25 Юли, 2018 14:14 7 955 7

Предприемачите инвестират в нов имотен сегмент

  • офиси-
  • търговски площи-
  • инвеститори-
  • вложения-
  • софия
Предприемачите инвестират в нов имотен сегмент - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото полугодие на текущата година инвеститорите в недвижими имоти пренасочиха вложенията си от търговския към офис сегмента. Общият дял на сделките с офиси през периода е 65%, като търговските, въпреки че отстъпват от челната позиция, продължават да привличат интерес и остават на втора позиция с 23%. Далеч след тях, на трето място с 6% са парцелите за строеж, следвани от хотели и индустриални имоти.

„През първото полугодие на 2018 г. са реализирани главно сделки с активи, които генерират приход. Техният дял е 73%, а имотите, придобити за собствено ползване или със спекулативна цел остават съществено назад със съответно 18% и 9%. Инвестиционните обеми са разпределени между София (95%), Бургас (4%) и Плевен (1%)” се посочва в доклад на Colliers International.

Инвестициите са предимно от южноафрикански и полски предприемачи. Заедно с български купувачи те са генерирали обща стойност на инвестиционните сделки в размер на 351 млн. EUR през разглеждания период. Само пет от тях формират малко над 80% от целия обем.

През второто полугодие на текущата година очакванията са пазарът да се запази стабилен. Офисните и търговските площи ще останат най-привлекателни за инвеститорите. Въпреки, че обемът от транзакции вероятно няма да надмине този от края на 2017 г., реализираните сделки са знак за наличие на ликвидност, което би могло да доведе до навлизане на нови инвеститори. В допълнение на това, наличието на стабилен заемен капитал за придобивания и високите нива на търсене от страна на наематели на офисни и търговски площи са добра основа за последващи позитивни новини в разглеждания сегмент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 0 Отговор
    Инвестират с кредит, при първата турболенция ще има твърдо кацане
  • 2 Еее

    23 7 Отговор
    Където и да инвестират в бг-то загубата е неизбежна.
  • 3 Защо

    11 6 Отговор
    Защо не започнат да правят дарения на апартаменти на БЕДНИ български семейства ? Така ще се спре изтичането на българи !

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    2 4 Отговор
    Никой не ни пита всички са маскари ....лгорките протекли им таваните на апартаментите в кв.Красна серо
  • 5 Гост

    2 4 Отговор
    Никой не ни пита всички са маскари ....лгорките протекли им таваните на апартаментите в кв.Красна серо
  • 6 Гост

    2 4 Отговор
    Никой не ни пита всички са маскари ....лгорките протекли им таваните на апартаментите в кв.Красна серо
  • 7 haho

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Защо":

    А ако не искаш да учиш и да работиш трябва ли после някой да те издържа? Как да разделим бедните и съвестни от бедните паразити? Ромите също са българи (по конституция), и на тях ли да купим жилища? Накрая ще се окаже, че само бедни депутати и кметове и техните деца ще се сдобият с такива жилища. Айде нема нужда...