6 Август, 2018 11:11 23 357 12

Цените падат, а купувачи няма

  • финландия-
  • цени-
  • имоти
Цените падат, а купувачи няма - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на недвижимите имоти извън големите финландски градове падат. Причината не е само липсата на интерес, но и миграционните процеси. Влошаването на перспективите за получаване на добро образование и намирането на перспективна работа оказват негативно влияние върху въпросните региони. Собствениците на хубави къщи о няколко години не успяват да продадат имотите си, поради което и не успяват да напуснат селските райони.

Цените на имотите във Финландия се движат по две траектории. В столицата и големите градове те поскъпват, докато в същото време в малките населени места или не се наблюдава промяна или се регистрира поевтиняване. Селските райони, които се намират далеч от големи градове с неработеща промишленост най-силно страдат от подобна тенденция.

Главният икономист на Конфедерацията на финландските строители Саами Пакаринен казва, че около 1 милион жилищни единици се намират на „неправилното място”. Причината е, през последните 25 години са построени не малко имоти без да се вземе под внимание как ще се развива даденият регион, в който са изградени. Местното население е обезпокоено от създалата се ситуация – повечето предлагат да се разшири сферата на услугите в малко населените места, за да се привлече вниманието към тях.

От друга страна, професорът по икономическа география към Източния университет на Финландия Марко Тъккюляйн казва, че отварянето на ценовата ножица е нормално структурно изменение, което е в следствие на ръста на работните места в даден регион. Нови жилища се строят там, където се намират хората или там, където трябва да бъдат. Според него, проблемите възникват, когато единственият капитал на човека – това е домът, в който той живее, тъй като собствеността не е най-добрата дългосрочна инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    40 3 Отговор
    От къде ли ми е познато всичко това?!:) Да не би да става въпрос за България?!:)
  • 2 Roki

    22 3 Отговор
    Още няколко години давам и на новото строителство у нас българия .То е ясно ,балон без въздух пада..
  • 3 Консерватор

    11 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: С 4.5% са се повишили цените на жилищата ново строителство през последната година във Финландия. За Хелзинки увеличението е 8%. В столицата средната цена е 5030 EUR/кв.м докато в останалата част на страната - 3210 EUR/кв.м.
    И това са цените в "по-евтинките" столици. Болон има в главите ви.
  • 4 Гост

    16 1 Отговор
    Авторката да спре да бухалка хората с цените на имотите в столицата и в провинцията на Финландия, а да направи подобно сравнение за България, където 1 кв.м. жилищна площ в столицата е около 1000 Евро че и отгоре, а цяла селска къща с голям двор само на 100 км. от столицата може да се купи за 5-6 хиляди Евро и по-малки но купувачи няма. Защо ли?

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Кибик

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Там където селска къща с двор струва 5000 евро върлуват цигански банди.

    Коментиран от #7

  • 6 фак you

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цените на недвижимите имоти извън големите финландски градове падат.......
    За справка: 1кв.м 2300 евро......В момента около-2280евро..!!!!!!
    / цените са осреднени-извън големите населени места/
  • 7 Не е задължително,

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кибик":

    но липсва работа, няма болници, инфраструктурата я няма, интернет и мобилно покритие са мираж, магазините са скъпи и слабо заредени, автобусен транспорт липсва или е скъп и нередовен, през зимата пътищата не се чистят... И резултатите са обезлюдени села и градчета.
  • 8 ник

    2 1 Отговор
    Съвсем логично. Комбинация от тенденцията за все повече урбанизация и рядко населена Финландия (3 пъти по-голяма от България, 5,5 млн. души). И като се има предвид, че не става за живеене на север .... (а и в цялата страна)...
  • 9 Курортиста

    2 0 Отговор
    Абе Миленче, кой му дреме за Финландия?
  • 10 има да чакате

    2 2 Отговор
    На вниманието на разбирачите- цените на имотите в България в дългосрочен план ще се увеличават, така че има да чакате да се спука балона още 100 години. Говоря за имотите в София и други големи градове - Стара Загора, Велико Търново, Пловдив, Бургас и Варна, Благоевград, Плевен и други.

    Коментиран от #11

  • 11 хахахах

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "има да чакате":

    Ама ние не чакаме. Ние просто не купуваме бе кратуна.
  • 12 зъркела

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Защото младите се изопачиха и разглезиха, искат лесното. А къщаъа иска работа.... Само тревата да окосиш иска труд, а едно ли е? Нерезовен и негарантиран транспорт, често и оскъпен до села. А, можеше малки мотриси да минават и скоростно да се пътуваа, но и Живков и сегашните усвоители слугуват на джоба си. Предпочитам да дам 150 лева от заплатата за пътни на месец с количка до село и да живея там, отколкото да се гърча в мегаполиса. Сега и жените не искат да живеят на село, станаха повечето кифли. Очевидно във Финландия и другаде е същото...