23 Май, 2018 20:56 25 595 11

Спряха знаков строеж в София

  • небостъргач-
  • строеж-
  • софия

На София не и върви с небостъргачите. След като сагата около строителството на високата сграда на НИКМИ в квартал „Стрелбище” е в разгара си и за момента се водят преговори с инвеститора теренът, който той притежава, да бъде заменен с имот на друго място, сега възникна и проблем с небостъргача, който трябва да бъде изграден на няколко метра от първия, а именно на бул. „България” на мястото на магазин на известна мебелна верига.

Причината за спиране на реализиране на инвестиционното намерение е жалба от жители на кв. „Борово”. Стана ясно, че тя е уважена от Софийския административен съд. Въпросната инвестиция в недвижим имот е одобрена и от главния архитект на София Здравко Здравков, и от Столичен общински съвет (СОС). Според съда обаче дадено от общинските съветници разрешение за строеж на инвеститора „България билдинг” ЕООД е незаконно. Причината е, че там където се намира парцелът (на ъгъла между бул. „България" и ул. „Борово") според Общия устройствен план може да бъде застроявано със сгради с височина до 20 метра. Традиция е обаче това да се заобикаля като се ползва вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), която позволява неограничено високи сгради в парцели, разположени на ъгли.

Има обаче и други пунктове, по които живущите в района оспорват разрешението на главния архитект и общинските съветници като незаконосъобразно. Сред тях е и, че инвеститорът не е запознал живущите в района с проектите за Подробния устройствен план (ПУП) на имота, не е била спазена и процедурата за изработване и одобряване на план за преструктуриране на жилищен комплекс, не е налична справка за картотекираната растителност в имота – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите показатели за застрояване.

РИОСВ-София не е извършила екооценка на подробния устройствен план и не е заснела дървесната растителност. Административен съд-София постановява, че решението на СОС е издадено „при наличие на съществени нарушения на административно производствените правила”, с което е нарушен закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг боклук

    35 43 Отговор
    По добре е нищо да не правиш с тоя калпав народ щото,все му е криво,те комшии не се разбират,пък камо ли някой да ги запознава кво ще се стри в съседство,ама иначе може да направят един кауфланд и всички наоколо да затворят.
  • 2 Шаран БГ

    45 9 Отговор
    Най-важното е- кой,но кого , какъв рушвет е дал !!!
    Другото е лъжа.....
    Хората разправят , че което не се купувало с пари, се купувало с МНОГО пари !

    Коментиран от #3

  • 3 Българите са казали

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    Това е "лаф" на Мутрите от времето на Васил Илиев
    Което не се купува с пари се купува с много пари .
  • 4 Иван

    46 2 Отговор
    тия от НИКМИ защо не построят нещо в Люлин или Обеля 2
  • 5 Бай

    22 3 Отговор
    Тия обичат високите сгради и заобикалянето на закона !!!Тези кули до Ндк където вече се спира на активната лента на бул България защото явно паркоместата пак са недостатъчни !!!София дишала като строим зелените площи а затваряме основни пътни артерии бул Витоша например?
  • 6 За бъдещите новодомци

    25 5 Отговор
    Пожарната няма оборудване да гаси над 20 м височина.
    Тесла.

    Коментиран от #10

  • 7 Нане

    7 9 Отговор
    Абе спазваме принципа: "На мен може да не ми е добре, ама на Вуте да му е зле. "
  • 8 Гкж

    5 1 Отговор
    А за "административните нарушения" на СОС и главния архитект никой естествено няма да държи сметка, ако мине "номера" - мине... Смешна работа сме, страшно интересна статия но по същество грам не се конентира "Защо?"
  • 9 Китаец

    12 1 Отговор
    Купих си малко жилище в Загреб с цел инвестиция
    Тия хървати много прости
    Не оставят дупки по улиците и булевардите
    И си оправят тротоарите

    И първо общината прави булевардите, прокопава ВиК, парно
    А после инвеститорите строят
    Как са оцелели с тоя изкривен модел
    Да им се чуди човек
  • 10 Бриго Бичкията

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "За бъдещите новодомци":

    Е то там няма да стават пожари, в такива сгради ще живее "интелигенцията" а може и някои новоизгряли звезди.
  • 11 Христо

    1 1 Отговор
    Живеех в квартала и лично съм протестирал срещу унищожаването на два затревени футболни игрища, върху които сега е магазина и затвореният комплекс зад него. Предполагам, че протестират точно хората от затвореният комплекс защото другите блокове до тях(3 или 4ри) са комунистически небостъргачи на по 21 етажа... На тях високо строителството дали им пречи?