Last news in Fakti

18 Април, 2018 13:36 3 134 7

Над 91% от българите имат имот

  • жилища-
  • българи-
  • обитаване-
  • нси
Над 91% от българите имат имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

В собствени жилища през 2017 г. са живели 91.4% от домакинствата, сочат данни на Националния статистически институт. Също така 5.1% ползват жилище без да плащат наем, а чужд имот срещу месечно възнаграждение живеят 3.6%. Над 9% от домакинствата у нас имат второ жилище, а над 20% от живущите в градовете разполагат с 4 стаи. В селата този процент надвишава 40%.

От НСИ са направили изчисления колко от българите живеят в ново и колко в старо жилище. В апартамент, който се намира в сграда построена преди 1990 г., живеят 92.2% от домакинствата, а 72.3% обитават имоти построени в периода 1961-1990 г. Преди 1961 г. са построени 19.9% от жилищата, а изградените след 1990 г. са едва 7.8%.

Близо 30% от домакинствата живеят в 2- и 3-стайни жилища. Разделяйки данните на град и село, то в големите населени места 71.5% от населението обитава такъв тип имоти, а в малките – 52.3%.

В по-големи жилища – с четири повече стаи, живеят 21.5% от градското население и 43.9% от това, обитаващо селата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    9 2 Отговор
    НСИ е перпетум мобиле за производство на фейк нюз. Не вярвайте!
  • 2 Credisimo

    14 1 Отговор
    Това скоро ще се промени
    Вервайте МИ !
  • 3 патриотъ

    21 2 Отговор
    Тия сега им се стори,че сме много богати и това не е справедливо!Сигурно искат всички да живеят под наем и частната собственост да е в ръцете на управляващите,за да могат още да печелят от наеми,че сега им е малко!Бедна България!
  • 4 анонимен

    2 12 Отговор
    И всеки се оплаква, че няма пари. Кое му е сложното да теглиш кредит и да отвориш юридическо лице?

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    18 6 Отговор
    Ами познавам хора, които си живеят на село и държат закючени две панелки в града. Реват, че нямат пари, не са осигурени, работят каквото намерят ествественно без какъвто и да е принос за хазната, не си плащат дори данъците, но за нищо на света няма да продадат панелките, няма да ги отдадат под наем или да ги предоставят на наследниците си за ползване. После в статистиката такива индивиди са богати с три имота, а в действителност са прошляци без пукната пара, но с 3 собственни жилища.
  • 6 Бай Либен

    13 0 Отговор
    Продължавам да се чудя какво става с цените в София. Защо не пишете, че няма вече продажби и цените ще падат?
  • 7 Др ох пръднах

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "анонимен":

    ти тегли кредит за да си купиш Макаров и гръмни в главата