Last news in Fakti

23 Юли, 2018 06:21 10 543 1

Майорка - машина за пари

  • майорка-
  • цени-
  • имоти-
  • пари
Майорка - машина за пари - 1
Снимка: Shutterstock

От години цените на имотите и наемите на Майорка растат. Агенциите за недвижими имоти никнат като гъби след дъжд. Същевременно туристическият бум създава проблеми на местните хора. Репортаж на Щефани Мюлер от Палма:

В центъра на Палма може да се види какво върви най-добре на острова. "Хората купуват италиански сладолед. И къщи", казва живеещият в Палма експерт по туризма Джорди Виярт. И наистина - на някои улици в града на всеки 40 метра има агенция за недвижими имоти. Всички те имат нещо общо: те са абсолютно неизвестни, но всички съдържат в името си английската думичка "Property".

"В жегата сладоледът се харчи добре. Но много от брокерските агенции ще фалират", убеден е германският адвокат Тим Вирт, който помага на известни и платежоспособни германци да се сдобият с имоти на острова. Той добавя, че петте най-големи агенции на острова вече са си разпределили парчетата от тортата. Всички те имат рекордни продажби през 2017 година, но на пазара вече не остават много незаети пространства.

"Все по-малко обекти излизат на пазара, а купувачите са все по-информирани. Те задават много въпроси и на новите в бранша им става все по-трудно", казва Хавиер Ариола. Той ръководи отдел "Продажби" за Ибиса и Майорка в най-старата агенция за недвижими имоти "Kühn & Partner" на острова. Само през тази година продажните цени са скочили с 10 процента. А в Палма, където имотите са най-търсени, ръстът е дори 13%, сочат данни на института за оценки на недвижими имоти "Тинса". Според него, в момента намирането на купувач за недвижим имот на някой от балеарските острови продължава средно девет месеца.

Майорка страда от масовия туризъм

Хавиер Ариола е отличен пример за това как успехът на Майорка може да бъде и нож с две остриета. От една страна постоянно растящите от 2015 насам цени на имотите са помогнали на фирмата му да се стабилизира спрямо най-големия си конкурент на острова - "Engel & Völkers". Но от друга страна Ариола вижда, вкл. покрай приятелката си, която работи в системата на здравеопазването, как неудържимият наплив на германци към Майорка и Ибиса води след себе си и много проблеми на трудовия пазар. "При ниските заплати, които получават, тук болногледачите например не могат да си позволят да плащат високите наеми. Много хотели пък са принудени да подслоняват персонала си в собствени помощения, тъй като жилищата са прекалено скъпи и обикновените работници не могат да си ги позволят. А в туристическия сезон така или иначе няма почти нищо свободно."

Противоречието между традиционните за Испания ниски заплати (в сравение с много други страни в Европа) и високите разходи за живот не е никъде толкова силно изразено, както в Майорка. Средната брутна заплата на острова се движи около 1200 евро на месец. Цените на имотите през последните три години са скочили с 54 процента в покрайнините на Палма и с 29 процента в самия град, по данни на агенцията за недвижими имоти "Porta Mallorquina Real Estate". Същата е и тенденцията при наемите. "За 45 кв.м. жилище искат наем от 1000 евро. Това ме накара да пусна под наем и собствения си апартамент", признава Хавиер Ариола.

Много местни хора напускат града и се установяват да живеят някъде в покрайнините му, посочва брокерът. "Но това причинява истински транспортен хаос около Палма", подчертава директорът на "Porta Mallorquina Real Estate" Ралф Шпилфогел, който всеки ден изживява този ад.

Официалните данни сочат, че през първото полугодие на 2018 хотелските резервации са спаднали с 5 процента спрямо същия период на миналата година. Но пък 2017 беше рекордна по отношение на туризма: миналата година общо 10,3 милиона души са посетили острова, от които почти половината (4,5 милиона) са били германци. "Местните хора знаят, че зависят от туризма. Но пък недоволството им от негативните последици, свързани с това, расте. Те протестират все по-често срещу огромните круизни кораби, с които всеки ден на острова пристигат хиляди посетители", казва Джорди Виярт.

Властите предприеха сериозни мерки

Преди една година местното правителство на Балеарите задейства ръчната спирачка: то вдигна двойно - на 3 евро - дневната туристическа такса, заплащана от гостите на островите, и наложи сериозни ограничения за отдаване на частни къщи за гости под наем. Мораториумът изтича на 1 август, но със сигурност не всички лицензи ще бъдат подновени след това. А нови ще се издават само за определени места в провинцията, където няма толкова много туристи. В Палма например действа пълна забрана за отдаване на частни жилища и къщи под наем на туристи.

И новопостроените жилища на Майорка не могат да бъдат отдавани от частници на туристи. "Новият закон за туризма позволява отдаването под наем с цел туризъм на жилища, които са по-стари от 10 години", посочва живеещият на острова адвокат Маркос Щайн.

78-годишният Басем Калили от Иран е от късметлиите, които имат право да пускат туристи под наем в своята финка, която се намира в провинцията. Въпреки това той предпочита да продаде имението си. От година и половина обаче не може да намери купувач. "Първоначално исках за моята финка малко над 4 милиона евро, сега смъкнах цената до три милиона", казва собственикът. Калили е закупил целия имот преди осем години - за 600 хиляди евро. Тогава той е бил на 60 години и все още е имал сили и енергия. "Цели пет години ми отне да събера всички документи", спомня си той. Дотук Басем е засадил 6000 дръвчета в имота си, облагородил го е, прокарал е водопровод и накрая започнал да отдава под наем къщата за гости.

Днес обаче той вече не иска да живее в провинцията и иска да се премести в Палма, където си е харесал един апартамент. В Германия, където е работил преди това като лекар, не иска да се връща - неговата нова родина е Майорка. "Искам тук да умра", споделя иранецът. Ако успее да продаде селския си имот, планът му ще успее. Но за туристи вече не иска да мисли. "Прекалено стар съм вече за това", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али реза

    5 1 Отговор
    Ох, лошо ми е! Лошо ми е какви проблеми имат богатите хора :D:D:D