4 566 14

Много необитаеми жилища и много нуждаещи се от дом

Много необитаеми жилища и много нуждаещи се от дом
Снимка: М. Богданова ©

Дисбалансът на пазара на жилища е огромен. От една страна значителна част от населението живее в пренасели жилища, а от друга има над 1 000 000 пустеещи жилища. „В момента 98% от жилищата в страната са частни, увеличава се обаче броят на необитаваните жилища – 1.2 млн., което е около 30% от всички жилища у нас. В същото време 40% от населението живее в пренаселени домове”. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова. Данните тя изнесе по време на семинар „Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи чрез Национална жилищна стратегия 2018-2030 г.”.

„Убедени сме, че общините са най-добре запознати с жилищните нужди на местно ниво и как те да бъдат адресирани по най-ефективен начин. Затова наша цел е да се насърчи и подпомогне тяхното участие в прилагането на националната жилищна политика”, допълни Крумова. Чрез Националната жилищна стратегия ще бъдат въведени стратегическите насоки за подобряване на жилищната политика в следващите поне 15 години. Тя е и инструмент за подкрепа на местното развитие.

В рамките на семинара бяха представени основните аспекти от изработвания от МРРБ проект на Национална жилищна стратегия, нейните цели и визия, нуждите на жилищния фонд в страната, както и възможности и тенденции за развитие на жилищния сектор. Обсъдени бяха потребностите на домакинствата у нас, като специално внимание бе отделено на жилищните нужди на уязвимите социални групи от населението. „Амбицията ни е Стратегията да бъде широко приет и разбран документ. Неговото дискутиране може да подобри качеството на документа и активността на всички заинтересовани страни е ключова за това“, каза Крумова.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хасан
  Отговор
  1 20:44  21.08.18
  аз съм готов да подлсоня при мен и жената някое многобройно семейство...понеже е ясно , че няма да са българи а шведи ша си допаднем като братя . щото те българите няма как да живеят в пренаселено жилище защото имат по 1-2 деца ааа и моля не наричайте копторите пренаселени жилища .брат синан и той навит да обгрижва нуждаещи се ..сега го питах в един друг форум
 • безсмислена статия
  Отговор
  2 21:27  21.08.18
  И 1 млн, и 2 млн жилищата са частни. Общината да строи общински жилища. А строителните фирми да дават под наем. Ама кой има пари за наем в БГ с 500-700лв заплата?
 • В тоз ред на мисли
  Отговор
  3 21:35  21.08.18
  Ми то някои имат по няколко завода, пък някои нито един да вземем да уравним нещата....

 • Миризлив пор
  Отговор
  4 21:55  21.08.18
  Едно време... И т.н. Истината е малко по различна, ако има така наречените "ведомствени жилища" т.е. жилища отдавани под наем от дадено предприятие на работещите в него на прилични цени то наемите ще паднат на реално а не на спекулативно ниво. Сега сме в положение празни жилища и наеми над пазарните а предприятията не могат да си намерят кадри защото кадрите като си платят наемите и им остават мижави пари и по-добре да си стоят на село. Май пак някой трябва да се учи от добрите страни на икономическата ни история, лошите е добре да не се пипат.
 • богат беден
  Отговор
  5 22:06  21.08.18
  Е Цвичката може ли да живее в 6 апартамента едновременно ? Е такива, като него създават дисбаланса ! Масовият българин няма пари да яде камоли за жилища, а има едни други, които имат бол пари и ги "инвестират" в тухли и бетон !
 • Гост
  Отговор
  6 23:29  21.08.18
  98 процента частни ама само за софия 65,% са с ипотеки към банките. Та частни са ама на банките не на хората. Доста строители фалираха да ги довършват общините и дават на сносен наем на хората в нужда без да броим тук маааангууститв
 • К.К.
  Отговор
  7 23:41  21.08.18
  Общински жилища се дават и на хора с много добри доходи без никой да се интересува от това и след това ги придобиват на изключително ниски цени.
 • Кикимора
  Отговор
  8 23:49  21.08.18
  Уязвими социални групи?! Какво , според вас , означава това?! Да вземат необитаеми жилища и да ги дават на тъмнозелените, без наем дори , щото са социално слаби?!
 • Гадната Англия
  Отговор
  9 01:31  22.08.18
  Малина Крумова пее смъртната песен на либерална Европа. Нейните “уязвими социални групи” навсякъде са едни и същи - раждат и живеят на социални помощи. Колкото повече деца, толкова повече пари. От тази перспектива “уязвимите” не са тези, които се плодят като мишки, а ние, които ги издържаме с труда си. Те тва ти е Европейско отроче Малинката.

 • Регулации
  Отговор
  10 05:20  22.08.18
  Държавата може да въздейства в/у този дисбаланс като, например вдигне двойно данъците за имоти, които не се използват!
 • Хахо
  Отговор
  11 06:29  22.08.18
  Тия анализи са вятър и мъгла, целта не е да се премахнат дисбалансите, а да оправдаят някакви нови данъци и такси върху имотите. Много ясно, че има пустеещи жилища, нали хората от провинцията са заминали кой в чужбина, кой в София и Пловдив да изкара едно парче хляб. Затова големите 4-5 града са пренаселени, а територията между тях е пустиня. Но това не го обясняват в анализите си. И държавната ни политика е именно такава, наливане на пари в София, Варна, Бургас и т.н. и после викат, ми даваме там най-много пари, щото живеят много хора. И така ...
 • Гост
  Отговор
  12 09:33  22.08.18
  Като си оставихте къщите на село - така е
 • Бате Цецо
  Отговор
  13 11:39  22.08.18
  А дали статистиката отчита тези, които не са си сменили адресната регистрация и се водят, че живеят 5-6 човека в Каспичан, а поне двама или трима от тях живеят в "необитаем" апартамент под наем в София например.
 • Аман от разбирачи
  Отговор
  14 07:00  23.08.18
  Е и сега какво да правим ние със 5 апартамента във Мездра,Тутракан,Сливо поле,Долно нанагорнище и Горно нанаадолнище?????? Защото и там има блокове. Егати обективната статия! Нормално е да са празни , като искат по 100-200хил.лв. за апартаментченце , те със тези цени скоро ще задминат Париж.

Напиши коментар:


Публикувай