Last news in Fakti

24 Юли, 2018 20:30 4 933 6

Камара на инженерите по геодезия е само една

  • геодезия-
  • карама-
  • димиев-
  • корал
Камара на инженерите по геодезия е само една - 1
Снимка: Shutterstock

Казусът около плаж „Корал” накара редица държавни, общински органи и камари, обединяващи различни специалисти да дадат становища. Днес това направи и Камарата на геодезистите в България. Оказа се обаче, че тя не представлява инженерите геодезисти. Последните се представляват от Камара на инженерите по геодезия.

„Това е сдружение с нестопанска цел за обслужване на частен интерес, което няма нищо общо с Камарата (бел. ред. Камара на инженерите по геодезия - КИГ) създадена по Закона за геодезия и картография, която аз представлявам. Това сдружение се състои от четирима геодезисти и си има председател, който публикува тези информации. Камарата на геодезистите в България има подобно име на нашето и ползва този факт да заблуждава медии и общественост със становище на геодезисти, които в общия случай са частни становища на не повече от 4-5 лица”, каза за ФАКТИ инж. Милен Димиев, председател на КИГ.

От КИГ вече са изготвили писмо до Камарата на геодезистите в България, в което канят въпросната камара в двумесечен срок да смени името си. „В противен случай, ще предприемем законови действия в защита на нашите права”, допълни инж. Димиев.

Налице са две съществени разлики между КИГ и Камарата на геодезистите в България. Първата е създадена по Закона за геодезия и картография и в нея членуват само инженери геодезисти. Втората е че Камарата на геодезистите в България членуват специалисти, които не са само инженери.

„Председател на Камарата на геодезистите в България е член на нашата Камара – Йоан Каратерзиян, който по една или друга причина преди около една година е създал тази Камара, за да пише спокойно къде и както си прецени. Това, което ще предприемем към него е да сезираме комисията по професионална етика за неговите действия уронващи престижа на нашата организация”, каза инж. Димиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    5 3 Отговор
    Забият едно колче и дай 200лв а вече и фалшиво колче.
  • 2 Вааахгу

    4 1 Отговор
    Абе кви съ тиа камари ? Камарата на тиа, камарата на ониа, абе кво прават тиакамари ?

    Коментиран от #6

  • 3 Ангелов

    8 2 Отговор
    Госпожо Богданова, по казуса "Корал" може да изкаже мнение, всеки български гражданин или сдружение, защото се отнася за терени-изключителна държавна собственост. Името на сдружение или фирма се разрешава от Българския съд, а не от ИНЖ. Димев. Професията Геодезист, както и образуване на сдружение може да се практикува и от техници-геодезисти, съгласно конституцията на Република България. Закона за кадастъра в този аспект противоречи на Конституцията и е ДИСКРИМИНАЦИОНЕН.
  • 4 Инженер

    4 0 Отговор
    Камарата трябва да е доброволно сдружение и всеки да членува където си иска. В противен случай те се превръщат във феодални структури които служат за лобизъм и репресии. Условия за правила и тяхното съблюдаване трябва да осигури държавата чрез държавни органи.
  • 5 Георгиев

    2 5 Отговор
    Ангелов, не ти е ясен Закона за кадастъра, И много други неща. Никой не забранява на техници да работят. В закона се вменяват отговорности и действия на инженерите по геодезия, а не се разрешава или забранява на някой да работи. Така че тази дума "дискриминация", дето се използва от всеки недоволен от живота българин, не я употребявайте за щяло и нещяло.
  • 6 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вааахгу":

    КАмарите правят камАри от парички...