2 585 2

Инж. Йовев: Оцветяването не определя дали може или не да се строи върху имота

Оцветяването на границите на кадастралната карта не означава, че върху имот с определен цвят може или не може да се строи. „Картата, там където е жълта, а сградите кафяви или сиви, е направена, за да е в улеснение на гражданите. Оцветяването беше реализирано от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) през 2016 г. с цел онагледяване на специализираните карти. Картите са публикувани в PDF формат, но няма как да бъдат сложени върху имотите, тъй като границите на специализираните карти не са имотообразуващи. Това е компромисно решение да оцветим местата, където има природни забележителности”, каза за ФАКТИ заместник-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев.

Уточнението се наложи, тъй като от неправителствената организация „Камара на геодезистите“, която не е официалната браншова организация по смисъла на Закона за геодезията и картографията, заявиха, че има промяна в кадастралната карта. Въпросният парцел, върху който се планира да бъде изградено рибарско пристанище във Варна на 26 юли е било оцветено в жълто, а на 9 август то вече е прозрачно. Това председателят на неправителствената организация „Камара на геодезистите в България” Йоан Каратерзиян определи като „внезапно изчезване на част от морския плаж край варненския кв. „Аспарухово””.

26 юли 2018 г.

9 август 2018 г.

Инж. Йовев, уточни, че дори служителите на Агенцията не виждат това оцветяване и целта му е била да е в улеснение на ползвателите. Има обаче места, на които се правят корекции на ръка. „Не е направено автоматично. Обектите по Закона за черноморското крайбрежие не са много. Дюни и природни забележителности има само от Бургас надолу. Във Варна и Добрич няма. Там има други неща”, каза инж. Йовев.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • геодезист
  Отговор
  1 11:50  14.08.18
  Мафията определя. Дали може...
 • Mda
  Отговор
  2 07:34  17.08.18
  Този е абсолютно прав до момента, че дюни имало само от Бургас надолу - малоумник, а при Крапец, Дуранкулак, Шкорпиловци (най-големите плажове в дължавата) какво е? Камъни? Разбирам и , че не са забележителности. Българска простотия.

Напиши коментар:


Публикувай