Last news in Fakti

27 Юни, 2018 19:53 15 858 40

Ръст на продажбите на имоти във Варна

  • imot.bg-
  • цени-
  • жилища-
  • варна-
  • панелка
Ръст на продажбите на имоти във Варна - 1
Снимка: Shutterstock

С близо 10% са се увеличили продажбите на жилища във Варна и областта през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия месец на миналата. Цените варират между 600 и 900 EUR/кв.м. В района на Морската градина и Гръцка махала стойността на квадратен метър е съответно 1068 и 1414 /кв.м, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Между 100 000 и 130 000 EUR е цената, която най-често имат възможност към момента да платят купувачите. Срещу въпросната сума могат да бъдат купени около 650 тристайни жилища. Бриз, центъра и Левски са кварталите с най-силно предлагане в посочения ценови диапазон. Двустайните апартаменти са под стотина. Големината им е между 80 и 95 кв.м.

Търсенето на двустайни жилища е съсредоточено в Чаталджа, ВИНС, районът около Спортна зала и Червен площад. При тристайните имоти има малка корекция. На първите три места са Чаталджа, Чайка и Спортна зала. В ТОП 5 влизат още ВИНС и Червен площад.

Интересно е да се отбележи, че цената на панелките в някои райони на Морската столица вече достигнаха 1000 EUR/кв.м. Общо 450 е броят на оферираните двустайни панелни жилища във Варна в момента. Средната им цена е 780 EURкв.м. Почти същата е цената на квадратен метър при тристайните. Именно тук и се наблюдава стойност от над 1000 EUR/кв.м. Жилище с площ 72 кв.м. в Цветен квартал се продава срещу 80 800 EUR, или срещу 1122 кв.м. Имотът се продава след основен ремонт.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ромео

    80 10 Отговор
    то нема работа у Варна те ще вдигат цените на панелните КАШОНИ
  • 2 Притеснителен

    65 4 Отговор
    Леле как се бях притеснил, седмица мина без без статия за ръст
  • 3 821

    115 7 Отговор
    Повечето панелки във Варна са вече около 50-те години. Вътре е черна плесен, изгнили тръби, стари асансьори от които се тресе целия вход, наблъскани коли по детските площадки и много други безобразия. Всеки адекватен човек ще избере имот на друго място или дори друга държава, освен ако не го задържа работата или кредит... Не разбирам, каква е причината за подобен ръст точно пък във Варна - та там няма промишленост или работа, а само 4 месеца сезон! Руснаците изкупиха затворените комплекси и си живеят по курортите, където ТИМаджиите им съдират по 10-12€ на кв.м. за инфраструктура и стоят редовно без ток и вода, заради аварии по канализацията или трафопостите. В града отдавна паркирането е по-голям късмет от лотарията, но пък дупки има за всички ))) Тааа честито на новите варнЯнци!
  • 4 Daka

    65 8 Отговор
    Варненец съм, но предния коментар е много точен.... просто много моряци има и не знаят какво да си правят парите и наливат......
  • 5 Sea view

    51 20 Отговор
    Варна е интерестна защото има море.Всичко,което е далеч от морето е провинция е казал Хемингуeй.

    Коментиран от #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Tost

    16 13 Отговор
    Време е данъчните да разследват всички имотни сделки.
  • 8 гост

    14 27 Отговор
    За ужас на много хора всичко тръгва и свършва във Варна ! Така ,че всички хейтъри у лево ! Умните го знаят това а ба..ците лаят .Лека вечер .
  • 9 Валери

    50 29 Отговор
    Пуу тез мръсни комунисти дето построиха тез панелки и ги раздадох БЕЗПЛАТНО на хората, сега да има да ги продават зап о 1000 евро квадрата, а някакви специалисти да коментират как били изгнили и имало плесен ама видиш ли разни балъци ги купували. Купуват ги кухендере защото квадратурата им е реална и колкото ида чуваш комшията до тебе е поне два пъти-безшумно от новото строителство дето е с 2 пъти по-малка квадратура. Срещу бай Тошо да бягате няма да го стигнете, много е голям!

    Коментиран от #24, #28

  • 10 експерт

    36 8 Отговор
    съвсем скоро пазара ше се регулира и много хора ще реват !!!
  • 11 666

    29 11 Отговор
    Панелките смърдят!!!
  • 12 Българин

    27 46 Отговор
    Преди няколко години имах "късмета" да спя за няколко вечери в тоя град - варна и не бих отишъл повече. Нищо не е наред там. Нито трафика, нито инфраструктурата, а да не говорим за хората - ограничени и със селски манталитет, а диалекта е ужасен. Най-смешно ми е като чуя "отивам да се ОКЪПЯ" , не изкъпя, а окъпя. Турците и руснаците са оказали ужасно влияние върху този регион и местните хора са буквално с напълно искривени възприятия за реалността. Оттам нататък другото е ясно, че е в лоша посока. Панелките и т.н. са само последствия на чуждоземното влияние през вековете в региона.

