Last news in Fakti

5 Юли, 2018 15:35 4 433 31

Общината да управлява празните жилища

  • жилища-
  • пустеещи-
  • стратегия
Общината да управлява празните жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Миграцията на населението е една от причините да се наблюдава висок процент на празните жилища у нас, смятат експерти. Друг проблем, е че част от купените имоти са курортни или вилни и са придобити със стопанска цел, а за тях не се плаща данък. „Този елемент трябва да се изчисти” е мнението на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова.

Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов внесе законопроект за по-голяма данъчна тежест върху тези имоти. „Тук става дума не само за курортните места, но и за територията на цялата страна. Един от най-големите проценти на незаети жилища е в Северозападна България. Необходимо е да бъдат изградени механизми дадена община да използва тези необитавани жилища, за да привлече млади хора при атрактивни условия. Не говоря за национализация, а за инструмент за регионално развитие. Трябва да работим активно с общините и те да имат ролята на управляващи на жилищния процес”, казва пред „24 часа” Крумова.

Появиха се коментари, че новият законопроект дава възможност за национализация на жилища. Никъде в стратегията не пише национализация. Просто се идентифицира проблема с празните жилища и се търси начин за решаването му. Ако жилището е празно, защото човек е в чужбина, би следвало да има механизъм, по който общините и държавата да могат да го използват. „Една от идеите, които предлагаме, е такива жилища да бъдат предоставени за управление на общината. Подчертавам - управление, а не промяна на собствеността. Възможно е собственикът да плаща по-малки данъци или да бъде освободен. Всички като граждани и собственици трябва да разберем, че собствеността е инвестиция. Всяка компания ще ви каже, че един актив трябва да работи за съответния собственик”, казва заместник-министърът на регионалното развитие.

Два са основните проблема при наличието на много необитаеми жилища. Първият е, че те не се поддържат, а това влошава енергийната ефективност на цялата сграда, а вторият е, че често не се плащат данъци.

Друг въпрос засегнат в стратегията е намесата на държавата в регулирането цените на жилищата. „МРРБ няма да се намеси директно на този пазар. Ще търсим механизми, които да предизвикат поведение на банковия или строителния сектор, което да доведе до други тенденции. Регулирането на един пазар обичайно се извършва с фискални или данъчни инструменти, но те не са единствените. Може, например да се ангажира социална отговорност на участниците на пазара”, допълва Крумова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    63 0 Отговор
    държавата неиска ли да ми кара колата докато съм в чужбина да изкарвам пари за семейството си които тя неможе да ми осигури???

    Коментиран от #14

  • 2 ТТ453

    46 0 Отговор
    По времето на комунизма не можеше да имаш повече от едно жилише. Явно, че при демокрацията не е по-различно.
  • 3 бай онзи

    44 0 Отговор
    да бе, така като гледам как "държавата" или "общината" си "управлява" активите, ей сега ще им го дам... и след някоя друга година няма да го има. Ако съм в чужбина направо хикса на тая територия и тва е. Не се наядоха бе!

    Коментиран от #8

  • 4 Пешо

    45 0 Отговор
    Изгониха хората и сега искат да сложат ръка върху имотите им. Наглеци. Явно бежанците ще се устроят в нашите жилища.
  • 5 dragula

    36 0 Отговор
    Огромна глупост.
    Ако човек има имот, който не ползва постоянно, защото е в друг град или друга държава, не означава, че не го използва през уикендите или отпуските.
    Дори изобщо да не го използва може там да се установи след като се пенсионира, а едно жилище използвано от други хора под общинско управление ще бъде разрушено, буквално. А при ниски цени на имотите, каквито са в обезлюдените райони, цената на имота ще е съпоставима със стойността на ремонта.
  • 6 Антон

    41 0 Отговор
    Тези гербаджиите начело с боко нормални ли са?
    Платил съм си данъка на парите, които изкарвам. Дали ще си държа парите в дюшека, ще ги изхарча за луксозни стоки или ще си купя апартаменти е мое лично право. И какво ще правя със собствеността си е мое решение - дали ще живея там или ще го държа празен апартамента, отново си е мое лично право, плащам му данъка и това е!
    Много им бърка на пишман партньорите ни от ес че българина масово има имоти и това му дава независимост от тях.
    Очевидно кликата на боко е решила да приема бежанци в хиляди души и търсят начини къде да ги настаняват.
    Ако направят нещо подобно ще бъдат жестоко наказани.
  • 7 Реститутка

    28 2 Отговор
    Държавата идентифицира и решава проблем, който сама създаде. Интересно. Защо построиха пенелки на всички? Защо после приватизираха предприятията за жълти стотинки и отеха на хората прехраната, подтиквайки ги да мигрират от районите с безработица към столицата. Сега празни били имотите. Пък и ще ги управляват общините- че те собствените си сгради не могат да управляват като хората, чуждите тръгнали. А тая Малина я гледах снощи по Канал 3- ма каква Малина, тя е цяла Диня. Дебела, безформена маса, която толкова простотии избълва... Защо не обърне внимание на банките, които секвестираха хиляди апартаменти, оставиха хората, плащали кредити с години на улицата и държат тези имоти сега празни, изчакват по- добър момент да ги продадат? Значи аз, дето имам няколко апартамента, които давам под наем съм по- големия враг на Диня Крумова, а Банката, която има стотици празни апартаменти не и влиза в полезрението на свинските очички?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Радо Симеонов

    22 0 Отговор
    Тези който сте избрали си правят каквото искат. Държавата отдавна не съществува и впечатлението е че Българите нямат място в нея!Честито на всички ...
  • 10 Темида

