Last news in Fakti

30 Април, 2018 11:21 2 251 0

Французите все по-често купуват жилища

  • франция-
  • жилища-
  • покупка
Французите все по-често купуват жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Все по-често французите се насочват към покупка на жилища. За последните 10 години цените доста се промениха, а доходите умерено се повишиха. Но основната причина за ръста в покупките е спадът на лихвите по ипотечните заеми. Средните лихвени нива вече са около 1.5%, а срокът на погасяване – 18 години.

Интересно е да се отбележи, че цените не се повлияха от повишената интензивност на търсене на този тип имоти. Наемните нива за разглеждания период също остават стабилни. Средно доходите са нараснали с 15%, което изпреварва инфлацията, която е 13%. Броят на семействата бележи ръст от 9%, което е близо два пъти повече в сравнение с увеличението на населението - 5%.

Не може еднозначно да се каже, че темпът на поскъпване и този на търсене е еднакъв. Сегментирането е високо и интензивността на търсене и динамиката на цените в голяма степен зависят от региона. Най-силен ръст при търсенето от 12.9% се наблюдава в Бордо. На второ място остава Париж с увеличение от 8.6% и Нант със 6.3%.

През текущата година цените ще продължат да растат с подобни на миналата година темпове. При старото строителство ръстът през 2017-а беше в рамките на 3.%, а при имотите от първичния пазар - 4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА