Last news in Fakti

14 Май, 2018 17:46 11 511 4

Чужденци предизвикват имотна криза

  • оман
Чужденци предизвикват имотна криза - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко 670 собственици на жилищни и офисни имоти има опасност да фалират. Причината е, че хиляди чуждестранни служители напускат Оман след като правителството на страната предприе мерки чужденците да бъдат заменени с местни специалисти. Програмата „Оманизирана кампания” започна в края на 2016 г. Целта й е да намали броя на чуждестранните работници в страната, за да има повече възможности за професионална реализация на местното население. Мерките включваха също така и премахване на данъчните облекчения за инвеститори, които купуват земя и строят сгради. Премахнато беше и безплатното образование и преференциалните бизнес кредити.

Оман преживява най-голямата си трудова криза за последните 40 години сочат данните на Министерството на труда. Близо 17% е нивото на безработицата. Властите също така принуждават бизнеса да създаде 25 000 работни места до средата на 2018 г. Основната причина за това е, че 60 000 оманци, основно випускници, търсят работа. Целта на правителството е всяка година през следващите пет да създава между 40 000 и 50 000 работни места, като половината да бъдат в частния сектор.

В случай, че някоя от местните компании реши да не поддържа нововъведенията, то властите няма да й издава разрешителни за работа и да подновява работните карти. През април 2018 г. 199 омански компании, в които работят 16 544 чужденци, са приели да спазват новите трудови правила.

Наемодателите на офис сгради обаче негодуват, тъй като има опасност много от тях да не успеят да си изплатят кредитите и да фалират. В този случай недвижимите имоти ще бъдат конфискувани и продадени на търг.

Над 115 000 чуждестранни работници са напуснали Оман в периода март 2016-март 2018 г. в резултат на програмата „Оманизирана кампания”. Експерти в сектора на недвижимите имоти се опасяват, че кризата в сектора е неизбежна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селяк

    35 3 Отговор
    Много полезна статия ! Мислех да инвестирам в техни недвижими имоти , само да го намеря на картата !
  • 2 SAAB

    19 5 Отговор
    Язък.......и тия в криза ! Сега и те няма ни купуват кокошките ....

    Коментиран от #3

  • 3 Пешо

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "SAAB":

    Е, няма да ни купуват кокошките, ама и ние отдавна си съсипахме птицевъдството.

    Коментиран от #4

  • 4 SAAB

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    :) ....... Глупости пишеш ! Юнака нали се хвали ,че ще храни целия арабски свят ....с кокошки и мед !