16 Юли, 2018 14:23 5 319 7

„Младост” отново на протест срещу строеж

  • младост-
  • строеж-
  • магазин-
  • протест

Строеж в „Младост 3” до магазин на голям хипермаркет предизвика протест. Недоволството живущите в квартала ще могат да изразят на 16 юли от 19.00 ч. Става дума за строеж на три сгради: 7-етажна постройка със смесено предназначение, 8-етажна сграда и 2-етажна сграда за търговска дейност на съседния хипермаркет, твърдят организаторите на протеста.

Разминаването идва от това, че от Столична община твърдят, че при тях е внесено искане за строеж само на една сграда с търговски обекти, подземни гаражи, офиси и ателиета. От Лилд България уточняват:

Строителната дейност, която тече в момента и е причина за организирания протест, се извършва в поземлен имот с идентификатор 68134.4089.893, който не е собственост на Лидл България. Компанията няма каквото и да е отношение към тази дейност. По актуална справка от Кадастрално-административната информационна система на АГКК (https://kais.cadastre.bg/), Лидл България е собственик единствено на следните два поземлени имота – поземлен имот с идентификатор 68134.4089.870 и поземлен имот с идентификатор 68134.4089.871. В поземлен имот с идентификатор 68134.4089.838, представляващ УПИ I - за парк, изцяло общинска собственост, Лидл България е проектирал и изградил изцяло за своя сметка нов парк с площ от 5 203 кв. м.

Разходите по изграждането, оборудването и поддръжката му са на стойност около 220 хил. лв. и включват множество зелени насаждения, алеи и зони за отдих, специална зона за разходка на кучета и модерна детска площадка. Паркът е пуснат в експлоатация през декември 2014 г. и е предаден за безвъзмездно ползване и стопанисване на Столична община, район Младост. Той е изграден като част от инвестиционен ангажимент при придобиването от страна на Лидл България на посочените два поземлени имота, а не като компенсаторно озеленяване.

Като компенсаторно озеленяване за построения в поземлен имот с идентификатор 68134.4089.870 и пуснат в експлоатация през 2013 г. магазин Lidl, компанията е реновирала парк в м. "Сухото дере" в жк. Младост 4, с площ от 5500 кв. м. В него, наред с озеленяването и облагородяването на площите, е изградена и детска площадка. Общата стойност на направените разходи от страна на Лидл за този парк е около 230 хил. лв. Паркът е пуснат в експлоатация в края на май 2014 година и е предаден за стопанисване на Столична община, район Младост.
С оглед изложеното, Лидл България категорично заявява, че както твърдението, че компенсаторно озеленяване във връзка с изградения магазин Lidl не е изпълнено, така и внушението, че Лидл България предвижда осъществяване на строителство в имота, на територията на който е разположен паркът, съдържащи се в излезлите по темата публикации, са изцяло неверни. От стъпването си в България компанията е доказала многократно с всички свои действия, че е отговорна, прозрачна и винаги работи с грижа и мисъл за обществото и околната среда. В тази връзка считаме, че подобно въвеждане в заблуждение на обществеността може да доведе до уронване на престижа и имиджа на компанията, за защита на които бихме предприели по всички законосъобразни начини и с всички произтичащи от това правни последици, съответните действия”, пишат в позиция от компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    41 3 Отговор
    Е то това беше целта. Да сложат Русев за кмет и да пусне всички строежи.
    Тепърва започва шоуто..
  • 2 АНОНИМЕН

    6 28 Отговор
    Оставете хората да строят.Вижте цената на квадрата в Младост каква е ?- Формира се нов жилищен балон !!!
    Не мислете само за себе си .София има нужда от два пъти повече нови сгради защото има търсене и сградния фонд е окаян .
  • 3 гларус кръстоносец

    29 7 Отговор
    Ще я търсите Иванчева ама няма. Боко и компания си я удушиха. Сега след като построят всичките си инвестиционни намерения и се нагушат вие ще препикавате балкона на съседа от близката кооперация и може да си засадите мушкато на балкона - за да бъде зелена София.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 hmhmhm

    13 0 Отговор
    Всеки краде ужас
  • 6 Димитров

    1 0 Отговор
    ДА ИЗЕЗЪТ ВСИЧКИ ОТ МЛАДОСТ И ДА БЛОКИРАТ ЦАРИГРАДСКОТО НА 4 километър
  • 7 ййяй

    3 0 Отговор
    Не заслужават нищо повече жителите на Младост, след като не излязоха масово на протест в подкрепа на Иванчева! Търпете сега!