Last news in Fakti

27 Юли, 2018 14:07 4 699 0

Столица продаде имоти за рекордна сума

  • берлин-
  • сделки-
  • цени
Столица продаде имоти за рекордна сума - 1
Снимка: Shutterstock

Берлин определено е интересна, но и скъпа дестинация за повечето инвеститори. Макар през 2017 г. да са реализирани по-малко сделки в сравнение с 2016-а, е достигнат рекорд. Общата сума на покупко-продажбите е на стойност 18 млрд. EUR. Тук влизат сделки с жилищни и търговски имоти, както и парцели. Най-скъпо продаденият имот в германската столица през миналата година е бил на стойност 8.5 млн. EUR, сочат данните на консултантската компания Knight Frank.

За цялата 2017 г. са продадени над 25 000 жилища при средна цена от 3630 EUR/кв.м. Продадените жилища са по-малки в сравнение с тези от 2016-а. Една от причините за подобна тенденция е появата на все повече т.нар. „микро жилища”, чиято площ не надхвърля 20 кв.м. Често този тип имоти биват използвани от студенти.

Непрекъснато растящите цени на имотите подтикват купувачите да се насочат към по-достъпни и малки жилища. С 13% са поскъпнали имотите в Берлин през 2017 г. Наемите също отчитат ръст от 9.4%.

Анализатори отчитат, че растящият брой на населението на Берлин и увличане броя на домакинствата от един член, които търсят жилища, също до голяма степен са довели до ръст в търсенето на имоти в германската столица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА