15 Май, 2018 17:43 21 958 48

Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • керченския проток-
  • мост-
  • строителство
Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимки: АР/БТА

Мостът през Керческия проток, който ще свързва Черно с Азовско море, вече е факт. Лично президентът на Русия Владимир Путин поведе колоната автомобили като подкара КамАЗ. Пътят от Краснодарския край до Керч отне 16 минути. Там президентът на Русия посети Единния център за управление и всички служби, свързани с работата на транспортното съоръжение. Над 600 служители ще осигуряват безопасното преминаване по уникалния мост.

Мостът, свърващ Черно и Азовско море, е най-дългият в Европа – 19 километра. Така другият най-дълъг мост на Стария континент – Васко да Гама, в Лисабон остава на второ място по дължина със своите 17.2 км.

Цената на инвестицията е 6.9 млрд. руски рубли. През нещо ще могат да преминават 40 000 коли в денонощие. Годишно е изчислено, че по инфраструктурното съоръжение ще преминават 14 млн. пътници и 13 млн. тона товари.

Мостът се пуска с половин година по-рано от предвиденото. Първи по него преминават жителите на Крим и Кубан. Автомобилният отсег е оборудван със 60 пътни знака, а максималната разрешена скорост за преминаване е 90 км/ч.

Историята на моста през Керческия проток започва през април 2014 г. с разпореждане на президента на Русия за строеж на моста. Строителните работи започват през 2016 г. Особеното на съоръжението е, че то „расте” от земята и водата нагоре по цялото си протежение. Конструкцията се държи на 595 опори, като двете най-стабилни са в двата края, където мостът преминава от земя на вода. Двата най-големи дъгообразни елемента са с дължина всеки по 227 метра и всеки по отделно тежи над 10 000 тона. За да им се придаде ярък бял цвят са използвани 100 000 литра боя.

Строителството беше съпътствано и от някои особености. Така например през февруари т.г. в подходите към него на двата бряга бяха открити близо 1 милион исторически находки. „От началото на строителството на инфраструктурното съоръжение през 2014 г. до момента са реализирани археологически разкопки на площ от 56 хектара, а броят на намерените артефакти достигна 1 милион”, отчитат специалисти. Над 100 000 от тях имат висока културна ценност и на етапи се предават на фонд към Източно-Кримския историко-културен музей и Таманския музеен комплекс. Друг уникален момент е поставянето на двете арки. Строителите успяха да поставят огромната арка на плаващи опори. В операцията участваха над 10 морски съда и над 100 души. След позиционирането на конструкцията във водата тя беше повдигната със скорост 5 метра в час. Операцията по монтирането на арката отне близо 72 часа.

Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО)

Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО)

Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО)

Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    114 4 Отговор
    То всичко е много хубаво, ама мост да свързва две морета?!:) Ако, не разбирате езика не разчитайте на гугъл преводач!:) Ще ви подведе!:0

    Коментиран от #15

  • 2 реже ленти

    107 16 Отговор
    Наш Боко ряпа да яде хаха е така се прави откриване ;)))

    Коментиран от #30

  • 3 браво

    181 29 Отговор
    Евала на Русия. Показа на всички евро джендъри ,че каквито и санкции да им налагат , няма да променят нищо.
  • 4 Шляхтиц

    108 0 Отговор
    Госпожо Богданова, обикновено мостовете свързват части от сушата, разделени от вода. При Вас това нещо е обратно, мостът свързва две морета???????????????

    Коментиран от #6, #13

  • 5 НАТО ВЕЦ

    41 2 Отговор
    Ситуацията с преводите е : constipated old man from Bansko
  • 6 НАТО ВЕЦ

    68 3 Отговор

    До коментар #4 от "Шляхтиц":

    Имаме първият в света мост за кораби.
    Честито!

    Коментиран от #34

  • 7 любопитен

    54 8 Отговор
    Козячетаааа! КО танаааа? Я сега меренте с крачкомера кой мост е най-големия в Юръп?
  • 8 арджентата

    114 18 Отговор
    Браво! На това се казва инвестиции! Без евро фондове! Никой не може да спре подема на руската мечка! Нашите магистрали - вечно в ремонти - пасти да ядат!
  • 9 нещастно соросче

    72 5 Отговор
    Ей ся га са оплача на чичко Шорош...!
  • 10 Неутрал

    46 1 Отговор
    В последната снимка, лявата страна в процес на изграждане ще бъде за железниците ?
  • 11 SAAB

    28 4 Отговор
    Нашата ножица ще бъде амбицирана !
  • 12 The Bear

    49 1 Отговор
    Голяма простотия се казва и в заглавието и в статията! Няма в историята случай мост да е свързвал морета - запомнете го! Като пишете нещо, първо трябва да помислите какво се готвите да поднесете на публиката и читателите - то може доста да Ви изложи, както в случая!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 az # Победа в САР

    55 4 Отговор
    Тази е написала фундаментална глупост (моста свързвал Черно с Азовско морета) само и само да не каже, че Кримския мост (както се нарича моста) свързва Крим с останалата част на РФ....

