Last news in Fakti

16 Юли, 2018 06:11 7 694 11

Замъкът Райнхардсбрун и проклятието на сибирските пари

  • райнхардсбрун-
  • замък-
  • собственост

Замъкът Райнхардсбрун в германската провинция Тюрингия - някогашна лятна резиденция на династията Сакс-Кобург и Гота - е придобит по съмнителен начин от руснаци. Германия обаче започва разследване и отчуждава имота.

Малко е останало от някогашното величие на замъка Райнхардсбрун в Тюрингия. Той е бил лятна резиденция на династията Сакс-Кобург и Гота. През Средновековието тук се е намирал родовият манастир на тюрингските ландграфове. А през 19-и век върху руините на манастира е построена лятната резиденция в неоготически стил.

"Спасителите" от Русия

По времето на ГДР замъкът се превръща в хотел. Той е приютявал западни туристи и е бил важен източник на валута за режима. През 2000 година обаче хотелът бива затворен. Замъкът запустява. Шест години по-късно собственикът на малка строителна фирма от Ваймар купува рушащия се паметник на културата за 25 000 евро. През 2008 година той го препродава на инвеститори от Русия, които възнамерявали да открият луксозен хотел.

Журналистическо разследване на Дойче веле установи и цената, на която е закупен полуразрушеният замък - 12 милиона евро! Само за две години цената се е повишила близо 500 пъти. На такава сделка биха завидели и най-изпечените спекуланти. Преди време прокуратурата в Ерфурт започва разследване по подозрение за пране на пари. Следствието завършва безуспешно. "Не беше установено сътрудничество с руските следствени органи", казват от прокуратурата в отговор на запитване на Дойче веле.

Следователите от прокуратурата в Ерфурт установяват, че парите за покупката на замъка не са дошли от Русия, а от другия край на планетата - от централноамерикански Белиз. Наред с Панама, Белиз се слави като офшорен оазис, където човек може да укрива парите си от любопитните очи на данъчните следователи. Милионите за замъка Райнхардсбрун са били предоставени под формата на кредит от белизката компания "Albany Properity S.A." на германската фирма "BOB Consult GmbH". Кредитът е постъпил по сметката на германската фирма през април 2009 година, малко след като неин изпълнителен директор става руският гражданин Игор Харченко. Само след два дни Харченко превежда сумата на бившия собственик на "BOB Consult GmbH". В резултат на тази "многоходова" операция, фирмата от Тюрингия остава с големи непогасени дългове.

Съгласно документи от германския регистър, с които разполага Дойче веле, става ясно, че белизката компания, отпуснала многомилионния кредит, е собственост на живеещия в Лондон руски гражданин Константин Острягин. От 2013 година той е изпълнителен директор на "BOB Consult GmbH", която е собственик на замъка Райнхардсбрун. Събеседници на Дойче веле в Ерфурт и в градчето Фридрихрода, в което се намира замъкът, казват, че общуването с Острягин се осъществява чрез адвокати. Той самият не се интересувал от съдбата на замъка и не се появявал в Тюрингия.

Откъде толкова много пари?

Константин Острягин идва от далечния север. Той е син на дългогодишния държавен служител и депутат в Държавната дума Анатолий Острягин. Според единния държавен регистър за юридически лица, четирите деца на Анатолий Острягин още на младини стават основатели и собственици на десетина фирми, които се занимават с бизнес в различни региони на Русия. Бизнесът им е ориентиран главно в логистичната сфера, в нефтения и газов отрасъл, както и в търговията с недвижими имоти.

Анатолий Острягин формално няма нищо общо със замъка в Германия. В момента на покупката той е депутат в Държавната дума от партията "Единна Русия" и не се занимава активно с бизнес.

Покупката на замъка всъщност е била семейна инвестиция на децата на Острягин. Вероятно точно бизнес интересите в пазара на недвижимите имоти са довели Острягини от Сибир в германската провинция, където по това време се продава замъкът.

Офертата за покупката обаче е постъпила от Игор Харченко, който също е учредител на няколко строителни фирми. Той е бил в Тюрингия няколко пъти по линия на академичния обмен.

