21 Юни, 2018 21:56 10 271 9

Физически превръщат държава в остров

  • катар-
  • саудитска арабия-
  • граница-
  • тунел

Саудитска Арабия наложи редица ограничения на Катар, а сега планира и физически да превърне емирството в остров. По този начин ще бъде премахната сухопътната връзка между двете държави. За проекта ще наддават пет международни компании, специализирани в прокопаването на канали.

Подаването на оферти е до 25 юни, а в срок до три месеца след това ще бъде определен кой ще е изпълнителят. Срокът, в който трябва да бъде прокопан каналът, е една година след началото на строителните дейности. Той ще е дълъг 60 км и широк 200 метра и ще преминава по цялата граница между Катар и Саудитска Арабия. Част от зоната на канала ще бъде отделена за изграждане на съоръжение за ядрени отпадъци. Инвестицията е на стойност 750 млн. USD.

Реализирането на проекта ще доведе до географска изолация на Катар от Cayдитcĸa Apaбия, Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa, Бaxpeйн и Eгипeт. През 2017 г. те ограничиха не само дипломатическите си, но и търговски връзки с емирството. Страните обвиняват Катар, че поддържа тероризма и се намесва във вътрешните работи на съответните държави. От своя страна, Доха категорично отрича това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 RIDIK

    29 2 Отговор
    По- евтино щеше да им бъде, ако само прекъснеха сухопътните ковуникации. Целия терен там е гола камениста пустиня, спечена като камък. Като им се копае, да копаят. Пари имат. Поне ще има работа с години за филипаките / местно обозначение на чуждестранните работници от Филипините и Пакистан /
  • 2 Арабина

    42 5 Отговор
    Дреми им на катарците , продават си петрола .
    Сега ще продават газ през иран и турция на европа .
    Най висок стандарт в света на калпак.
    Ми , и аз искам да съм в такъв остров .
    А разпадането на саудитите е въпрос на време, това е фамилна държава на краля .
  • 3 Винкело

    41 2 Отговор
    Не завиждайте много, защото в Катар за чужденците/особено такива бедняци като нас/ е пълен луксозен затвор!Там са добре хамериканците и англетата..другото е слуги с дребни заплатки, като да не умрат от глад.Изкарах няколко години там, паспорта добре че беше в мен, та си тръгнах без да се усети спонсора ми.Саудитска арабия е още по-зле!
    Нека да не пишете на изуст - в Катар има газ, която контролират Хамериканците.Да богати са, но местните са под един милион и за тях е ОК, но са прости и свърши ли газта, онези Янкита ще ги оставят беззащитни, е тогава ще разберат какво ги чака..Мрази ги целият Персииски залив..И двете страни са кралства - и Катар си има Емир и Шейхове, но за разлика от Саудитите е малко парченце пустиня..с няколко фамилии от бедуини..
  • 4 Василевс

    58 30 Отговор
    Братя, само Русия е за нас. Навремето идеш в Коми, бачкаш пет години и се връщаш с жена, деца, кола и два чямадана с рубли! Ние трябва да пишем на Жужи, да ни оземли в Сибир, все едно сме руснаци. Дава земя човека и пари да започтеш, нещо, което тук никой не дава, а само ти взима. Пред компанията на цигани и турци предпочитам белите мечки, сребърните лисици и сибирските вълци и тигри. Вярно там има и доста китайци вече, но ще воюваме ако се наложи. Няма по- удачно от руското оръжие, та и един нож да е само.

    Коментиран от #6

  • 5 Прост ,прост.....колко да е прост ?

    9 1 Отговор
    Що не се обадят на другаря Ким Чен да им пусне една ядрена бомбичка и готово........канала ще е прокопан веднага. Кво ши чакат цяла година
  • 6 Коко

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Василевс":

    Коментара ти е много интересен и приятен,особено в началото,но някои само като видят думата Русия и започват да щракат минуси.
  • 7 antikom

    2 2 Отговор
    И русия е обвинена в същото и тя отрича. Нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #8

  • 8 същият

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "antikom":

    Украинският ген. Лопата и той иска да прокопава канал около Крим, само, засега. Пък после около цяла Русия.
  • 9 От София

    4 1 Отговор
    И по-възрастните в София имат спомен от един безумен соц. проект за плавателен канал опасващ столицата .Само дето се оказа, че няма вода не само да напълнят канала ами въведоха режим и за водата по чешмите .