2 703 1

Изненадващо развитие на сагата „Стрелбище”

Изненадващо развитие на сагата „Стрелбище”
Снимка: Факти.бг
Милена Богданова

Започна дело срещу заменката отпреди 12 години, с която е даден на НИКМИ спорният терен в столичния квартал „Стрелбище”. То е образувано от Върховният административен съд (ВАС), след като последният отмени определението на Административен съд София-град (АССГ). Заменката е подписана от премиера Бойко Борисов, който по онова време е бил кмет на София. Сега ВАС позволява започване на дело, с което да се отмени като нищожно решението на Столичния общински съвет (СОС) от края на 2006 г. При замяната на терена компанията инвеститор е доплатила 4 млн. лв.

„В нарушение на съдопроизводствените правила АССГ се е произнесъл по допустимостта на протеста на незаявено в него основание. По този начин съдът недопустимо е подменил предмета на спора, въведен с протеста като отричайки нищожността е приел, че искането за незаконосъобразност на решението на СОС е просрочено. Подмяната в предмета на спора, въведен с протеста, представлява съществено процесуално нарушение допуснато от съда", пише в мотивите на ВАС.

Сагата около терена на ъгъла на булевардите „България” и „Патк Ю. Тодоров” датира от години, но през последната една и година ескалира, след като инвеститора загради терена, разби улицата и реши да строи 44-етажен небостъргач. Стигна се до ситуация, пир която в опит да защити интереса на гражданите, два пъти беше глобен главният архитект на София Здравко Здравков. Първата глоба беше в размер на 1000 лв., а втората – 13 000 лв. Сумата за последната беше събрана от общинските съветници.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • лимонаденият джо
    Отговор
    1 13:53  04.06.18
    Които е подписал сделката да ходи на съд.Стига съдът си е затварял очите.И мястото на втора английска гимназия беше невино продарен.

Напиши коментар:


Публикувай