    Ето как заради пустата политкоректност ставаш кръгъл идиот! :)))
  • 15 Гала

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    :) Това "мост да свързва две морета" много ми хареса!
  • 16 vasik atanasova

    14 60 Отговор
    ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ РАШКИТЕ
    НЕМЕДЛЕНО ДА ВЪРНАТ КРИМ НА УКРАИНЦИТЕ

    Коментиран от #22, #36

  • 17 Вонави

    22 0 Отговор
    Г-жа Богданова,
    мостовете свързват две парчета суша.Между моретата има проливи.
  • 18 гостенин

    65 11 Отговор
    Мостът свързва полуостров Крим с останалата част на Русия.Полуостров
    Крим е бил и ще бъде руски.Новият мост е нагледен пример как се строи инфраструктура без еврофондове.Поздрави на всички задокеански "миротворци",соросоиди,евроатлантици и неолиберални фашизоиди.

    Коментиран от #21

  • 19 супер

    11 35 Отговор
    само заради руската простотия да не вземе азовско море да последва съдбата на аралско море, че мостът-гордост ще трябва да го демонтираме. И какви са тия мостове и глезотии, товарищ Путин - само нови оръжия, само нови оръжия.
  • 20 Да ама

    8 10 Отговор
    Не е честно! И много нагло....
  • 21 Ми то така не може

    10 36 Отговор

    До коментар #18 от "гостенин":

    И това нас какво ни засяга?Хич не ме интересува Крим чий е.Ми те 145 милиона един мост ако не могат да направят,кво могат тогава?Като кокошките,едно яйце снася,цял свят трябва да я чуе?!

    Коментиран от #23

  • 22 НАТО ВЕЦ

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "vasik atanasova":

    Като гледам и ти за нищо не ставаш, но няма как да те върнем обратно...

    Коментиран от #24

  • 23 НАТО ВЕЦ

    13 6 Отговор

    До коментар #21 от "Ми то така не може":

    За това ли нашите герберасти така си ги окрякват?
  • 24 Митко

    5 7 Отговор

    До коментар #22 от "НАТО ВЕЦ":

    И как я видя,като професор Вучков ли?Гледаш и не вярваш на ушите си?

    Коментиран от #42

  • 25 МЪРА

    28 12 Отговор
    БРАВО НА РУСИЯ.И ЗАГЛАВИЕТО Е МНОГО ПРАВИЛНО;----ОСМОТО ЧУДО НА СВЕТА.
  • 26 Строител

    22 11 Отговор
    Браво! Успех на братята руснаци!
    https://www.youtube.com/watch?v=DCvZ_m7qOUM
  • 27 К.К.

    11 5 Отговор
    Не се споменава нищо какви са откритите артефакти, което ме навежда на мисълта, че може би са прабългарски и срамежливо ще бъдат скрити.
  • 28 PlimP

    32 1 Отговор
    цитирам: Цената на инвестицията е 6.9 млрд. руски рубли!!!!!!
    това в лева по груби сметки е 183 333 000лв., демек, представете си ква лапаница става и качеството е пълен ташак, говоря за БГ

    Коментиран от #35, #43

  • 29 Гост

    14 1 Отговор
    🇷🇺👍👍👍💓🇧🇬
  • 30 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "реже ленти":

    Нашия е по модерен,с тойотата на горските.
  • 31 един от всички

    19 3 Отговор
    Браво! Най-сетне! Мен лично ме засяга, смятам да преминавам през него с колата си. Иначе все трябваше да се качвам чак до Липецкая область на Русия ,и от там вече за Волгоград и особено Ростов на Дон,си е срамота (е,добре,че поне там е евтино горивото,даже и не на газ,ами си перкам и на бензин)! Имаше на това място ферибот,ама лятно време много се чакаше,големи опашки се получаваха. Руснаците отдавна си казаха,че ще го пуснат предсрочно и ето -успяха! Разбира се,сега са пуснали само моста за автомобили (което лично ме интересува) ,но иначе работите ще продължат още няколко месеца,защото моста ще има и жп линии ,пешеходна алея ,вело-алея,водопровод и електропровод. Да не пропускам нещо,може и други неща да има -вероятно и нефто - и газопроводи ще има.А бе въобще -голяма работа! А теи години по разни студия в Украйна специалисти геолози уверяваха,че мост е невъзможен,заради особености в структурата на на някакви минерали,които съставят там дъното,освен това се размествали някакви пластове,ставали и земетресения и какво ли още не.Развяваха се научни заключения по въпроса още от съветско време,когато поради такива технически причини са решили мост там да не се строи ,иначе тази идея е много стара,не е Путин първият,който е пожелал мост на това място.Ами да им е честито на местните,а и на всички туристи,които сега ще бъдат облекчени!
  • 32 vasik atanasova

