1 565 3

Дисбаланс между търсене и предлагане в луксозния сегмент

Дисбаланс между търсене и предлагане в луксозния сегмент
Снимка: Shutterstock

Несъответствието между предлагане и търсене на луксозни имоти се наблюдава на пазара на луксозни имоти в световен мащаб. Икономическите и политически фактори също оказват все по-голямо влияние върху сегмента.

Въпреки лекия застой на пазара в някои страни, през 2017 г. и в началото на 2018 г. се наблюдава ръст от 11% на продажбите на висок клас имоти в световен мащаб. Нарасналата активност в луксозния сегмент е в резултат на бързото развитие на глобалната икономика, ниските лихви по банковите депозити, както и нарастващото доверие на клиента в експертното мнение на консултантските компании за недвижими имоти.

Благоприятните икономически условия обуславят повишен интерес към луксозния пазар на имоти, но тенденцията за несъответствие между търсенето и предлагането на имоти във високия сегмент, характерна у нас, се наблюдава и на международно ниво. От своя страна, това явление води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки. Специалистите посочват, че ако през 2016 г. обичайното време за осъществяване на продажба на луксозен имот е 220 дни, през 2017 г. то спада на 190 дни, заради засилената конкуренция между представители от различни демографски групи, чийто доход и начин на живот традиционно се различават.

„В синхрон с напредъка на икономиката и продажбата на жилища, луксозният имотен пазар у нас също отбеляза динамична година. Високият сегмент в България се развива все по-бързо, следвайки световните стандарти за качество на обслужване и ексклузивност на предлаганите имоти. Аналогично на международните тенденции, през 2017 г., както и в първите месеци на 2018 г., интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот. Независимо от нарастващото влияние на политическата обстановка на отделните пазари, цялостният интерес към луксозни имоти в световен мащаб продължава да расте.

В международен план, Виктория (столицата на Британска Колумбия) е пазарът, в който се отчита най-голяма активност при сделките с висок клас имоти на първичния жилищен пазар, като средното време за продажба на елитен имот е 32 дни. На вторичния пазар на луксозни имоти най-голям е интересът към жилища в град Санта Фе в Ню Мексико. Там ръстът на броя сделки през 2017 г. спрямо 2016 г. е 18%.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кирчо
  Отговор
  1 23:00  14.06.18
  В момента пазара е пред колапс. Цените започнаха да спадат плавно. Като отидеш на оглед за имот над 150к и ти свалят една 10к за здравей. Това започна от преди около 4 месеца. Очаквам цените да паднат още с влизането в експлоатация на новите сгради в Крастова вада Витоша Хладилника и Студентски град в края на тази и началото на следващата година.
 • Балама
  Отговор
  2 02:49  15.06.18
  Купувайте лукс имоти ново строителство.... Това искат дебеловратите строители и подкупните кметове и архитекти. Купувайте, теглете кредити, модерно е. Вярвайте че ще се повишават цените и че сте направили добра инвестиция. Живейте си стерилния животец в тухлена кутиика. Кому са нужни деца.... та то няма място в лукс апартамента, е хайде сега на кому са му потрябвали, нали е модерно без тях, нали?
 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  3 08:36  16.06.18
  Цените не започнаха плавно да падат, напротив. Който има пари купува.

Напиши коментар:


Публикувай