Last news in Fakti

13 Август, 2018 06:21 3 259 3

Мюнхен е страхотен, но Берлин е по-секси

  • класация-
  • инвестиции-
  • градове
Мюнхен е страхотен, но Берлин е по-секси - 1
Снимка: Shutterstock

За баварците е като лоша шега: Мюнхен, тяхната столица, родината на най-успешния германски футболен клуб и на Октоберфест не е толкова "секси", колкото Берлин. Eто още изненади от класацията на европейските градове. В своя публикация „Ди Велт“ обобщава тазгодишната класация на „най-динамичните градове в Европа“.

Класацията е на фирма „Савилс“, която извършва консултации в сферата на недвижимите имоти. С ежегодната си класация „Савилс“ цели да провери развитието на големите европейски градове в шест категории. Резултатите от изследването помагат на големи инвеститори и фирми да решат къде да развиват бизнеса си. Класацията може да бъде ориентир и за обикновените граждани, защото тях също ги интересуват икономическото развитие и цените на жилищата в града, в който живеят.

В тазгодишната класация Мюнхен заема 7-мо място, а Берлин е на 5-та позиция. Една от причините Мюнхен да изостане е това, че наемите в града са два пъти по-високи от тези в германската столица.

„Когато инвеститорите купуват недвижими имоти, те искат да ги задържат в следващите 15-20 години“, казва Андреас Трумп, главен проучвател в „Савилс Инвестмънт Мениджмънт“, Германия. „Затова те инвестират там, където се очаква търсенето на офис сгради да не спира.“ Такива места са градовете с добра инфраструктура, организиран градски транспорт и хубави училища, в които има място за развитие както за големите концерни, така и за малките фирми. В същото време е важно тези градове да са привлекателни и за работната ръка, така че компаниите да имат достатъчно персонал. Затова е важно големите градове да предлагат добри възможностите за развлечение. За младите родители пък е от значение наличието на детски градини и училища с целодневна програма на обучение. „От съществено значение е и балансът между заплатите и наемите на жилищата“, разказва Трумп. Защото най-добрите училища, най-бързото метро и най-хубавите паркове и ресторанти не значат нищо, ако цената за едно жилище е толкова висока, че да не ти остават пари за друго. Високите наеми представляват трудност и за бизнеса: „Ако високите наеми в един град не отговарят на заплатите, компаниите трудно намират работници“, сочи проучвателят.

Високи наеми - по-малко жители

По тази причина Мюнхен е на 7-ма позиция. От икономическа гледна точка градът е сърцето на Германия. Заедно с финансовия напредък обаче се вдигат и наемите. „По отношение на наемите Мюнхен е най-скъпият германски град", казва Томас Бейерле от „Катела“. Цената за квадратен метър в хубавите квартали на Баварската столица е 22,25 евро, а в тези от средна категория – „само“ 16,56.
Luftaufnahme von London - Finanzdistrikt (picture-alliance/dpa)

Първенецът Лондон гарантира високо качество на живот

Различна е ситуацията в Берлин: квадратният метър в добрите квартали струва 14, 38 евро, а месечният наем на берлинчани е с цели 35 процента по-нисък. „Градът безспорно печели от сравнително ниските цени на жилищата. Освен големи имена, в Берлин се установяват и по-малки фирми, които наемат квалифициран персонал от Германия и чужбина", разказва Трумп. В класацията участват още Франкфурт (17-то място) и Хамбург (27-мо място). „Хамбург е портата към търговията в Германия, но пристанищният град почти не привлича нови инвеститори“, споделя Тръмп. Там наемите също са високи спрямо месечните заплати. В резултат населението на Хамбург намалява. Статистиката сочи, че през 2015 и 2016 година броят на напусналите е с 12 900 души повече от броя на новодошлите.

Подобна е и съдбата и на Стокхолм, който заема 10-та позиция в класацията на „Савилс“. Шведската столица предлага страхотни възможности за развитие, но цените на наемите се покачват непрекъснато.

Лондон е "най", защото...

Първенецът в тазгодишната класация на „Савилс“ е Лондон. Макар животът в британската столица да е скъп, наемите там са в добро съотношение със средната за града заплата. На 2-ро и 3-то място са Кеймбридж и Париж. „Градовете от топ 3 са добре свързани с останалия свят, така че компаниите нямат проблем да пренесат бизнеса си там", обясняват от „Савила“. Освен доброто съотношение между наеми и заплати, трите най-динамични града предлагат разнообразни културни възможности. Високото качество на живот е гарантирано и от добре уредения транспорт – по земя и по въздух.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ne me gree

    3 1 Отговор
    Кво ми коментирате някви градове от чужбина.... дали техните медии ще си прават труда да пишат за Българските.....Промотираите Българщинатаааа
  • 2 До ne me gree

    3 1 Отговор
    Най-после да видя някой да напише нещо НЕчуждопоклонническо!!! Поздравления за това.
    Само това ne me gree, можеше да е на кирилица
  • 3 ба ги другарко

    1 0 Отговор
    берлин е най-престъпният град в цяла европа! средище на наркомани, проститутки, рай за престъпниците... клоаката на европата!