1 341 2

Няма да наказват главния архитект на София

Няма да наказват главния архитект на София
Снимка: Факти.бг

Постановлението на Апелативната прокуратура в София, с което беше образувано наказателното производство срещу главния архитект на София Здравко Здравков, е отменено. То беше образувано на 21 май във връзка с отказа на арх. Здравков да изпълни съдебно решение, което позволява строителството на небостъргач на ъгъла на булевардите „България” и „Петко Ю. Тодоров” в столичния квартал „Стрелбище”.

След служебна проверка Софийска градска прокуратура е постановила на 23 май отмяна на постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура в София от 9 май 2018 г., с което е образувано досъдебно производство срещу арх. Здравков за престъпление по чл. 296 НК.

Установено е, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това дали е налице вече наложено административно наказание за същото деяние. Постановлението на прокурор Ненков, както и още един негов акт от 11 април т.г., са отменени и поради допуснати съществени нарушения на процесуалния закон. Първото нарушение е, че въпреки че от 09.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.18 г., той е разпоредил на СРП да образува дело. Другото нарушение е, че въпреки че от 05.11.2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 09.05.2018 г., прокурорът от АП София е образувал делото срещу конкретно лице.

Казусът с НИКМИ датира от близо десетилетие. В момента Столична община води преговори с инвеститора за замяна на имота.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ристе
  Отговор
  1 16:58  23.05.18
  То да го осъдят му е малко, да се изнасили мишока трябва

  Коментиран от #2

 • asd
  Отговор
  2 21:27  29.05.18

  До коментар #1 от "Ристе":

  Разбрахте ли въобще какво точно се пише в статията??? Да го осъдят, че е отказал да издаде разрешително за строеж на 44-етажна сграда в район с ниско стройтелсто?! Я пак прочетете статията, но по-бавно!

Напиши коментар:


Публикувай