2 Юли, 2018 11:34 1 980

Ще има ли сградата на БДЖ нов собственик

  • бдж-
  • продажба-
  • сграда-
  • паметник-
  • култура

Днес (бел. ред. 2 юли) трябва да стане ясна съдбата на сградата на БДЖ на столичната улица „Иван Вазов” №3. Имотът е архитектурен паметник на културата, а половината от него е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител, поради неизплатени дългове от страна на българските железници.

Първоначалната цена на сградата е 7 315 200 лв. Имотът е построен в периода 1900-1904 г. за нуждите на Българска земеделска банка. Разгънатата застроена площ на целия имот е 7803 кв.м. В обявата за търга се посочва, че половината от сградата е обявена за продажба, както и идеални части от поземления имот. В първоначалния си вид е била с просторни помещения, изпълнени с творби на известни художници като Иван Мърквичка и Антон Митов. След като вече е собственост на БДЖ просторните стаи са раздробени на малки кабинети.

Сградата се състои от избени помещения, сутерен, два високи етажа, трети нормален етаж и частичен тавански етаж в подпокривното пространство в крилото откъм ул. „6-ти септември”.

Това не е първият имот на БДЖ, който се продава на търг. През 2016 г. същата беше и съдбата на сградата на Транспортна полиция на столичния булевард „Мария Луиза”. Той няколко пъти беше обявяван за публична продан, но и до ден днешен няма купувач.