Last news in Fakti

31 Юли, 2018 13:37 2 408 1

С над 40% поскъпнаха имотите в Техеран

  • иран-
  • техеран-
  • жилища-
  • цени-
  • наем
С над 40% поскъпнаха имотите в Техеран - 1
Снимка: Shutterstock

В периода 22 юни-22 юли, когато е иранският месец Тир, цените на жилищата в Техеран са поскъпнали със 7.1% спрямо предходния месец Хордад (22 май-22 юни), сочат данните на Централната банка на Иран. Това закономерно е довело до спад в продажбите. През месец Тир са били реализирани 13 500 жилища, което е с 9.1% по-малко в сравнение с месец Хордад. Разглеждайки данните на годишна база сделките с имоти в иранската столица са се понижили със 7%.

С 41.3% са поскъпнали жилищата през първото тримесечие на текущата година в равнение със същия период на 2017-а. Средната цена на квадратен метър е 1416 USD.

Ръст се наблюдава и при наемите на жилища. Те са се увеличили с 13.6% през месец Тир спрямо същия период през 2017 г.

Основната причина за поскъпването на имотите е сложната ситуация на валутните пазари. Иранският руал силно се обезцени спрямо американския долар през последните месеци. Въпреки, че официалният курс е 42 000 руала за 1 USD, на черния пазар курсът е 80 000 руала за 1 USD. Това кара много хора да вложат спестяванията си в недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грантаджийче

    8 0 Отговор
    Пак фейк нюз.
    Някой се опитва да внуши, че търговията н Иран не е в Риали, а в гъзпапир.
    Да, ама - не. То и цените на имотите в Испания се вдигнаха с 20%, ама това става по вътрешни причини, а не заради обменен курс с чужд гъзпапир.