Last news in Fakti

6 Май, 2018 10:43 4 650 6

Малко рибарско селище се превърна в имотен хъб

  • дубай-
  • икономика-
  • имоти-
  • пазар
Малко рибарско селище се превърна в имотен хъб - 1
Снимки: Shutterstock

Само за няколко десетилетия малко рибарско селище се превърна в имотен хъб. Името му е Дубай. Трансформацията на арабското емирство действително е внушителна. Със своите модерни и атрактивни сгради то се нарежда в редица класациите „Най-„. Разполага с най-високите сгради в света, най-големите изкуствени острови, а в етап на реализирани са множество мегапроекти.

Икономисти са категорични, че просперитетът на Дубай няма аналог в света – поне не и през последните 20 години. Една от причините за превръщането на емирството в перлата на арабския свят е, че местната власт не желае да разчита само на петрола, но и да печели от друг ключов отрасъл в икономиката. И времето доказа, че това е възможно посредством търговията с недвижими имоти.

Още през 2002 г. чуждестранни граждани получават възможността да купуват имоти в Дубай. Именно това предизвиква голям скок в сектора. Днес спокойно може да кажем, че имотите са изместили петрола – едва 1% от брутният вътрешен продукт на емирството е от „черното злато”.

Малко рибарско селище се превърна в имотен хъб

Към днешна дата шест от уникалните имоти в света се намират на територията на Дубай. На първо място емирството разполага с най-високата сграда в света – Бурж Халива. Там е и най-високият хотел – ЈW Маrrіоtt Маwquіѕ Ноtеl. Най-големият затворен тематичен парк също е в Дубай – ІМG Wоrldѕ оf Аdvеnturе. И не на последно място емирството разполага с най-натовареното по брой международни пътници летище – Dubаі Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt. Също така в Дубай е и най-дългото напълно автоматизирано метро.

Несъмнено, когато се спомене Дубай, първата асоциация са небостъргачите. Пикът на тяхното изграждане беше в периода 2008-2010 гг. И този бум със сигурност щеше да продължи, ако не беше дошла световната криза. Едва през 2017-а вложенията се възстановиха. Бяха отчетени 11 600 активни проекта на обща стойност 800 млрд. USD.

Малко рибарско селище се превърна в имотен хъб


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    19 5 Отговор
    Дубай е най-голямата грешка на планетата, случила се заради глуповатите и безотговорни световни политици!!! Причините за това са, че в Дубай е много топло и ще става още по-топло, морето е много солено, няма природа, няма възможност за био земеделие, няма прясна вода, има пясъчни бури и е мн сух климата. България трябваше да е на мястото на Дубай, защото предлага хубава природа, 5 летни месеца, има възможност за био земеделие, има прясна вода, има истински ски курорти. В бъдеще идиотите закупили имоти в Дубай ще бягат с 200км/час. Това са суровини и работнически труд прахосани напразно. За жалост световната политическа мафия не е създала нищо хубаво

    Коментиран от #2, #3

  • 2 така ли

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    "трябваше" ????? Ами хайде да обвиним " глуповатите и безотговорни световни политици" и за ситуацията в България! Нещо не виждам някой да " бяга с 200км/час" към бедната ни Родина за съжаление!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    Пример за петролна държава недокосната от руснак...
  • 4 Амии

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "така ли":

    Виновни са , защото имат много механизми , с които да елиминират нашите политици. Да си видял да спонсорират някой умен и честен??? Не!!! Ами партия ГРОБ беше създадена от немците !!!
  • 5 Така ми

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "така ли":

    Немците назначиха партия ГРОБ на власт , като й направиха супер ПР чрез измамни факти и деяние. Немците определиха БГ да е държава, в която да си изнасят битовите и промишлени отпадъци, да си продават 2 и 3 качество храни, да си продават 2 и 3 ръка коли и дрехи. Немците не определиха БГ да бъде Рая на Европа
  • 6 Гост

    8 1 Отговор
    Да не би да съжалявате,че в България сме си запазили природата до някъде?Искате да има навсякъде небостъргачи,мръсен въздух,милиони коли и да няма къде човек да се докосне до природата?Ако си останем с такава природа,след 20-30годони ще развиваме много по добър туризъм,защото всеки ще търси незастроено място за отдих от шумните градове.