Last news in Fakti

19 Май, 2018 12:11 2 571 3

Съдят главния архитект заради небостъргача в „Стрелбище”

  • никми-
  • строеж-
  • стрелбище-
  • главен архитект-
  • здравков
Съдят главния архитект заради небостъргача в „Стрелбище” - 1
Снимка: Факти.бг

Софийската апелативна прокуратура е образувала наказателно дело срещу главния архитект на София Здравко Здравков. Причината е, че последният е отказал да изпълни решение на съда, което би позволило строителството на небостъргач на ъгъла на булевардите „България” и „Петко Ю. Тодоров” в столичния квартал „Стрелбище”.

Плановете на инвеститора - НИКМИ, който притежава зелена площ на въпросния ъгъл, са да построи 44-етажна сграда с височина близо 150 метра. Към момента спорният терен е зелена площ.

До 2006 г. парцелът е бил собственост на общината, след което НИКМИ го придобива срещу замяна. Към онзи момент е било разрешено строителство, но само на сгради с височина до 20 метра, припомня Mediapool. В Общия устройствен план на столицата от 2009 г. теренът е отреден за озеленяване, което автоматично позволява на него да бъде построено църква, кафене или тоалетна.

В приетия през 2014 г. подробен устройствен план на кв. „Стрелбище” въпросния терен не влиза. Причината е, че НИКМИ е стартирала процедура за самостоятелно развитие на терена, който позволява да се построи висока сграда, тип „небостъргач”. Тъй като тогавашният главен архитект на София – Петър Диков, отказва да започне процедура за самостоятелен план на парцела, НИКМИ е принуден да обжалва това негово решение, печели делото. Това автоматично задължава главния архитект, който вече е арх. Здравков, да започне процедурата. Той отказва и е глобен 1000 лв. Следва втори негов отказ и глоба в размер на 13 000 лв. Това, което следва е Столична община да обжалва решението на Върховния административен съд.

Въвличането на прокуратурата в казуса обаче усложнява борбата срещу инвеститора. След като през 2017 г. Районната и Градската прокуратура отказват образуването на дело срещу арх. Здравков с мотива, че не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо. Прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура обаче сега атакува главния архитект с мотива, че срещу последния не е образувано административнонаказателно производство. Така Ненков образува досъдебно производство срещу главния архитект на София и го възлага за разследване на Софийската районна прокуратура. Наказанието за осуетяване на съдебно решение Наказателния кодекс предвижда затвор до 3 години и глоба в размер до 5000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    9 5 Отговор
    Доколкото разбрах, СО са направили заменка и след това са го направили зелена зона.
    Т.е. след далаверата са пре.бали НИКМИ...което няма да се размине на архитекта който сигурно иска %... Мамата си е е.ало.
    НИКМИ са силни, ще се оправят.
  • 2 Случаен Минувач

    6 0 Отговор
    Нема такава държава !
  • 3 Gost

    4 0 Отговор
    Ами да разследват как парковете и градинки се превръщат в места за строеж. Прекаляват вече.