Last news in Fakti

18 Май, 2018 11:14 11 015 31

Община не знае кой строи на плаж „Кабакум”

  • кабакум-
  • плаж-
  • черноморие-
  • строеж

Няма година, в която в началото на летния сезон да не се появи новина за незаконно строителство по българското Черноморие. Този път в новините е плаж „Кабакум”. За разлика от минали години, когато се знае кой е строителят, то особеното в тазгодишния случай е, че общината не знае кой е наемателят на ивицата и кои строи конструкциите, които заемат голяма част от плажа и са на буквално на 2 метра от водата.

От общината заявяват, че при тях не са внесени документи за обекта – разрешително или одобрена схема. Министерство на туризма също започна да разследва казуса.

След подаването на два сигнала в община Варна са извършени две проверки. При първата, когато инспектори от Строителен контрол район „Приморски” са пристигнали на обекта са били съставени актове на всички работници съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. „Към момента на проверката е нямало представители на възложителя, а само работници. Затова са съставени актове само на работниците на място. При повторния сигнал, който вие подадохте вчера, към края на работното време, незабавно изпратихме служители отново на район „Приморски”, но беше към края на работното време, и докато дойдем до тук, се установи, че вече няма работници на обекта”, каза пред Нова ТВ Николай Нягулов от община Варна.

Към момента, това което общината е успяла да направи като проверка по документи, е установено, че в общината няма входирана схема по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, която да бъде съгласувана от главния архитект. Процедурата е по-продължителна – всеки един наемател на плаж, след като се проведат процедурите за избор за стопанисване, се сключва договор и се плащат такси.

„Ако се окаже, че тези дървени постройки са незаконно построени, ще бъде стартирана процедура за премахване в зависимост от вида на постройката, защото може да бъде квалифицирана като преместваем обект и като временен строеж, ще бъде задействана процедура по Закона за устройство на територията. В много от случаите това отнема до 2-3 месеца, защото в повечето случаи процедурата се обжалва”, поясни Нягулов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    90 1 Отговор
    Общината разбира се не знае на кой е постройката.
  • 2 The TRAPPER

    96 3 Отговор
    Виждате ли в каква държава живеем ? Да съберат глобите от шофьорите веднага намериха начин ! Р Е З И Л !!!!!
  • 3 Суйо

    52 0 Отговор
    Всичко е точно! Питейно-развлекателно заведение с консумация навярно?
  • 4 гост

    64 0 Отговор
    Ами да го протакат 6месеца, за да мине сезона и да си врътнат оборота, не трябва да бързат. Някой обшинар на хранилка силно ще се застъпи да не се бърза и хоп, ей ти милионите за бентлита.
  • 5 Варненски

    56 1 Отговор
    Това е някой подкупен варненски общинар който се прави на ударен сега, но ако се окаже незаконно...дървото гори прекрасно. Като не става със закони и спазването им, гражданите ще действаме както решим, дори и нашите действия да са незаконни. Мръсни изроди подкупни, дано семействата ви да страдат
  • 6 Диди

    44 1 Отговор
    Обектът трябва да бъде запечатан,да не работи.Важно е медиите постоянно да пишат за този случай,за да има адекватно отношение от общината,а не да позволят този обект да работи.Телевизията трябва да ги изобличава...ще дочакаме резултатът. Портних,да вземе становище,но по телевизията,и да обясни на хората как така се строи на плажа,без общината да не знаела.Да почнем и ние да строим,и ще видим колко бързо ще ни ,,одрежът,,и наложат яки глоби.
  • 7 ЛОЩ

    41 2 Отговор
    Темида сега ще се намеси и ще оправят работата. Предлагам примерно глоба 400лв и да продължават. Щом за 3но убииство на пътя дават 2 години условно, на пиян без книжка.

    Ама нали за Пирин протестира народа прост!
  • 8 еколог

    30 2 Отговор
    Дървенийка - клечка кибрит и ще спасим природата!
  • 9 Трети БГ Космонавт

    26 2 Отговор
    Три месеца е процедурата за обжалване,а те на собственика са му предостатъчни ,за да си прибере онова за което е дошъл.Ама в Общината никой не знае кое...хахаха...паднахме много вече с лъжите!Само у БГ дъно на простотията няма!
  • 10 ghostface

    19 0 Отговор
    естествено,че община Варна не знаят нищо.........
  • 11 Дон Чворлеоне

    16 0 Отговор
    Как да не знаят? Аз строя там! Всичко е законно!
  • 12 Мустафа

    11 4 Отговор
    Не се излагайте бе ! Това е.... временен обект! Дървенийка ! За по една ракийка..... в жегата !
  • 13 ИВАН

    15 0 Отговор
    Гората пак е изохкала - човека я изсякъл да яде и да пие и да прелюбодейства, а после имало порои, бури и стихии, ама дълго няма да ни търпи и всеки ще си плати.
  • 14 Tarikat

    6 31 Отговор
    Относно тези плажове..Понеже сте доста комплексиран народец ще Ви кажа нещо..И аз да съм милионер и да имам възможност, ще си купя не 1 а 2 плажа и ще построя по 2 хотела..Ще Ви кажа драги защо..защото тези плажове са ценност, тези плажове чрез обработка и инвестиран капитал стават приказки, прекрасен пясък, прекрасна вода, привличане на туристи и прочие. А тези журналя мизерни спират развитието на тези местности и понеже са наглетци и мизерници, тези земи остават необитаеми, съответно всичко запостява, водата става необитаема, занемарена, пълна с паразити и болести. Ама някои от Вас са крайно ограничени и не могат да oсмислят нагласата и реализацията на такива проекти, предпочитат да отидат на един такъв постинен плаж, пълен с изпражнения на животни да си накладят огън, да пръднат два пъти и да легнат на неокосената трева..Та за това Ви го написах това..да си знаете!!!! ;)

