Last news in Fakti

21 Юни, 2018 16:27 1 203 5

Имотите в курортите да са с по-висок данък

  • курорти-
  • имоти-
  • данък
Имотите в курортите да са с по-висок данък - 1
Снимка: М. Богданова ©

Собствениците на недвижими имоти, които се намират в населени места и местности, обявени за курорти, ще плащат друг данък. Промяната в Закона за местните и данъци такси беше приета от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Предстои да бъде одобрена в пленарна зала, макар и с леки корекции.

Между 200 и 300 млн. лв. ще са приходите в държавната хазна, ако промяната бъде окончателно приета, са изчислили депутати. Те са на мнение, че собствениците на имоти в курортите трябва да плащат за това, че ги отдават под наем. „Сега нашите курорти заради това са най-евтините, защото има огромен сив сектор, огромна скрита икономика има в нашите курорти. Най-малко пари оставят туристите в България в сравнение с всички станали държави в Европейския съюз” е мнението на вицепремиерът Валери Симеонов.

Не всички обаче са на мнение, че приходите в държавния бюджет от тази промяна в данъчното законодателство ще донесат значителни средства, особено като се има предвид, че от Данък „Сгради” се събират около 300 млн. лв. на година. „Най-добре би било да се помисли чрез промяна в структурата на съществуващия данък за недвижими имоти по някакъв начин да диференцираме ставката за тези имоти - което сме написали, а Министерството на финансите са разработили по-подробно”, казва Силвия Георгиева, директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 000

    5 0 Отговор
    А защо да плащат по-висок данък хората които не отдават имотите си под наем?Това на практика е двойно данъчно облагане.
  • 2 Расулюлах

    2 0 Отговор
    Каксе пълни гушата на рекетьорската шаика?ами чрез вдигане мизата на рекета и като стадото обеднее повече...
  • 3 Ранко

    1 1 Отговор
    Този ГЕРБ,тази коалиция,този Симеонов трябва да ги няма.Тези не спряха дя крадат..Четох в една статия в която Боко казва че ако ГЕРБ,не е на власт,Европа щяля дя спре парите......Ами нека се махне и да видив тогава какво ще стане .Дали ще ги спрат или не.Пък и то тези пари се връщат,така че зали с тях и ли не все тая.Само че на някой ще им секне кранчето.Това е проблем за тях..
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Не е ли по-добре да има по-голям контрол над декларирането на доходи отнаем ? Защото по този начин хората, които си живеят в имотите ще плащат по-големи данъци също. А тези, които ги отдават под наем ще продължават да не декларират доходите си от наем.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Не е ли по-добре да има по-голям контрол над декларирането на доходи отнаем ? Защото по този начин хората, които си живеят в имотите ще плащат по-големи данъци също. А тези, които ги отдават под наем ще продължават да не декларират доходите си от наем.