23 Април, 2018 09:37 3 207 1

Китай успя да укроти пазара на недвижими имоти

  • китай-
  • цени-
  • жилища
Китай успя да укроти пазара на недвижими имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Бързият ръст на цените на имотите в големите китайски градове вече е забавен. Това се дължи на предприетите от правителството мерки по охлаждане на пазара. За първите три месеца на текущата година цените на имотите от първичния пазар отчитат ръст едва от 0.6%, а на вторичния – от 0.1%, съобщава Националния статистически институт на страната (NBS). Пазарът в по-малките градове, т.нар. „втори ешалон”, също отчита отрезвяване. За година (февруари 2018-а спрямо февруари 2017-а) спадът е в рамките на 0.2%.

От 15-те най-големи китайски градове, в 9 се отчита поевтиняване в рамките на година, а на месечна база (февруари спрямо януари 2018-а) само в 7 града. Според анализатори, цените не се понижават особено, тъй като мерките по охлаждането на пазара тепърва започват да действат.

За първото тримесечие на тази година се регистрира ръст на инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Китай съпоставено със същия период на миналата. Той е в рамките на 10.4%. общият обем инвестиции възлиза на 339.2 млрд. USD, сочат данните на NBS.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7777777

    6 0 Отговор
    Ами той българския имотен пазар замръзна и без никакви мерки! Просто ахмаците желаещи да хвърлят пари от кредит на вятъра свършиха!