2 027 5

Община Пловдив иска летището

На заседанието на Общинския съвет на Пловдив утре ще бъде гласувано общината да поиска от държавата летище „Пловдив”. „Общинският съвет ще направи предложение към министерството на транспорта да поиска летището с активите и пасивите - дружеството, което в момента е ЕАД, тоест сто процента държавна собственост, да стане общинско. Процедурата е дълга, защото сега уточняваме активите, част от които са собственост на „Гражданска въздухоплавателна администрация"”, каза заместник-кметът Розалин Петков, цитиран от Plovdiv24.bg. Според него това ще бъде един дълъг процес.

След като общинарите гласуват искането, Министерство на финансите ще трябва да направи оценка на Общината дали ще може да издържа летището.

До тук се стигна след като китайският консорциум НNA не подписаха концесионния договор. Процедурата е такава, че след като първият концесионер се откаже, то концесията трябва да се предостави на втория по ред. В случая това е обединение между ПИМК, ТИЗ и КЦМ, което се подкрепя от община Пловдив. „Не мога да отговоря на този въпрос”. С тези думи заместник-кметът отговори на въпрос на trafficnews.bg дали с действията си не забива нож в гърба на сочещото за бъдещ концесионер на летището местно обединение.

„След оттеглянето на първия класиран кандидат, ние сме тези, които се явяваме спечелили концесионната процедура. След като това е така, ние имаме способността да управляваме и развиваме това летище по най-добрия за Пловдив и региона начин. Летището като един силен катализатор на икономиката на региона, трябва да даде силен положителен резултат във връзка с домакинството на Пловдив като столица на културата. Ние не можем да разберем как така Министерство на транспорта ще се откаже да завърши концесионната процедура по най-правилния начин”, каза Владимир Зайков, изпълнителния директор на консорциума.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мафията не спи
  Отговор
  1 19:44  01.08.18
  Едно е ясно - Пловдив няма да има гражданско летище. Нито Общината се е доказала като добър стопанин, нито тия съмнителни фирми имат интерес да развиват граждански полети. Те иска летище за да си превозват стоките.
 • Дантес
  Отговор
  2 20:40  01.08.18
  Ще видим на кого ще го подари Боико
 • 3 10:14  02.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ежко бежко
  Отговор
  4 10:26  02.08.18
  Няма как да стане без концесионери! Модерни времена!
 • Plovdiv
  Отговор
  5 19:30  03.08.18
  Представям си летището в ръцете на "кмет" като чомаков или атанасов и си мисля, че ако НАТО го бомбардира, ще е по-малката злина...

Напиши коментар:


Публикувай