    18 0 Отговор
    В този сайт не влизат ли брокери да ни кажат, че има недостиг на жилища и цените ще скачат с 20% на година. Кви са тези Fake News от страна на държавата.
  • 11 Незнайна

    18 0 Отговор
    Аз лично познавам обикновени уж хора с 3-4 апартамента и необикновени с цяла колекция от недвижимости.Просто това е един от сигурните начини да вложиш пари , а откъде разполагаш с толкова средства е работа на данъчните да го установят,но идеите и законопроектите за които прочетох ми се струват безумни и несъобразени с действащите закони!
  • 12 Посетител

    25 1 Отговор
    За неподдържан и рушащ се имот, нека общината да има право да се намеси, но за имот, който се поддържа, посещава /дори и по - рядко/, плаща данък, ток, вода сот, да ме прощават, ама си е чист обир.
  • 13 Учуден

    35 1 Отговор
    Егати малоумните същества дето са в управлението на скапаната ни територия ! Значи човек ако е в чужбина на работа държавата ще даде собственното му жилище под наем на бежанци. Айсиктир бе дебилни празноглавци. До кога ще търпиме тая пас ми на да се гаври с нас ?

    Коментиран от #15

  • 14 Възмутен

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Ванка , те не само колата ти ще карат ами ще поискат и да се радват на жена ти законно като ги търпиме още.
  • 15 Антон

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Учуден":

    Тука идва и следващия резонен въпрос: след като държавата ще плаща държавни пари, ще се прави ли обществена поръчка по зоп, кой дал най-добра цена, демек най-ниска.
    И друго, аз може да съм си купил допълнително жилище когато детото ми порасне, да има къде да живее като самостоятелен индивид.
    А на цецо шестте апартамента общината дали ще ги вземе.
    Жалко че не сме като румънците и гърците да излизаме в хиляди на протести без да е нужно някой да ни даде по 20-30 лв. за да повикаме на площада.
  • 16 pas

    17 0 Отговор
    В http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3607 тече общественото обсъждане на тази противоконституционна стратегия!!!
    Казва се Проект на Национална жилищна стратегия, в коментарите вече яко ги наливат, нека всички им напишем какво мислим за поредната подигравка с българите и опитите за нарушаване на неприкосновеността на частната собственост
  • 17 разума

    11 0 Отговор
    Решението е просто- не гласувайте за ГЕРБ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Женя Григорова

    9 0 Отговор
    Истинско безумие! Пак ще гърмим тези, които сме изрядни и с плащане на данъци, и сметки и т.н..Не стига тоеа, че гърмяхме при социализма с ненормални закони, сега пак.Адмирации!
  • 21 опала

    2 0 Отговор
    тая Малина Крумова прилича на Херман Гьоринг
  • 22 Уйвръсьъти

    5 0 Отговор
    Ко стана с неприкосновеността на частната собственост- изконно право и цел на поколения истински българи? Игра с огъня е това! Не могат европейците да преглътнат че имам СОБСТВЕН ИМОТ
  • 23 илия

    4 0 Отговор
    Вие сте 100% за бой,запрятайте ръкави ,да ги дерем тези управляващи!

    Коментиран от #28

  • 24 Генчо Ген

    2 0 Отговор
    Сякаш с бавноразвиващи в трети клас се съветват тия "политици", нормалната реакция е "как ще ми влезете в къщата" и е базирана на неприкосновеността на собствеността - за това някой поомисли ли ...преди да дърдори глупости , откровени глупости ...

    Публикувано във факти.бг: Просто се идентифицира проблема с празните жилища и се търси начин за решаването му. Ако жилището е празно, защото човек е в чужбина, би следвало да има механизъм, по който общините и държавата да могат да го използват. „Една от идеите, които предлагаме, е такива жилища да бъдат предоставени за управление на общината. Подчертавам - управление, а не промяна на собствеността.
  • 25 gogo

    2 6 Отговор
    В Бг, трябва най-накрая да се въведе закон за поддръжка на съществуващата собственост, както е в страните на запад. Страната и без това е заприличала на катун с празни и полу събарящи се сгради.

    Коментиран от #26

  • 26 niki

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "gogo":

    Това което държавата иска да направи няма нищо общо с поддръжка на собствеността!

    Целта е да се събират пари!
  • 27 Ееее

    3 0 Отговор
    Ако има работни места в Северозападна България хората няма да напускат жилищата си.Чрез данъчни облекчения властващите да стимулират развитието на производство в Северозападна България , за да не бягат хората .
  • 28 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "илия":

    Пей Калашников ,пей!
  • 29 Гост

    2 0 Отговор
    Чрез тази глупост сондират мнението на хората , изпробват до къде могат да прокарват джендърските си идиотщини!Нека четат коментарите, ще дойде време разделно!Слава на България и на българския народ!Смърт на бандитите !
  • 30 Ай стига, бе!

    5 0 Отговор
    Собствеността е НЕПРИКОСНОВЕНА!
    АЙ се опита някой да ми влезне в имота, ай ще му драсна клечката докато спи в него!
    Това да не ви е 1945 година, бе!
    Ето, заради тези ваши простотии и лакомии българите стават и си отиват. Свят голям...
  • 31 Мария

    0 0 Отговор
    Живея в чужбина. Жилището ми е празно. Сега ми искат пари за ремонт на общите части на къщата. Искат ми и пари за ток. Казват ми че това че не съм в дома си нямало значение и трябвало да харча пари за поддръжка, да плащам ток който не ползвам. Така че ако ще трябва да харча пари то ще изкам и да изкарвам нещо от жилището. Може би ще се съглася да взема бежанци ако кметството ми плаща наем.