2 283 3

Пазар, който се движи от чужденци

Пазар, който се движи от чужденци
Снимка: Shutterstock

Силно увеличение на продажбите на имоти се наблюдава на пазарите в Аргавре и Лисабон. Цените също стабилно растат. И всичко това е благодарение на програмата „Златна виза”, която привлича все повече чужденци в Португалия. За 12 месеца цените на имотите в Аргавре отчитат ръст от 6.5%, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. В Лисабон увеличението е 24% от „дъното” на пазара през 2012 г.

Програмата „Златна виза”, която дава право на граждани на държави нечленки на Европейския Съюз да получат португалско гражданство, от пускането й в действие през 2012 г. вече има над 6300 члена. Тя е особено популярна сред китайците, руснаците и южноафриканците. Към момента Европейският Съюз призовава Португалия да въведе ограничения при отпускането й. Редица други държави членки на ЕС вече въведоха такива.

„Португалия дори не е променила и прага за получаване на „Златна виза” и той продължава да бъде инвестиция в размер на 500 000 EUR”, коментират анализатори на консултантската компания Knight Frank. Лисабон се отличава с това, че предлага висок стандарт на живот, ниска степен на престъпност, добра транспортна инфраструктура, отлични международни училища и здравеопазване. Всичко това привлича все повече инвеститори.

От 2000 г. досега чуждестранното население на Португалия се е увеличило двойно – от 207 000 души на 416 000 души, сочат правителствени данни. Туризмът често се явява водещ индикатор за чуждестранното търсене на жилища. През 2017 г. броят на туристите се е увеличил с 12% на годишна база. Южноевропейската държава е приела 12.7 млн. почиващи. По отношение на чужденците най-много са били от Великобритания, Испания, Германия, Франция и Бразилия.

По отношение на покупката на жилища най-активни към момента са гражданите на скандинавските държави, Германия и държавите от Бенелюкс, докато броят на британските инвеститори се понижава. Най-голям ръст за последните две години на инвестициите в имоти се наблюдава при французите.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ванката
  Отговор
  1 18:36  30.08.18
  абе хора у нас цяла държава се движи от чужденци вие за един пазар на имоти сте се загрижили
 • 2 02:22  31.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мари
  Отговор
  3 08:37  31.08.18
  Каква била работата, в цяла Европа цените имотните цени растат, разбира се и у нас също. За необзаведена гарсониера 300 кинта. хората така са се увълчили , че нямам думи....

Напиши коментар:


Публикувай