23 Август, 2018 12:45, обновена 23 Август, 2018 13:38 9 345 32

Съд: Дворецът "Врана" е на държавата, а не на Царя

  • врана-
  • симеон сакскобургготски-
  • цар-
  • реституция

Така последният български цар се оказа единствен в Европа, който не е придобил частна собственост

Съд: Дворецът "Врана" е на държавата, а не на Царя - 1

Спорът чий е апетитният дворец "Врана" приключи на първа инстанция в Софийския градски съд. Решението е, че той е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

Имотът е 992 декара и делото се точи от 2011 г. в градския съд. Това е едно от серията дела, по които държавата и бившият монарх спорят, припомня в. „24 часа“.

Засега повечето от тях приключиха в полза на държавата, но в решенията съдът неведнъж е посочвал, че тя трябва да плати на Симеон за направените подобрения в имотите.

Двоецът "Врана" е първият имот, който Симеон Сакскобургготски получи "по реституция" със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски от 2000 г.

Чак по-късно, първо в хода на журналистическо разследване бе установено, че нотариалният акт за имота от 1928 г., който е посочен като основание за връщането, е нищожен, защото не е подписан от нотариус, припомня в. „Капитал“.

Решението е очаквано, тъй като след решаващия акт на Върховния касационен съд от 2012 г. за отказа на реституция на чифлика Кричим, всички съдилища се произнасят по един и същ начин - въз основа на онова решение. Така последният български цар се оказа единствен в Европа, който не е придобил частна собственост.

Сградата Врана заедно с парк Врана е построена от цар Фердинанд в края на XIX - началото на XX век и оттогава е използвана за дом на царската фамилия, включително и от Сакскобургготски от завръщането му в България досега. От три години там се помещава и музей на Третото българско царство, създаден от него.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

След последното решение за Врана остава да чака на първа инстанция само делото за 16-те хил. декара рилски гори, припомня сайтът „Дневник“. А на последната върховна инстанция са в процес на обжалване решенията за Царска Бистрица и земеделското стопанство Врана (ползвано от бившето УБО).

През ноември 2017 г. правителството и Симеон Сакскобургготски показаха намерение да сключат споразумение за имотите извън онези, за които вече се е произнесла последна инстанция. Но Обединените патриоти в лицето на ВМРО и "Атака" се обявиха против и премиерът Борисов не посмя да продължи разговорите.

В Европейския съд в Страсбург очакват решение две жалби на Симеон Сасккобургготски, както и една за мораториума на парламента от 2009 г., поставящ под възбрана реституираните имоти до приемането на закон, но такъв и досега не е изготвен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кеф

    89 9 Отговор
    Дъртия комарджия да го д.
  • 2 dragula

    14 7 Отговор
    Враня

    Коментиран от #21

  • 3 no name no face no number

    73 5 Отговор
    къв Цар!? Монархия отдавна няма...

    .
  • 4 Bahti

    21 3 Отговор
    Халюцинации иам. Хахха
  • 5 Пеньо

    80 5 Отговор
    Браво! Изключително удоволствие е че още един имот се е изплъзнал от крадливия старец. Ще напомня, че нотариусът не се е подписал на акта за Враня, знаейки още тогава, че това е кражба.
  • 6 НАП

    47 8 Отговор
    Дайте го на Тиквонич че не се наядоха. За тях катафалка с ремарке ще поръчаме!Нов модел на Майбах.
  • 7 Гнида

    60 5 Отговор
    Всичко е на държавата! Фамилията кобурги какво искат след като не са монархи ! Те са граждани и нямат права върху държавни имоти , предотстъпени от България в замяни на управление !
  • 8 гост

    60 2 Отговор
    Някога парадираше че много обича и милее за България , а то било "Балшой театър".
    Само имотите дадени даром от българският народ на го интересуват.
  • 9 Bubbles

    60 1 Отговор
    Естествено че е държавна собственост, имотите на монарсите до един са държавна собственост по целия свят, включително и Англия, ако си мислите че Бъкингамския дворец е собственост на Кралицата, в грешка сте.
    Ама дъртия пергиш седнал да претендира...
  • 10 Алчни сте

    13 69 Отговор
    Дайте му двореца бре неблагодарници, благодарение на Симеон сме в ЕС.