    Коментиран от #16, #17, #22, #23, #25

  • 13 Столичаниин

    34 4 Отговор
    Панелките след 1980г са добри като квадратура и раположение.Освен това се намират на добри местс и много от тях са санирани.В кварталите Възраждане и младост са топлофицирани.Най голямата мъка е новото строителство особено от 90 те.Като цяло ако не са моряците, наистина няма промишленост.Работят заводите в Девня и малко туризъм.Другите заводи вече ги сринаха .На мястото на ВАМО има нов квартал.Кой ли ще живее в него?
  • 14 sss

    10 17 Отговор
    По тия форуми само се реве против цените на имотите. Пък ръстове в сделките постоянно се отчитат. "Явно" умните четат статии и коментират, а глупавите купуват или продават. "Явно" хората с пари отново са тук, а тия без пари правят сделки. :)

    Коментиран от #27

  • 15 memento

    24 1 Отговор
    а хиляди къщи пустеят, щото всеки иска да стане гражданин. И аз бях от тези, и аз, като други, ще се върна назад.
  • 16 ДАРТ ВЕЙДЪР СРЕЩУ АЗИС

    34 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Абе и на мен ми е смешно като чуя шопски диалект ,който НЕ фигурира никъде в българският език ама карай .Но ти навярно ще кажеш ,че не си столичанче нали душко :)

    Коментиран от #30

  • 17 гост

    39 4 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    ''окъпя'' хммм, и кой те излъга че си разговарял с варненец? Между другото ти от кое село си, индианец?
  • 18 нормален спокоен

    19 6 Отговор
    Разни кочинки бяха на по 500 евро сега па станаха на 1000 :D Ще си стоян по обявите и след 10 години. Като никои не купува кенефа ти защо му вдигаш цената :D
    Аз си купих два апартамента преди 3 години и то на по -15% от цената. А тя се водеше ниска. Скоро пак ще мине банката със ръждивата ножица и аз пак ще се наредя да пазарувам. А сега се броят балъците.
  • 19 Варненец(натурализиран).

    8 19 Отговор
    Аз си купих апартамент за ян палах 2 стаен за 90000 евро, цените наистина скочиха, а преди да ме коментирате същият е отдаден под наем за 500 еуро.
  • 20 Варненец(натурализиран).

    7 16 Отговор
    Аз си купих апартамент за ян палах 2 стаен за 90000 евро, цените наистина скочиха, а преди да ме коментирате същият е отдаден под наем за 500 еуро.

    Коментиран от #21

  • 21 бацее мани ги тия

    28 4 Отговор

    До коментар #20 от "Варненец(натурализиран).":

    И мен така ме лъжеха брокерите,както ти лъжеш хората сега.
  • 22 Фернандо Алонсо

    24 4 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    До индивида, наричащ себе си българин! Щом си българин трябва да знаеш израза : "Присмял се хърбел на щърбел", та и твоята работа е такава. Неграмотник тръгнал да обяснява, как се казва изкъпя или окъпя, ама иначе иСкривени.......ей неграмотен клоун, човека по-нагоре го е казал, аз ще го перифразирам единия утре ще се Окъпе в морето, а другия ще се иСкриви от яд, дишайки "чист" въздух.
  • 23 Име :

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    иСкривени казваш? :D
    смЕЕЕЕх...
  • 24 Филип ll

    20 14 Отговор

    До коментар #9 от "Валери":

    Всичко е сбъркано от комунизЪма. Без комунизЪма хората щяха да живеят в хубави къщи с двор и гараж. Освен това лъжеш че панелните бордеи ей така ги е харизвал Бай Тошо! Струваха по 10 000 лева при заплата 200. Би бил смешен но много българи мислят като теб и там е трагедията. Няма такава държава!

    Коментиран от #37

  • 25 гост

    26 4 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ами стой си там от където си. Никой не те е карал да идваш да спиш няколко вечери, и без това града се напълни с диви селяни.
  • 26 VAG

    17 1 Отговор
    Столичани:)Като доидат празниците жива душа няма по улиците.Столичани се прибират по родните места:)
  • 27 dragula

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "sss":

    Да, заради глупаците, които плащат неразумни цени, умните не могат да си купят имот на справедлива цена. Животът не е известен със справедливостта си.
  • 28 Умен

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "Валери":

    Панелките не са ги раздавали безплатно. Земи прочети малко и приказвай с хора от онова време. Второ разпределението на панелките е отвратително. Може ли апартамент предназначен за 4-5 човека да е само с една тоалетна и една баня? А за реалната квадратура виж нотариалния акт какво пише в него. Застроена площ или реална? Стълбището на кого е? След като имаш нотариален акт само за реалната площ на апартамента. Земята, на която са строени някои панелки още е общинска т.е. притежаваш кубче въздух. Има и още за панелките ама ще стане дълго мнението.
  • 29 БАЙ ОЙ

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Sea view":

