Last news in Fakti

21 Май, 2018 06:21 3 956 16

Домът от нашето детство (СНИМКИ)

  • интериор-
  • жилища-
  • социализъм

Някога нашите домове се различаваха само по табелите, които висяха на входната врата. В почти всеки дом мебели, мокети, завеси, уреди и дори сервизи, бяха еднакви.

Повечето от нас живеехме в големите панелни комплекси, строени от държавата, за да поберат новодошлите жители на разрастващите се градове. Такива бяха “Младост” и “Люлин” в София, “Тракия” в Пловдив, “Владиславово” във Варна и “Меден рудник” в Бургас, припомня socbg.com.

Повечето апартаменти имаха едно единствено разпределение – от входната врата се озоваваш в коридор, отляво има хол, отдясно – тоалетна и кухня, направо – малък коридор с две спални в двата края и баня по средата. Всички врати в „панелния“ апартамент бяха от талашит, антрето постлано с балатум, по стените имаше тапети, а в края на 80-те бе много модерно в коридорите да се правят сводове „в арабски стил“.

В коридора имаше порт-мантото или закачалка. Коридорът беше покрит с балатум, наготово даден ни от държавата. През 80-те настилката биваше заменяна от родителите ни с модерния за тогава мрамор, а по-късно и с теракот. Характерна особеност бяха и строените в коридора обувки, понеже да се оставят пред вратата се считаше за „селски маниер“.

Холът на „панелния“ апартамент беше толкова еднотипен, че човек можеше да се обърка дали е в собствения си дом или в друг блок и комплекс. Стените бяха облепени с тапети – отново подарък от държавата. От едната страна в хола беше разположена холната гарнитура – троен диван, два тромави фотьойла и две табуретки, които бяха основно предназначени човек да си вдигне краката върху тях, но като цяло те си бяха неудобно място за сядане, защото нямаше къде да си подпреш нито ръцете, нито да се облегнеш. Гореописаната гарнитура беше покрита с изкуствен губер – най-често червен или зелен. В средата на гарнитурата имаше ниска лакирана масичка, която в делник бе покрита с плетена на една кука покривчица – или с каре с „българска бродерия“.

Редно беше върху нея да има ваза с изкуствени цветя. Когато идваха гости, изкуствените цветя се махаха и се поставяха донесените от тях карамфили (любимо цвете при ходене на гости в онези години). „Официалното“ сервиране и хранене се случваше върху тази маса, делничното – в кухнята. Срещу „меката мебел“ бяха поставени огромни секции, купувани от мебелните магазини в големите градове. Те носеха български имена, като „Павлина”, „Бояна” и прочие. Върху тях имаше огромни бутилки с уиски върху накланяща се поставка, закупени от Корекома, а също и модерните по онова време човеци-роботи, направени от цигарени кутии.

В секциите имаше подредени сервизи от кристални чаши допълвани от порцеланов сервиз за чай или кафе – на розички или виолетки, произведен в заводите „Ломоносов“ в Съветския съюз. Секциията беше подредена с книги, а това, което беше някак си най-характерно е, че книгите не бяха „единични бройки“, а обикновено целите рафтове бяха с поредици от томове – най-често български класици. Между стъклата на витрините имаше затиснати малки снимчици на близки хора, а тук-там се срещаха и стереокартички с намигаща японка.

Кухнята ни беше с еднотипни талашитени кухненски шкафове – пак дар от държавата. Тях ги произвеждаха в завода за кухненска мебел в Червен бряг. В тях се подреждаха фаянсови сервизи от завод „Китка“ в Нови Пазар. Хладилниците ни бяха “Мраз”, пералнята „Перла“, а от печката “Раховец” се носеше уханието на приготвяната храна.

Типична баня в панелното жилище беше с размери 1.50 на 2.50 м. Облицована бе с бели фаянсови плочки и мозайка, а към началото на 80-те характерното обзавеждане за баня започна да се прави с фаянсовите и теракотни плочки произведени в заводи „Хан Аспарух” – Исперих. Гордост за всяко семейство беше да си има и вана.

В детската стая отново имаше секцийка пълна с книги, бюро с нощна лампа, а върху тапетите бяха разлепени плакатите на нашите тогавашни идоли. Там беше и касетофона (магнетофона, грамофона), както и казанлъшката китара. Спомняте ли си, че леглата ни бяха покрити с родопски одеала, а за детските легла на два етажа? Нека не забравяме също, че това беше и най-разхвърлената стая в нашия дом, но пък беше уютно и винаги намирахме това, което търсим.

