Last news in Fakti

9 Май, 2018 21:11 6 286 3

Центърът на Велинград с нова визия

  • велинград-
  • визия-
  • център
Центърът на Велинград с нова визия - 1

Каква е визията на централната градска част на Велинград!? И понеже има много въпроси и малко отговори, кметът д-р Костадин Коев даде извънредна пресконференция, в която участие взеха ресорният заместник-кмет Светла Томова и инж. Петър Кондев.

Първоначалният проект изготвен от предишното управление е бил недобросъвестно и некачествено изготвен. Неговата история започва през 2014 г., когато е минал през обществено обсъждане. В последствие е проектирана цялостната визия и са издадени строителни разрешения и одобрения. След местните избори през есента на 2015 г. се оказва, че в заданието има много неясноти и е пълно с множество недоразумения, които не отразяват реалните нужди.

Центърът на Велинград с нова визия

Заложил съм си сърцето и душата в този проект”- сподели кмета и разказа за множеството проблеми които са наследили с неговият екип по този проект. ‚,Положихме много усилия проекта да бъде качествено изпълнен и да бъдат направени необходимите ремонтни действия въпреки, че те не са били предвидени. Така например, не е предвидено отводняване, а старите жълти решетки остават и при новата визия. Фонтанът остава със сегашния си вид и с водоем, който е в чужда собственост.

Според проекта и изпълненото задание няма да има “шапки” и “чела” за оградите на зелените части.

Новата сцена с е формата на кръг, и се намира пред жилищната сграда на бул. „Съединение” и то върху място, където са съсредоточени комуникациите за високо напрежение на „ЕВН” като и с кабели на БТК и телевизии.

Условията на оперативната програма, която финансира проекта, не допуска да се извършват промени по време на строителството. Максимално допустимата стойност не може да надвишава 10% от стойността по договора. Общината е в ситуация, да търси варианти да реши част от проблемите. Налага се инвестиция на собствени средства.

Центърът на Велинград с нова визия

Кмета беше искрен и сподели, че забавянето на старта на проекта е, търсенето на трайно решение на важни за центъра проблеми,а именно: качествено изпълнение на проекта и полагане на естествени и здрави материали. Подмяна на водопровода и канализацията от ул. “Юндола” до ДГС “Алабак” и ул. “Лиляна Димитрова”, които ще бъдат финансирани със средства от субсидията за капиталови разходи на общината. Изготвено е допълнително проектиране, което се съгласува и това е причина за забавянето на ремонтите в този участък.

В участъка от сградите на общината до Чашата вече върви пълната подмяна на старата настилка с нова, като се спазва идеята да се ползват максимално естествени материали - мрамор и гранит. Поставят се нови гранитни плочи с размер 80/40/5 см (по проект дебелината на плочите е била 3 см, но по настояване на кмета е увеличена за по-голяма здравина и издръжливост). Поставят се и червени риолитни павета с размер 10/10/10. В разстоянието от Чашата до ул. “Кирил и Методий” се поставят нови гранитни плочи и червени и сиви бетонови павета. Така ще изглежда и бъдещата пешеходна зона от ул. “Юндола” до ДГС “Алабак”. Централният площад ще бъде на едно ниво, изцяло с настилка от мрамор и гранит. Ще бъдат подменяни и настилките към Пощата и в парка до Старата община. “ Искаме да изградим нещо трайно, нещо което да служи дълги години и да остане за поколения напред .“- каза още кмета Коев.

Центърът на Велинград с нова визия

Той разказа, че за новата визия на фонтаните разходите ще поеме общината. За ремонта на “Чашата” общината ще инвестира 220 000 лева, а фонтанът ще бъде интерактивен - със светлини, музика и водно огледало.

7 метров /в диаметър/ фонтан ще има и на ъгъла на кръстовището при “Петрол”, където зоната около пазара/ битака/ по проекта ще е зона за отдих с нови алеи, ново енергоспестяващо осветление, с пейки и кошчета за отпадъци, като до всяка пейка се предвижда място за инвалидна количка, запазване на съществуващите и засаждане на нови растителни видове. В проекта не е предвидено подмяната и ремонта на уличната настилка и тротоарната такава по улицата до парка. Подмяната и ремонта им ще бъде извършено от фирмата за сметка на общината.

Новата сцена ще бъде с размер 10х13 или 10х14 метра (сегашната след демонтирането ще отиде в Драгиново), нейното място ще пред Тухлата”. Тя ще разполага с всички удобства за участниците и ще разполага с различни сценични ефекти. Ще бъде монтирано и електронно табло с информация за културните събития.
„Искам да споделя , че проекта не включва само централната градска част на стойност 1 926 065 лева, към него добавяме ремонта на част от Пазара (196 792 лева), както и на трите улици “Георги Кирков” (1 174 916 лева), “Милеви скали” (664 533 лева) и “Христо Смирненски” (521 270 лева).- подчерта д-р Костадин Коев.

За трите улици са съчетани средства и от ПУДООС, за да се оправи цялата подземна и надземна инфраструктура. Дейностите и по тази част от мащабното преобразяване на Велинград ще стартират скоро.

Кметът категорично заяви, че всички материали от ремонта са на склад и ще бъдат използвани при предстоящите ремонти на улиците “Трети март”, “Осми март”, “Милош Папарков” и “Буков дол”. Приоритет ще бъде ул. “Осми март”.

„Най важната ни цел е да извършим качествено и в срок изпълнението на всички ремонтни дейности. Защото на обновената централна градска част да можем да посрещнем гостите и гражданите на Велинград за големите тържества по случай 70-ия юбилей на Велинград и 10 г. от обявяването ни за СПА столица на Балканите, които ще се състоят на 1 и 2 септември 2018 година.“ - завърши кметът д-р Коев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делон

    1 2 Отговор
    Велиград носи името на куртизанка която
    по принуда стана партизанка
    Вуйчо и Кольо Божков я предава за пари.
    На всеки герои има предател.Турците нарекоха булгариа неверници.
    На политическа сцена булгариа направи
    атентат срещу Папата.
    Лекарите в Ленин заразиха децата ,заради
    Тях Либия не върна милиарди.
    Комунизма в България ще свържа 44г.
    Преди в парковете на Велин град имаме
    напоителна система.
    Булгариа ще се оправи 3000г.но ще падне
    Метеорит и ще завърже този свят.
    Делон

    Коментиран от #2

  • 2 баси

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делон":

    Що не си пиеш хапчетата редовно ааа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.