Last news in Fakti

11 Май, 2018 15:25 10 842 10

Най-старият ресторант в света (СНИМКИ)

  • ресторант-
  • ботин-
  • испания-
  • мадрид
Най-старият ресторант в света (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Най-старият ресторант в света е отворил врати през далечната 1725 г. на централния площад на Мадрим – Плаза Майор. Името му е Sobrino de botin, което в превод означава „Племенникът на Ботин”. Ботин са французи и първите собственици на ресторанта.

Много от елементите в ресторанта са старинни и оригинални. Други носят индивидуалния почерк на собствениците. През 1986 г. Sobrino de botin е признат за най-стария ресторант в света и влиза в Книгата на рекордите на Гинес. Работното време на ресторанта от години е от 13.00 ч. За готвачите обаче работният ден започва значително по-рано. Специалитетът на заведението е печеното прасенце, което се приготвя в оригиналната пещ, направена през 1725 г.

Ресторантът обаче разполага и с още по-старо нещо, а именно трапезария под кухнята, което датира от 1580 г. Тунелите към помещението са превърнати в бутафорна винарна, която вероятно датира още от IX в., когато помещението е използвано за отбранителни цели още по времето на арабите. Под земята коридорите са свързани с всички сгради наоколо, което е типична арабска особеност, припомнят специалисти.

Най-старият ресторант в света (СНИМКИ)

Най-старият ресторант в света (СНИМКИ)

Най-старият ресторант в света (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къде е

    9 0 Отговор
    Мадрим?

    Коментиран от #4

  • 2 ммм

    4 10 Отговор
    ....ми доста гадничко изглежда .....с тея сини плочки,мяза кенеф...

    Коментиран от #3, #10

  • 3 ...

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ммм":

    ..ама за сметка на това скъпо !

    Коментиран от #7

  • 4 БББ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "къде е":

    Стига бе, не си ли ходил в Мадрим? Голям пропуск :)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Уес

    7 0 Отговор
    Извинете в коя държава е град Мадрим?
  • 7 new

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    Преди 3-4г бях там и цените са нормални. В менюто има 5-6 ястия.
  • 8 1234

    8 0 Отговор
    Ако беше у нас,тия прасенца не са сложени в хладилна камера,щяха да падат яки глоби.Аз преди двадесетина години видях в Германия магазин от 1876г и още работеше и което ми направи впечатление,че имаше 100 малки чекмеженца зад гърба на магазинера от страната на склада.В тях имаше всякакви подправки и кафета.След време като се върнах у нас си отворих магазин за хранителни стоки,и какво ми беше учудването когато от /тогава ХЕИ/МИ ЗАБРАНИХА НА ЕДИН РАФТ ДА ИМА ПОДПРАВКИ И КАФЕ КОИТО СА С ОРИГИНАЛНИТЕ СИ ОПАКОВКИ,А В ГЕРМАНИЯ БЯХА ДАЖЕ НАСИПНИ. И колко още глупости измислят нашите АДМИНИСТРАТОРИ,колко документи и такси....край нямат.А за изненадващите проверки да не говорим.Така,че след няколко години затворих магазина,и вместо да давам на държавата част от печалбата си както е редно,от многото търгаши в тая система ,аз се наредих на опашката на безработните.Защото за малкия и среден бизнес у нас няма място.Правят струват гледат да те смачкат.Вместо да получава държавата от всеки с някаква дейност,но умерено,тя иска да взема и това което ще удължи живота на обекта,и човек се принуждава да затвори и да започне и той да взема от държавата.
  • 9 Точно така

    3 1 Отговор
    Абсолютно точно. Но нали трябва да печелят големите хипермаркети. И другите големи чужди компании. За нас - ролята на слугите, нали за това ни приеха в ЕС.
  • 10 Wella

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ммм":

    Определено ще се хареса на повечето селяндури ако беше стил азис . Ама Мадрин има история, азиса няма