1 001 2

Варна с дигитален общ устройствен план

Варна с дигитален общ устройствен план
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Общ устройствен план на Варна ще бъде дигитализиран. Това е записано в Рамковата програма за прилагане на ОУП на град и община Варна, която беше разгледана и приета на днешното заседание на Комисията по архитектура към общината на Морската столица. Целта й е да спомогне за структурирането, систематизирането и визуализирането на урбанизационните промени в общината, както и да проследява реализацията на заложените в ОУП урбанистични намеси.

Системата ще осигурява актуална информация за степента на покритие на община Варна с подробни устройствени планове. Чрез нея ще се проследяват етапите при разработването на ПУП и последователността във времето при създаването на градоустройствената основа на града. Ще съдържа информация за влезли в сила ПУП за зони, в които ще се реализират мероприятия с общински и обществен интерес.

В програмата ще се посочват и обектите с национално, първостепенно общинско и регионално значение, както и свлачищни, ерозионни и абразионни процеси. Функционалността й предвижда търсене по идентификатор, по ПУП, адрес и други ключови думи. „В момента подобна система функционира за район „Приморски“, а наличните в нея данни ще бъдат интегрирани в новата обща система”, каза главният архитект на Варна, Виктор Бузев.

Очаква се дигиталният ОУП да подпомогне работата на общинската администрация, а за улеснение на гражданите интерактивната визуализация ще е публично достъпна на сайта на дирекция „АГУП“. Процедурата по публичност на системата ще стартира след решение на Общински съвет – Варна.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иян
  Отговор
  1 07:05  20.05.18
  Ха!Чудесно!А ще има ли проект,който ще самопочисти отвратителната нечистотия,ще самопремахне застроената крайморска алея или непрофесионалното обслужване в голяма част от заведенията?
 • Чичо
  Отговор
  2 08:01  20.05.18
  Абе планът им дигитален, ана иде уж нямат, кой строи на плажа на Кабакум! Пълни смешници са тия дето ще повярват на продажник варненски кмет! В тоя град няма закони. Тук всичко е Боко и ТИМ!

Напиши коментар:


Публикувай