10 Май, 2018 09:37 14 278 15

Пазар, на който идва имотна криза

  • кувейт-
  • имоти-
  • жилища-
  • продажба
Пазар, на който идва имотна криза - 1
Снимка: Shutterstock

Над 75 000 е броят на пустеещите жилища в Кувейт. Необходимо е в близките 4-5 години те да бъдат реализирани, коментират местни анализатори. От въпросните имоти 49 130 жилища са празни, а други 26 466 са в етап на строеж, но с минимална перспектива да си намерят стопанин докато бъдат завършени. За последните 5 години делът на използваните жилище е намаля с 8.2% - от 95% на 86.8%.

Ситуацията на пазара неминуемо се отразява и на наемните нива. За изминалите 12 месеца месечната рента е намаляла с 13.2% - от 930 USD до 800 USD. „Ситуацията ще се задълбочава, тъй като броят на чужденците, които са основните наематели на жилища в Кувейт, намалява поради повишените разходи и влиянието, което местните власти оказват на чуждестранните компании. Страната е на една от челните позиции по „недружелюбност” към чужденците

Населението на Кувейт наброява 4.5 млн. души. От тях 70% са чужденци. Броят на чужденците, който през последните 5 години отчита ръст от 4.8%, през 2017-а е спаднал с 2%, а в близките 5 години се очаква да спадне с още 1.5%.

Проследявайки интензивността на сделки отпреди криза и днес, то през 2007 г. и 2008 г. са сключени по над 1000 сделки с имоти. След това се регистрира рязък спад през 2012-а, а възстановяване до 973 броя сделки успява да се достигне едва през 2015-а. През 2017 г. поради рестриктивните мерки към чужденците от страна на кувейтското правителство отново се отчита значителен спад – до 671 сделки с недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон 1

    31 4 Отговор
    И нас какво ни интересува ?

    Коментиран от #2

  • 2 ост

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антон 1":

    А в София колко вече са празни?
  • 3 nikolov

    19 19 Отговор
    Чета коментарите и се хващам за главата.Антончо казва -Нас какво ни интересува? Антончо е от червените идиотчета,които пълнят форумите с идиотизмите си.Антончо не иска да научи нещо ново.Антончо не се интересува от нищо.За Антончо е важно да излее злобата си срещу България ,срещу хората ,които работят за България ,да се наяде ,като прасе ,да се изсере и да легне да спи... Ето това са червените тролове,това са и русофилски настроените БГ идиоти.За това,докато не ги разкараме от Родината си ,няма да има мир и просперитет.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Паткан

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "nikolov":

    Прекалено ограничено гледаш
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тихомир Тодоров

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "nikolov":

    Интересно защо "залитна" в посока червен трол, при положение, че тук и дума, намек даже няма свързана с България и политиката на държавата. По всичко личи, че самият ти си трол, виолетов си 6, зелен.. Или безмозъчен
  • 7 6б клас

    6 0 Отговор
    Вие се плюете те си живеят.
  • 8 Пенка

    12 5 Отговор
    В центъра на София 50 % от жилищата са празни, защото ако пуснеш наемател, жилището ти е тотално ликвидирано, ограбено и с неплатени сметки от наемателя.

    Коментиран от #9

  • 9 Ако

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пенка":

    Ако се подпише истински договор за наемане и с права и задължения на двете страни, депозит в размер на поне месец и половина и сметките се прехвърлят на наемателя въз основа на договора, няма да е така, но българина иска само да печели без да дава. Затова хак им е на всички некоректни наемодатели

    Коментиран от #13

  • 10 кореняк

    10 1 Отговор
    Хммм ...недружелюбни към чужденци....Ами то и тука така,баш софиянци много мразят пришълци,но искат да си продават междублоковите пространства!Защо?Алчност се нарича!Хем да стават инвеститори в" кооперацики" искат, хем им пренаселено после.За съжаление северозападо почти се изпразни.....бежанците не им харесва тук за да остават....Да сме живи и здрави,че да си сърбаме това което сами си надробихме.
  • 11 Фенди

    6 1 Отговор
    Подписва се договор за наем, но какво от това? Като няма пари какво да плати? В Западна Европа всичко се тегли от банковата карта. Депозитът е три наема и както вземеш жилището така го предаваш - боядисано и без драскотина накъде-кухненски плот стени врати..не можеш са наемеш жилище което е с наем повече от 1/3 от заплатата ти. Тук това как ще стане..
  • 12 мунчо

    3 0 Отговор
    Статията е писана за България
  • 13 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ако":

    Да не говорим какъв процент от наемодателите декларират дохода и му плащат данък. Ако наемателя е физическо лице - не повече от 20%!
  • 14 Гост

    0 2 Отговор
    Съседката попадна на некоректен наемател, вече трета година неможе да си възтанови жилището. За две години всичко е попиляно апартаментът и е за основен ремонт и с не платени сметки за 16 месеца.
    От наемателя няма и следа.

    Коментиран от #15

  • 15 смях

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не е луд тоя който яде баницата... По-горе някой го беше написал - когато всичко е легално такива работи се поемат от полицията. Да не говорим, че една застраховка на апартамента и имуществото ще покрие всичко, но съседката ти е решила, че е прекалено умна за да плаща данък и застраховка.