Спалнята пък беше общо-взето забранена зона за нас децата. Тя обикновено беше най-малката и мистериозна стая в дома ни. Имаше голяма спалня, където спяха нашите родители, а от едната й страна стоеше и прословутия ВЕФ. Естетвено и там обзавеждането беше със секция или голям трикрилен гардероб, а на нас децата винаги ни беше интересно да знаем какво “криеха” нашите родители там от нас.

А помните ли, че тогава всичко се покриваше и „обличаше“. Покриваха се с покривчици телевизори и радиоапарати, хладилници, облегалки на фотьойли; килими тип „персийски“ се опаковаха в найлон; шиеха се и специални покривала за колите. Тази модна тенденция е имала символна функция – от една страна, да не се повредят, хабят и цапат закупените с много труд и чакане вещи, а от друга – те биваха „издигнати в ранг“, прибавяше им се „добавената стойност“ на нещо свръхценно.

А стремежът на домакините беше новата вещ да си остане минимално употребена и похабена, да си остане „новичка“ или поне „като нова“.

Въобще много рядко можехме да се изненадаме от обзавеждането на някой съсед или приятел. Обзавеждането се делеше на купено по обикновения начин и на купено по „втория начин“, „с връзки“, „под масата“, „вносно“, „корекомско“. Общо взето, бяхме като от калъп. Но това изобщо не пречеше на домашния ни уют, дори напротив! Като че ли, това, че всички разполагахме с еднаква покъщнина, ни беше оперирало от манията да притежаваме. Живеехме щастливо не с вещите си, а със семейството. Не завиждахме, не страдахме от комплекси, че нямаме и рядко заключвахме вратите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чурулик чурулик

    59 17 Отговор
    Мноо убаво си беше
  • 2 Качо

    57 22 Отговор
    Животът беше прекрасен, а и материалите бяха солидни. Сега мебелите са пълен боклук.
  • 3 112

    39 1 Отговор
    Преди 10-тина години ходих в един преподавател по математика на частни уроци. В тях все едно влизаш в социализма, но пък си личеше че всичко беше поддържано.
  • 4 демоникрация

    65 10 Отговор
    Не вярвам и на Запад да са живели в по-различни жилища по онова време. Хубавото беше, че храната и тока бяха евтини и нямаше гладни и зъзнещи през зимата като сега! Сега е добре само за политиците, мафиотите и олигарсите. Хората живеят в мизерия във все същите жилища, наследени от нашите родители и дори не успяваме да отделяме за елементарен ремонт...

    Коментиран от #14

  • 5 ффф

    17 45 Отговор
    Добре, че това е минало. Липсата на свободен избор и забраната да мислиш е пагубна за човека.
  • 6 Бен

    48 3 Отговор
    На няколко места е използвана думата "тясно" и думата "малко"". Явно авторът не е влизал в съвременен апартамент "ново строителство", за да изпълни със съдържание тези думи. А и панелките, колкото и да са плюти, нито са малки, нито пък се разпадат! Напротив. Те изкарараха вече по40-50 години и стоят стабилно, а има и огомна вероятност да надживеят масовото ново строителство, изпълнено със съвремении материали като сторопор, турски цимент и украинско желязо. А бетонът е лят през зимата на минусови температури. Да не споменавам теракола, в пъти по-слаб от цимента от преди 30-40 години.
  • 7 Бесен Язовец

    31 3 Отговор
    С тая разлика че едно време се спазваше и строеше БДС и един 3 стаен беше 90 кв.м! Сега са по 72кв.м ! Едно време и ПДЧ беше качествено сега малко вода и ти трябва нов шкаф
  • 8 Focus Revolution

    17 1 Отговор
    Само погледнете в кухнята на прозореца.Петлето за поливане на цветя...класика:)
  • 9 АнтиДемократоид

    35 7 Отговор
    Беше Прекрасно - Златното време за българския народ !
    Сега човек няма право на избор, на свобода, живее сред ограничения и лишения, всичко е бутафорно и некачествено ... жалко, че времето на истинските неща отмина ...
  • 10 ИЦО

    27 5 Отговор
    Живял съм и това и в онова време.В онова време,имаше държава,хората бяха по-добри.Баща ми,ел-техник си купи апартамент,нова кола(лада) и отгледа двама сина.Сега в това,по-доброто време,човек за човека е звяр,държавата е жалка гротеска.
    Така че неуважаема Антония Стефанова,не пиши за неща от които си нямаш представа.
  • 11 tre

    20 2 Отговор
    Жилищата си беха ОК.
    Животът имаше и плюсове, и минуси. И сега пак така.

