3 Юни, 2018 11:12 3 056 4

Нови изисквания за изолация на блоковете влизат в сила до дни

  • саниране-
  • блок-
  • изолация

Законодателните промени идват след разследване на bTV за съмнителен стиропор, влаган в сградите по програмата за саниране

Високите блокове ще се санират само с негорима топлоизолация. Законодателните промени идват след разследване за съмнителен стиропор, влаган в сградите по Националната програма за енергийна ефективност.

В блок 27 в столичния квартал „Слатина” се поставя румънски стиропор, за чиито тестове сме ви разказвали – те показаха по-ниски противопожарни качества, отколкото декларира производителят. „Ние сме правили опит да я запалим, тя не гори. За топлоизолацията нямаме никакви притеснения”, каза пред бТВ домоуправителят Иванка Антова.

Строителят обяснява, че използването на негорим материал, като каменна минерална вата например, би надвишил парите, отпускани от държавата.

Новите изисквания за блоковете, високи над 28 метра, влизат в сила до дни.

„Това, което въвеждаме в момента, е категоричното изискване във високите сгради да се използват материали в топлоизолацията, които са негорими”, посочи Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие.

Министерството поиска от общините да спазват тези правила още миналата година.

„За високите сгради е опасно, защото над определена височина не могат да бъдат предприети никакви мерки за активно гасене при условия на пожар”, отбеляза Йордан Николов, председател на Българската асоциация за изплации в строителството.

Проверка на министерството е показала, че са санирани 60 високи блока със съмнителните румънски топлоизолации. За тези сгради мерки за пожаробезопасност все още не са взети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dhjfrthhg

    11 4 Отговор
    А тези под 28 метра значи да горят. Скапана държава.
  • 2 Кабинчо

    18 1 Отговор
    Веднага да се спре санирането в сегашната му форма. Това е поредния грабеж. И не от европрограми, а от нашите данъци. Едни сгради ще санираме, други не. Ми откъдя накъдя бе, профани?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ядосан.....

    5 1 Отговор
    Къщите кога ще се сънират,и ние плащаме данъци