    Коментиран от #12

  • 11 Турция вън от Европа

    32 2 Отговор
    Не взеха, ами върнаха както си е на държавата. Защото е даден на семейството му докато е монархия. А вече не е.
  • 12 Bubbles

    19 6 Отговор

    До коментар #10 от "Алчни сте":

    Я тоз още вЕрва!
  • 13 Рипка

    6 3 Отговор
    RIP Бориска
  • 14 extremist

    19 2 Отговор
    МЕД МИ КАПНА НА СЪРЦЕТО
  • 15 Мъка,мъка....

    44 4 Отговор
    Внучето Симеон Хасан да си търси наследството в Мароко!!А дъртият мошеник и лъжец да се извини на Българският народ,че го оправи за 800 дни!!Сега и горите в Рила да си остават на държавата и Мончо да се връща в Мадрид при бабата на Хасанчо....
  • 16 спасов

    12 0 Отговор
    С промените в ГПК – в сила от 5.11.2017г., ГЕРБ /да се разбира „б. б.”, без чието разрешение дори слънцето не изгрява/ ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА „ЦАРЯ” СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ.
    Аргументи:
    1.С Решение №209/08.06.2012 по дело №673/2011 на ВКС, ГК, I г.о., постановено по реда на чл.290 от ГПК, се потвърдиха съдебните решения за отнемане в полза на държавата на част от „имотите на царя”, незаконно реституирани от министрите му и от областните управители, по времето, когато беше министър председател;
    2.Последваха други дела, за друга част от имотите му, които на първа инстанция се решиха отново в полза на държавата – като в съдебните решения, решаващите съдебни състави се позоваха именно на решението по т.1 – с оглед задължителната практика на съдебните решения постановени по реда на чл.290, ал.3 от ГПК;
    3.Според медийни публикации, с молби от страна на държавата - подадени през месец ноември 2017г., за изненада на съдебните състави, които разглеждаха висящите дела за друга част от „царските имоти”, делата бяха спрени за да се постигне споразумение между „царя” и държавата. Едва ли молбите за спиране щяха да бъдат подадени, ако тези действия не бяха предварително одобрени от ГЕРБ и лично от главатарите на тази партия;
    4.През 2017г. Народното събрание – с управляваща партия „ГЕРБ”, промени ГПК, като ОТМЕНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПРАКТИКА НА СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ по чл.290 от ГПК, с което се даде възможност на „подходящи съдии” от ВКС /както при бившия министър Цв. Цв., кой
  • 17 спасов

    9 0 Отговор
    ., който беше осъден на първите две съдебни инстанции, но във ВКС – съдебният състав с два на един гласа, го оправда!!!!???/ да постановят други решения ПО ПОСЛЕДВАЩИТЕ ДЕЛА между държавата и „царя” за останалата част от имотите му или държавата да сключи извънсъдебни споразумения с царя и да го обезщети за отнемане на „имотите му”, въпреки, че се отнемат на законно основание.
    Отделен е въпросът за това защо не се търси отговорност от министрите му и областните му управители, които незаконно са му ги върнали;
    5.За това, че може да се предполага, че е имало договорка между „б. б.” и „царя” за сделка около имотите му, говори и факта, че „царя” беше включен в делегацията на „б.б.” до Саудитска Арабия през месец ноември – 28-30.11.2017г. /Нали си спомняте танца със саби – но не по А. Хачатурян/. И то при положение, че по повод на „имотите си”, „царя” води дела срещу държавата ни в Европейския съд в Страсбург.
    Преди да стане министър председател – в интервю пред „Всяка неделя”, „царя” категорично заявява, че няма никакви претенции за имоти към държавата ни. Едва ли в света е имало и има по-лъжлив и по-алчен „цар” от това същество.
    6.По същото време – края на 2017г. последва и изказване на министъра на правосъдието - недоразумението Ц. Цачева, която заявява, че „царя” е имал имоти и трябва да му се върнат.
    Всеки може сам да си направи изводите!?
  • 18 Така,

    17 3 Отговор
    От прочетените до тук коментари става ясно, че и така наречения цар се радва на всенародна любов. Може би тя е породена от прословутите му 800 дни, а може и от нещо друго...
  • 19 Ein Berliner