    3 8 Отговор
    А ТАКА БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА
    ЯВНО ТОЗИ БУРСУК ИЛИ БУРСУЧКА СЕ Е ВЛЮБИЛА В МЕНЕ
    И НЯМА ОТЪРВАНЕ ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    ВСЕКИ ДЕН МЕ КОМЕНТИРА
    А ПРОФЕСОР ВУЧКОВ ГО ГЛЕДАХ ПО ГОСПОДАРИТЕ УМРЯХ ДА СЕ СМЕЯ )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • 33 mediator37

    23 1 Отговор
    Хората строят, не си играят на джендър-конвенции и евродирективи за командировъчните на тираджийте. Гледам и хубави камиони правят. Не е щракнал Путин с пръсти и хубави коли ще правят. Лека полека възстановява съсипаната от Горбачов и онзи тъп пияница Елцин империя.
  • 34 Бесен Язовец

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО ВЕЦ":

    Има го отдавна вече, питай гуглето за единствения в света воден мост, в град Магдебург се намира !!

    Коментиран от #41

  • 35 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "PlimP":

    А тука има някаква грешка, може би става дума за някаква отделна инвестиция... иначе моста излезе 22 милиарда рубли (3.7 милиарда долара), виж какво пишат руснаците за цената : Строительство Крымского моста началось вскоре после присоединения полуострова к России в марте 2014 года. За четыре года на его возведение из федерального бюджета потратили около 228 млрд рублей ($3,7 млрд по нынешнему курсу). Да, это один из самых дорогих мостов в мире, но самый дорогой все-таки Бэй-Бридж в США, его строительство стоило $6,4 млрд."

    Коментиран от #45

  • 36 ссср

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "vasik atanasova":

    Какво да върнат бе джендър. Крим си е руски. Плюс това хората си направиха референдум и си избраха Русия. Това ,че на фащ не им изнася ,че не можаха да си направят военна база там , си е техен проблем. И тука трябва да е така , хората трябва да избират и решават как и със кого да живеят , не да ми определят живота някакви 220 джендъри и предатели.

    Коментиран от #44

  • 37 бббббб

    8 0 Отговор
    А,нашите по-20км.магистрали ,които ги прави боко са по-скъпи.
  • 38 Златев

    2 10 Отговор
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_bridges
    малко четиво за промитите ви мозъци (ако можете де). тоя мост е толкова чудо колкото сте виждали и марсианци. строенето на мостове е било чудо през някъде 17-18 век тъй че браво за прогреса, скоро и първата индустриална революция ще достигнете ;)
  • 39 Възмутен

    0 1 Отговор
    Каква голяма бяла птица! То бива невежество, ама чак толкова! Ето такива като нея, които не могат да запомнят имената на трите полуострова от Халкидика, почиват на "пръстчетата" на полуострова. Някои много обичат да почиват на средното "пръстче".
  • 40 Неразбиращ от нищо

    5 1 Отговор
    Ама пък ние у София ще правим "североюжната "дъга и ще генерираме комисионна колкото моста на руснаците.
  • 41 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    Има и по-стар, но няма да ти кажа къде е, може да успееш да го намериш и него в Гуглето. В краен случай, пробвай с Дискавъри, щото има филм за това.
    Онези "мостове" са за шлепове. Този, като е "между морета", ще да е за лайнери :)))
  • 42 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Митко":

    Четенето става посредством гледане на поредица от знаци и тяхното логическо асимилиране.
    Когото четеш глупости, гледаш в психичния свят на написалият ги индивид.
    Айде, много здраве и "гледай с ушите си", както всеки кьорав.
  • 43 4321

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "PlimP":

    Яко краде Бг фирмите
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДАА ЧЕЛ СИ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НА РУСКИ

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бесен Язовец":

    ТВА Е ПОНЯТНО А ЦЕНАТА Е 6.5 МЛН ЗЕЛЕНО НА КМ. МОСТ. ВИЖ ГО В ОСТАНАЛИТЕ НА ДВЕСТА ВСЕКИДНЕВНИКА НА УШАНКИТЕ. А МЕЖДУ ДРУГОТО ВЕРСАЧЕ Е ПОСОЧИЛ УШАНКАТА ЗА ШАПКАТА ПОКОРИЛА ЦЕЛИЯ СВЯТ И АКТУАЛНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ И ДО ДНЕС....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 асддса

    2 1 Отговор
    Значи влизам в морето, качвам се на моста и той ме отвежда в другото море ?

    Коментиран от #48

  • 48 Мухахарски

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "асддса":

    Човекът на новия век - плавници, шапка, шнорхел, дюшек и .... МОСТ:)