    Коментиран от #17, #19, #24

  • 15 no name

    14 1 Отговор
    2 литра бенз + 1 клечка кибрит = безценно

    Коментиран от #18

  • 16 Я па я

    13 1 Отговор
    Съставени актове на работниците... Егати. По добре капиталист от колкото работник. Малоумие.Направен един подиум.Голямо нарушение и работниците виновни.Гледам че и плажа е спукан. Кой го спука?
  • 17 Няма значение

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Tarikat":

    Браво пич. Редовно чета коментарите в различни статии и си мисля, че има състезание кой ще счупи тъпомера повече пъти. Посмях си се докато ти четях коментара. Водата ставала необитаема ... , тревата неокосена и не знам си какво още. С това изречение определено достигна ново ниво на тъпомера. Не искам да те обезкуражавам но сдейки по този твой коментар шанса ти да станеш милионер клони повече към 0% от колкото към 100%. Сам за да се убедиш в това ти препорчвам да намериш информация за Черно море. Произход на морето, защо получава това име, развитите и може би тази част ще ти е най-интересна още колко време му остава и какво ще стане след като напълно го убием, защото за твоя изненада ние вредим на морето. Още нещо помисли и над въпроса някой от дъражавите с излас на Черно море не инвестират по крайбрежието му а точно обратното?
  • 18 Питам

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "no name":

    Да не си бил партизанин диверсант?
  • 19 hmhmhm

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Tarikat":

    Първо ограничени ми човече. Плаж нямаш право да си купиш. Плажната ивица е на всички Българи до където е територията на република България. Можеш само и единствено да го стопанисваш за което си плащаш. Това че някои стопанисва нещо не значи че то е идеално както в твойте представи. Обектите на морето са много хората търсят спокойствие и да си починат но българските псевдо бизнесмени направиха хубавите ни курорти на кочина. Само че Българина не е тъп на гръцкото море и на турското е много по добре от нашето така че познай да ли ходя на нашето.

    Коментиран от #20

  • 20 Tarikat

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "hmhmhm":

    Селяни, като сте толкова големи философи и като плажовете са на българите я се пробвайте всички да се набутате там на едно място, видиш ли сте успели нали сте като овцете..Като са на държавата какво направи държавата за вас и за плажовете?? Освен, че ви ограби др нщ!!! Те тия от Нова Телевизия направиха маса пари от подобни репортажи, смао че шефчетата им ония шурей си почиват на Бали и ги болят макарите за вас и родните ви плажове..Мизерствайте си, бъдете все така инатливи чада, Бог да е с вас да ви измъкне от дупката!!
  • 21 Uflaf

    5 1 Отговор
    Питайте комшията Марешки и онези братята от Интербилд. Те като съседи по-може да знаят от едните общинари.
  • 22 777

    6 1 Отговор
    Ама България и крайбрежие ли има?!
  • 23 лоръл

    4 1 Отговор
    Е как об6тината няма да знае че концесионер на плажа е Марешки,от години ,ама нали тои е в парламента,по удобно е да не знаят кои е
  • 24 Борис

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Tarikat":

    То не ти пречи като си милионерче да си изключително тъп.Значи ако ги няма кръчмите на 2 метра от морето плажовете ще пустеят!!!! Има ли смисъл да се коментира?
  • 25 Бесен

    11 0 Отговор
    Грешно задавате въпросите - питайте кой даде парите за подкуп на общинарите, за да незнаят кой строи ;)
  • 26 Димов

    5 1 Отговор
    Преди 2г, на Обзор, разкриха нови руини от римско време, в двора на един турчин, на улицата, която тръгва от светофара на пазара, към плажа.
    Миналата година, турчинът беше залял руините с бетон, а отгоре им си беше построил масивна ъглова сграда, с магазини и дюнерджийница. Никой не го закача за нищо.
    Няма да се учудя ако утре, поредният мутраген почне да строи хотелче върху Царевец.
  • 27 Гост

    0 1 Отговор
    Ей хора, кметските наместници или зам. кметовете по райони, задължението им е да си знаят и обхождат района, да не се правят на ощипани. Имат си и длъжностни характеристики, обаче не съм видял нито един журналист подготвен за такава среща... или работодателя му, да определя рамките на репортажа.... не сме толкова тъпи, нищо,че ни определят като дебили....
  • 28 джок

    4 0 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА да се задейства като започне от кмет , областен управител , министри , ББ ....
  • 29 ГОСТ

    3 1 Отговор
    АМИ СПРЕТЕ ДА СИ ЧЕШИТЕ ГЕНЕТАЛИТЕ В ТАЗИ ОБЩИНА И ПОРАБОТЕТЕ ЛЕШРЕРИ
  • 30 псевдо БИЗНЕСмен

    0 0 Отговор
    Постройката е МОЙТА - моля никой да не я пипа !!!!
  • 31 Варна

    0 0 Отговор
    Няма такъв вариант да не знае общината. - Добре знаят кой е, но е бърз начин да си измият ръцете.