    15 36 Отговор
    СЛЕД КАТО ИЗЧЕТОХ КОМЕНТАРИТЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ РАЗБРАХ, ЧЕ 99% ОТ АВТОРИТЕ ИМ ЖИВЕЯТ В ПАНЕЛКИ В ГЕТАТА ЛЮЛИН И МЛАДОСТ! ЕТО ЗАРАДИ ТОВА КОМПЛЕКСАРСКО, ПРИМИТИВНО, БАЛКАНСКО МИСЛЕНЕ НА МАСОВИЯТ БЪЛГАРИН, ЗАРАДИ ТАЗИ НЕИЗКОРЕНИМА ЗЛОБА И ЗАВИСТ, КОЯТО ТАИТЕ В ДУШИТЕ СИ И КОЯТО НЯМА ДА ВИ НАПУСНЕ ДО ГРОБ, В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ ОСТАНАХА НОРМАЛНИ ХОРА! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ИМОТИТЕ НА ЦАРЯ - СПОКО, НЕ БЪРЗАЙТЕ ОЩЕ С ВСЕНАРОДНИТЕ ПРАЗНЕНСТВА И ЗАПОИ! СЪДЪТ В СТРАСБУРГ ЩЕ МУ ВЪРНЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, НА НЕГО ИЛИ НА НЕГОВИТЕ НАСЛЕДНИЦИ! ВЪПРОС САМО НА ВРЕМЕ! П.П. Сега вече можете да почнете с минусите! :)

    Коментиран от #20, #22, #25

  • 20 Манаф

    18 8 Отговор

    До коментар #19 от "Ein Berliner":

    99,99% от българите , искат да разпорят дъртия ти пърдялник !
  • 21 Бате Цецо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "dragula":

    Всъщност дворецът се казва "Врана", а разговорно го наричаме "Враня".
    Интересно е как са решили да се казва така? Решели са да го кръстят на първата птица, която видят при една разходка. Това е историята на името на двореца.
  • 22 Меркел

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ein Berliner":

    Абсолютно точно казано. На тях/хейтърите/ ако някой и м вземе и една стотинка ще опищят света като вдовици за ..й.

    Коментиран от #23

  • 23 Манаф

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Меркел":

    И на тебе бабо ,и на тебе !
  • 24 буйк

    16 2 Отговор
    Този цар още много години явно ще иска имоти тук... ако беше "оправил" България златен щяхме да го направим, но се оказа поредната мишка и той.
  • 25 фик дих

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ein Berliner":

    Радвам се, че си ни освободил от присъствието си, не се връщай, България няма нужда от имигранти, стой си в Берлин и лапай на баба Меркел трътката.
  • 26 tarikat

    5 1 Отговор
    вЕрвайте му...държавата е негова
  • 27 Красимир

    10 3 Отговор
    Хей журналистчета,какъв цар(че и с главна буква) бе???Тъп,прост но НАХАЛЕН като предците си е това недоумение,което се опита " да ни оправи за 800 дни!Е "оправи ни",а себе си ОПРАВИ,че децата и внуците си ОПРАВИ!!!!
    И ако все още помните кой е БОТЕВ,ЛЕВСКИ,КАРАДЖАТА и пр. престанете с тъпотийте......
  • 28 Българин

    5 1 Отговор
    Глупци, държавата няма да стопанисва двореца и той няма да е достъпен за простолюдието. Ще бъде присвоен!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    И поддръжката му ще плащаме всички ние, какво се радвате!!!
  • 30 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Не знам за Англичаните ,но НИЕ нямаме НИКАКЪВ повод да оказваме почит и уважение на царот...НИКАКЪВ!!!!И прословутите...,,ако се управлява държавата КАТО ФИРМА!!!!ще се оправим за 800 дни,,!!!! само доказва какъв ,,държавник ,,е---ФИРМАДЖИЯ,неолиберален фирмаджия!!!то и сегашните са такива и затова държавата се ,,управлява,, от ФАКТИ......А правителството е като електрическо табло---само сменя изгорели бушони....
  • 31 Ник

    1 0 Отговор
    Колкото и да ми е противен царя, това е най не правилното решение. Сега не се съдят държавата и царя, а мафията и царя.
  • 32 George

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Естествено че е държавна собственост, имотите на монарсите до един са държавна собственост по целия свят, включително и Англия, ако си мислите че Бъкингамския дворец е собственост на Кралицата, в грешка сте. Поздрави.