Last news in Fakti

24 Юли, 2018 08:53 9 811 11

Българската църква с имоти за 8.6 млрд. лв.

  • българия-
  • църква-
  • имоти-
  • състояние
Българската църква с имоти за 8.6 млрд. лв. - 1
Снимка: Shutterstock

Регистрите на Българската православна църква (БПЦ) сочат, че тя владее недвижими имоти на стойност близо 8.6 млрд. лв. В момента тези многобройни имоти, често управлявани на парче, непрозрачно, а в някои случаи дори и много зле, си търсят мениджър.

Част от духовниците се справят нелошо с управлението на „подведомствената“ им собственост. Така например, игумените на манастири като Троянския, Бачковския, Самоковския, Гигинския успяват не само да ръководят обителта, но и да развиват някаква стопанска дейност, пише „Монитор”. Като цяло, обаче далеч не всички свещеници имат призванието да са и добри мениджъри. В крайна сметка основната им работа е да поддържат вярата на миряните, а не да се занимават със сметки.

Какъв е чуждия опит? В съседна Гърция църковните имоти се управляват далеч по-резултатно. Там църквата развива индустрия, с която финансира другите си дейности, без да излиза от канона. Вярно е, че в България след национализацията, БПЦ изгуби собствеността си. После пък години наред се точеше връщането на имотите. Сега обаче те са факт и са нейно владение. Все пак, от прехода минаха 28 години. Досега трябваше не просто да се създаде цялостен имотен регистър, но и да се помисли за развитието на тези имоти, така че да обслужват с приходи дейността на църквата, но и носят някаква полза на обществото.

Добър пример за „сделка“ в полза роду е Драгалевският манастир. От обителта се договориха с кмета на София Йорданка Фандъкова да се строят училища на църковни имоти. Със сигурност има и други примери за дарявани или отдадени благотворително имоти на БПЦ.

Друг - обаче лош, пример е църковният имот, който се намира между столичните квартали „Слатина“ и „Редута“. Той представлява гора в широкия център на столицата. За съжаление, запусната гора. А в нея освен чисто горските растителни видове има орехи, лешници, вишни и ябълки, превърнали се вече в дивачки. Навремето имотът е бил в границите на селото Слатина, наблизо е имало и манастир, който се е превърнал в днешния храм „Света Троица“. Старата слатинска църква обаче стои затворена и самотна. Невероятен е фактът, че за стогодишната еднокорабна селска църква „Свети Мина“, запазила духа на времето, не могат да се намерят пари за реставрация. В „Света Троица“ събират средства с дарения, но очевидно това не е достатъчно. Целият район обаче просто „плаче“ да се превърне в прекрасен парк с истинска гора. В момента мястото е потънало в тръни и боклуци, вместо да се ползва от столичани.

И така продължава да стои въпросът – кой е мениджърът на БПЦ? Отговорът не е еднозначен. В темела на църковната дейност сред миряните са настоятелствата. Ако в тези общности от светски хора, които са най-близо до храма, има икономисти, те със сигурност биха могли да помогнат. Е, не като, в поредният в този текст пример за един столичен храм, който вдигна в двора си заведение. Но с мярка и със смисъл. А защо БПЦ не наеме и консултантски фирми, които да помагат за мениджмънт на имотите, но с някаква цялостна стратегия. Нали все пак сме в модерните времена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    10 8 Отговор
    Човечните хора биха употребили тази сума за нещо,което ще е ползотворно и нужно но религиозните нали трябва да си начешат жалките нужди да се занимават с пълни глупости и губене на време,срамота....

    Коментиран от #3

  • 2 Боко Тиквата

    2 5 Отговор
    Баба Гуца я изгониха и сега няма кой да управлява имотите...
    Плача...
  • 3 Пенчо

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    А къде къде по лесно е да се продаде каквото може. Все пак не забравяй къде живееш,да се продаде да се вземат едни пари,които ще потънат безследно някъде, а на мястото на парка да изникне някое бетонно сдание.
  • 4 куку руку ку

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ..."успяват не само да ръководят обителта, но и да развиват някаква стопанска дейност"... От църквата не се иска стопанска дейност, а духовна такава. Лошо става, когато търговците превземат храма.
  • 5 Townboy

    13 1 Отговор
    За фирма на над 1000 години 8,6 млрда не е чак такава огромна сума. Ватикана е мега мултинационална корпорация в сравнение с нашата фирма, която прилича повече на ООД. А че менижмънта е слаб спор няма макар че наскоро бях в Троянския манастир и е заприличал на лунапарк и това авторчето го нарича успешно менажиране. Целта на манастирите е друга но мнозинството ги ползват като "къпалня" за гузната им съвест.
  • 6 баламурник

    6 2 Отговор
    Като сравнявате с Гърция, нека се знае "Съгласно Конституцията на Гърция, православното християнство е държавната религия на страната. На всички граждани се гарантира свободата на вероизповедание, обаче пропагандата на други религии сред православните вярващи е забранена."

    В Гърция свещениците са на държавна служба, с държавни заплати. В Гърция има 30хил. свещеници, при 10млн. население. В България 3000.
  • 7 балама

    8 1 Отговор
    Не се съмнявам, че има много мераклии да управляват, купят за жълти стинки и да обсебят без пари църковните имоти. Особено в София. Нали, Антоанета Стефанова, загрижената за църковните имоти.
  • 8 Биде

    2 2 Отговор
    На фона на тези милиарди, дарения и такси за религиозни служби защо се оставят да се рушат църкви и много рядко някъде се появяват нови, а цели райони са оставени без свещенници поради неадекватно заплащане и лоши условия! И отгоре на всичко една част от висшия клир , пък ине само те показват доста висок стандарт на живот в разрез с това което проповядват!!! Изобщо има много теми и проблеми над които да се замисли ръководството н а БПЦ и дано не стопанисва имотите си толкова зле колкото се грижи за своите и нашите Души
  • 9 гост

    2 1 Отговор
    Те затова божиите хора се возят в скъпи лимузини, ролекси и си поръчват проститутки. Още преди много време беше странно, че поповете се возеха в нови джипове, а дарителите на църквата едвам свързваха двата края, но се уповаваха на вярата си и даряваха. Поповете се отблагодаряваха като караха нови шевролети, опели и др. коли. Бравос. Съседът от две години е поп и си вдигна сериозно стандарта, видимо е, смени колата, ремонтира основно панелката си, та даже нави и брат си да зареже работата си и той да стане поп, все пак с нормална работа не може да си купиш нова октавия.
  • 10 Койчо

    4 2 Отговор
    Най-голямата легална банда терористи

    Коментиран от #11

  • 11 ПОПОВЕТЕ ЕДНА СТОТИНКА НЕ ВАДЯТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Койчо":

    ОТ ДЖОБОВЕТЕ СИ ЗА РЕМОНТ И ПОТДРЪЖКА НА ЦЪРКВИТЕ. СЕ РАЗЧИТАТ НА ДОБРИ МИРЯНИ ЗА АВАНТА/ ДАРЕНИЯ/ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПАДАТ ЦЪРКВИ А ТИЯ ИМАТ МИЛИАРДИ.