    Това не е море, това е ентеро гьол
  • 30 МАКЕТО

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДАРТ ВЕЙДЪР СРЕЩУ АЗИС":

    Абе и на мен ми е смешно като видя надпис "съблИкалня", но щом си от морската столица значи правописа ти е верен!
  • 31 CL500

    22 7 Отговор
    Колко се смях на тъпи коментари :-) ...
    Един са го 'окъпали', ама той пичът си мисли, че е говорил с варненец. Нашият диалект, ако въобще има такъв, е символичен, дори бих казал, че такъв липсва. За разлика от шопия примерно, как им се смея само като отида там ...
    Друг субект тука си мисли, че нямало работа във Варна... Ами ела бе пич, ще ти намеря веднага за 1000 кинта поне работа да работиш. Такова търсене има, като не говоря за хамали и т.н., а нормална офис работа или техник... Проблемът, както навсякъде е дупката в образованието, некъдърността на младите и странното им изискване да работят, колкото се може по-малко, по-лекичко така, а да почнат не със стартова заплата, а направо като старите квалифицирани кадри. Трудно се намира не кадърен, а просто нормално интелигентен и не много мързелив човек.
    И да спомена само, че Варна дава на републиканския бюджет мноого повече, отколкото се връщат. Това е и с всеки по-голям български град. Ама нали цяла България трябва да помага на Софето, трябва да им построим метро, трябва да им направим околовръстното Люлин, дето го нарекоха магистрала, за да вземат парите от републиканския бюджет, а не от общинския...

    Коментиран от #33

  • 32 DonJuan

    17 0 Отговор
    Средна заплата във Варна 900 лв
    Средна вноска по кредит 450 лв
    Среден срок на изплащане на кредит 30 години
    Среден ръст на заплатите във Варна отпреди 2 години - 150 лв
    Среден ръст на цените по обяви на имоти отпреди 2 години - 15 000 евро

    Колко години трябват за изплащане на увеличението в цената по обяви с увеличението в заплатата ? :)))
  • 33 БАЙ ОЙ

    10 11 Отговор

    До коментар #31 от "CL500":

    Ари ба батка, нидей тъй са заяжда с шопия. Само да те светна, че в "шопия" се напълни със селяни като теб и не знам какво толкова си се смял като си чел коментарите, но може пък да си се смял на някой от Ямбол, Кърджали или Руситу. Факт е, че по муриету са говори най-смешно.

    Коментиран от #36

  • 34 селянин

    7 5 Отговор
    КОПУВАЙ НАРОДЕ!!!!!!!!!!!!КЕ СТАНАТ ПО 2000евро..........МУХАА ще КОПУВАМ ПО 400 евра после..

    Коментиран от #35

  • 35 МАКЕТО

    10 5 Отговор

    До коментар #34 от "селянин":

    Ще кОпуваш по 400 евро, кога петела ти снесе яйца
  • 36 CL500

    17 4 Отговор

    До коментар #33 от "БАЙ ОЙ":

    Не знам какво му е смешното на говора по морето - за къде говориш, то крайбрежието голямо. В Бургас има известен диалект, ама за Варна не мисля. Все се чудя откъде го измисляте този мекия диалект, дето се говорил тук. Аз съм се родил тук и смея да твърдя, че говорът ми е твърд. Но може това с мекотата на говора да е дошло от някакви пришълци, щото след промените дойде бая народ тук. Като гледам по ТВ-то репортажи от Варна с местни възрастни хора не виждам никаква разлика в говора с водещите примерно.
    А за Софето - ами кача ли се на такси, едвам се сдържам да не се засмея на диалекта и понякога на неуместното поставяне на ударенията на думите.
    А това да си мислиш, че Варна е селяния ... по-добре да замълча, да не отварям дума за едни 80% от София...
  • 37 Реплика

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Филип ll":

    30 години се демокрация- мизерия ,глад,безработица ,разруха,разрушено общество,говоря за90%от населението
    45год.комунизъм стояха се училища пътища
    Заводи,болници ,университети имаше за всички

    Коментиран от #39

  • 38 БАНКАТА

    2 0 Отговор
    Пари българина няма няма и да има.
    ИЛИ ИМАШ ПАРИ,ИЛИ ИМАШ ГЪЗ
  • 39 Умен

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Реплика":

    Недей да лъжеш. Университетите бяха за връзкарите. Можеш да учиш само в най-близкият, ако не си връзкар. Разрушеното общество е наследено от комунизма, когато всеки беше доносник, ако иска да прокопса. А за мизерията да не говорим. Моето семейство са били 12 човека на един кенеф при това външен при това в центъра на областен град при това след 1980 т.е. след 35 години комунизъм. За коли и телевизори да не говорим, че ставаш много смешен. Аман от промити мозъци!
  • 40 2022БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА

    1 0 Отговор
    ИМОТНИЯ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!! ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ И БРОКЕРИ, СТРОИТЕЛНИ "ПРЕДПРИЕМАЧИ" И БАНКЕРИ ВИЯТ НА УМРЯЛО !!!