    Старите хора виждат само едното, но то си е нормално - Ех, едно време какви хубави огледала имаше - гледай сега на нищо не приличам!:)
  • 12 гост

    18 2 Отговор
    Кой не е имал плюшена мечка или котка?
    Много добри си бяха жилищата, обзавеждането е въпрос на вкус, просто тогава не е имало избор. Сега имаш избор и различен дизайн, но пък е пълно с боклуци и това дали цената е висока не е гаранция, че няма да е боклук.
  • 13 Гост2

    15 0 Отговор
    Такива жилища има все още, по сайтовете за обяви е пълно...
  • 14 селянин от обеля

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "демоникрация":

    На запад и днес има хора които си живеят в панелки, НО всичко е страхотно поддържано както тогава и сега. Тогава те са се обзавеждали от магазини като нашите Корекоми т.е. недостижими за социалистическия труженик, карали са свободно коли , не са чакали на опашка /а връзките не са познати/ да си купят секция за хола, гарнитура от Явор или пералня и телевизор от ЦУМ както правехме ние при развития социализъм. Тока беше евтин най-много 27 лв сме плащали за панелен апартамент при заплата на майка ми 76 лв. и пенсия на баба ми 25 лв.
  • 15 476

    0 0 Отговор
    КАКВА ХРАНА, КАКВА АРМИЯ САМО, КАКВА ДЪРЖАВА.. ЗАПАДНИ ПРИЯТЕЛИ МЕ ПИТАТ - ВЕРНО ЛИ Е БИЛО БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, МЕДИЦИНА, ДЕТСКИ ЯСЛИ И Т.Н. И Т.Н. В ЛОШОТО ВРЕМЕ... АМИ ДА, БЕШЕ. Е, ВИЕ ЩО ЗА НАРОД СТЕ БРЕ, КАКВО НАПРАВИХТЕ БРЕ... И ЗАЩО БИЛО ЛОШО - АМИ ЗАЩОТО АКО СЕ ПРОБУДЯТ ПРИСПАНИТЕ АМЕРИКАНЧЕТА И ВИДЯТ КАКВО Е БИЛО ДАЖЕ ТУК, НА НЯКОИ ДРУГИ ЩЕ ИМ СТАНЕ ЗЛЕ... ЗАТОВА Е "ЛОШО"... В АМЕРИКА ЗА ДА ИМАШ ТАКЪВ АПАРТАМЕНТ ТРЯБВАШЕ ДА РАБОТИШ С ВИСОКА ЗАПЛАТА И ДА НЯМАШ ДЪЛГОВЕ... РЕКЛАМАТА И ЕДНАКВИТЕ МУВИТАТА Е ЕДНО, РЕАЛНОСТА ДРУГА, ДА ПРИ ТЯХ СЕГА Е ОЩЕ ПО-ЛОШО.. НО ПРИ НАС СТАНА НЕТЪРПИМО... КАКВА ХРАНА !ИМАШЕ ! КАКВА ХРАНА САМО, А И Я ИЗНАСЯХМЕ ЗА МИЛИОНИ !! МАМАТА , БРАВАТА !! НО БОРЕТЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, ТЯ СИ Е ВАША !! НА ГОРБИ И ОБАМА ОНАЯ ИМ МАМА !!! ( ГОРБИ МАМА, КАТО Я НЯМА РУСИЯ НА ОЛИМПИАДА И Е ПОД САНКЦИИ - АМЕРИКА СТАВА ПЪРВА.......)
  • 16 1989

    1 0 Отговор
    ....как съм искал такива метални рафтове като от третата снимка,ама бяха скъпи 13 лв. и нашите все не им стигаха парите да ги купят.
    Като съм ходил на гости у съученици съм се кефил на техните.....
    Минало незабравимо................