5 303 7

Уникалната библиотека на Доха (СНИМКИ)

Снимки: Shutterstock
Снимки: Shutterstock
Милена Богданова

Наскоро в Доха беше открита Катарската национална библиотека. На пръв поглед това едва ли би било новина, ако не ставаше дума за дизайна на сградата – футуристичен и единствен по рода си в света. Проектът, дело на компанията ОМА, обединява национална, общинска и университетска библиотека, а също така е място, на което се съхраняват ценни исторически ръкописи от арабско ислямската култура. На площ от 40 000 кв.м. могат да бъдат разположени над 1 милион книги и няколко хиляди читатели.

Националната библиотека е част от т.нар. „град на образованието”, район в столицата на Катар, където са построени съвременни кампуси на водещи световни университети.

Високата и продълговата сграда продължава идеите на модернизма от 60-те години на миналия век. В плановете сградата е почти квадрат, но двата й края са високо повдигнати, за да придадат формата на лист. Поглеждайки сградата от южната страна като че ли каменната рамка на стъклената фасада се поддържа само от една колона.

Страничните фасади – западната и източната, също се опират на големи „нешлифовани диаманти”, като по този начин оформят огромни повърхности от гофрирано стъкло, което спомага да слънчевите лъчи да се разпростират по-равномерно в огромните помещения. Това е много важно, тъй като по този начин читателите имат добро дневно осветление, което не вреди на зрението им, а стелажите за книги така са разположени, че да нямат пряка слънчева светлина, която да ги поврежда.

Особено внимание е отделено на осветлението. Влизайки в сградата човек бива посрещнат от ярка слънчева светлина. След това преминава в дълбока сянка, докато отиде до мястото за четене, където има разсеяна светлина.

На практика сградата няма коридори – интериорът е цялостен, без прегради. Високите тавани са покрити с бели алуминиеви панели, които са така разположени, че да разсейват слънчевата светлина. Вътре пространството наподобява амфитеатър. Терасите са свързани със стълби.

„Проектирахме пространството така, че към всички книги да има панорамна гледка. Интериорът е толкова добър, че на практика има градски мащаб. Може да побере множество книги и хора”, казва архитектът Рем Колхас.Още по темата

 • Откриха легендарно писмо на Галилей

  Откриха легендарно писмо на Галилей

  Учени откриха оригинала на писмото на Галилео Галилей, в което той представя своите аргументи за геоцентричната теория за вселената, съобщи сп. ...
  25.09.2018
  1 808
  4
 • Чужденци ще могат да купуват имоти в Катар

  Чужденци ще могат да купуват имоти в Катар

  Пазарът на недвижими имоти на Катар се отваря за чужденци. Това нововъведение, предприето от правителството на страната, е с цел стимулиране на ...
  1.11.2018
  2 632
  3
 • Катар строи завод за 9 млрд. EUR

  Катар строи завод за 9 млрд. EUR

  Катар ще инвестира 9 млрд. EUR в строителството на завод за електромобили. В него ще има 12 поточни линии, които ще работят 24 часа в денонощието. ...
  20.09.2018
  2 896
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • грешен ви е кода в главите недокадърни
  Отговор
  1 16:52  02.06.18
  Пари имат, душа не. Арабинът може само ако друг му го свърши и всичко е само цирк, суета и представление.
 • Име :
  Отговор
  2 18:54  02.06.18
  Хубав клуб. Колко ли е малкото?
 • SAAB
  Отговор
  3 21:50  02.06.18
  Да го пуснеш вътре Виниту ......да препуска , препуска !
 • Ицо
  Отговор
  4 22:16  02.06.18
  Много хора биха се чувствали некомфортно на такава голяма площ. Все едно да седнеш да четеш по средата на футболен стадион.

  Коментиран от #5

 • ИЦО
  Отговор
  5 12:07  03.06.18

  До коментар #4 от "Ицо":

  Толкова ли е трудно,да пишеш под име различно от моето.

  Коментиран от #6

 • ОЦИ
  Отговор
  6 13:43  05.06.18

  До коментар #5 от "ИЦО":

  само едно магаре ли се казва Марко ?!?
 • Кръст
  Отговор
  7 00:13  07.06.18
  Свободни пространства, празновати стелажи - прилича на смесен магазин от байтошово време. Май повечето книжен фонд е курана + вариации по темата Аллах Акбар ?

Напиши коментар:


Публикувай