Между другото Харченко е лежал в германски затвор за редица престъпления. Едно от делата касае разхищението на средства във фирмата "BOB Consult GmbH", чиито изпълнителен директор преди Острягин е бил именно Харченко. През 2009 година той е бил назначен от собствения си син Александър. Харченко-младши, както и бащата е бил доверено лице на Острягини при покупката на замъка в Германия. Назначавайки беща си на работа в германската фирма, Александър Харченко подписва договор с него, съгласно който в случай на уволнение на Харченко-старши се полага компенсация в размер на почти шест милиона евро. Бащата не остава длъжник на сина си и му изплаща хонорар за "консултации" в размер на над три милиона евро. Тъй като фирмата няма пари, като залог за обезпечаване на тези искания е вписан замъкът Райнхардсбрун. Според документите, които са на разположение на Дойче веле, Острягини като че ли не са знаели за машинациите на назначените от тях мениджъри. Харченко е освободен от затвора. А делото, свързано с Райнхардсбрун, е прекратено по процедурни причини.

"Купете го за 1 евро!"

През 2016 година Константин Острягин предлага на правителството на Тюрингия да купи замъка за 1 евро. Той обаче получава вежлив отказ. В случай на покупка от страна на правителството в Тюрингия, данъкоплатците би трябвало да погасят дълговете на Острягин към неговите партньори Игор и Александър Харченко в размер на милиони. "Ние бяхме готови да купим замъка без дългове. Но този вариант не устройваше продавачът", заявиха от пресслужбата на правителството на Тюрингия.

Затова през 2017 Тюрингия започва процедура по отчуждаване на замъка за сметка на държавата. В началото на юли тя приключи успешно: замък Райнхардсбрун вече е собственост на Германия - без дълговете на бившия му собственик.

Правителството на федерална провинция Тюрингия вече е планирало в бюджета за следващата година 1,9 милиона евро за първоначалните реставрационни дейности в Райнхардсбрун. Според експертни оценки, пълното възстановяване на замъка ще струва между 30 и 40 милиона евро. Затова и Тюрингия най-вероятно ще търси нов собственик на историческата постройка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеевски

    21 25 Отговор
    Проклятието на комунизма и неговите отрочета
  • 2 грантаджийче

    38 12 Отговор
    То щото всички пари на западните говеда са законни.

    Коментиран от #3

  • 3 СссереМ

    23 23 Отговор

    До коментар #2 от "грантаджийче":

    Ами не са крадени от народа,докато обикновения мужик яде сушена риба и кисело зеле,олигарсите дебелеят.

    Коментиран от #4

  • 4 999

    28 17 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    А бе ти нямаш ли личен лекар. Искам да те питам ти от село излизал ли си? Няма курорт по света където да не се чува Руска реч, особено по лъскавите и по скъпите та там има само кисело зеле и сушена риба.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ай стига бе

    11 4 Отговор
    Какво значение има кой точно го е купил и дал парите, немците трябва да се радват че е бил закупен замък в лошо състояние и е стопанисван. Сега трябва да налея сума ти милиони за реставрацията му. Изобщо преди години, когато руски олигарси, спекуланти, бандити и мошеници, забогатяли бързо и полузаконно си влагаха парите на запад ония не квичаха а се радваха че се инвестират пари в техните държави. И не им пукаше точно откъде са парите, макар добре да знаеха че не са много чисти, сега изведнъж почнаха да се правят на много съвестни и моралноизвисени, макар те да са най-големите боклуци, визирам най-вече англосаксите.
  • 7 Крадец

    10 8 Отговор
    Дойче Веле газ пикаят,че руснаци са го купили евтино!Ами германецът като е бил прост да го продаде!
  • 8 Тодор

    7 9 Отговор
    Прочетете ли Дойче веле,знайте ,че следват лъжи и измами!
  • 9 милюцинер

    6 2 Отговор
    Май Тръмп ще се окаже прав. То да е само тази далавера - руската мафия купува на едро в Германия.
  • 10 deadman1488

    2 1 Отговор
    тва са машинаций ве стига дрънкате глупости
  • 11 баце

    2 1 Отговор
    те от тея съм се учил в семьоново.