Last news in Fakti

4 Септември, 2018 11:56 2 995 4

Все по-скъпи имоти в Полша

  • полша-
  • цени-
  • жилища
Все по-скъпи имоти в Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на жилища и къщи в Полша продължава да нараства, най-вече благодарение на отличните икономически показатели и ръст на доходите на населението в съчетание с исторически ниските лихвени проценти по ипотечните кредити.

Средната цена на жилищата в седемте най-големи полски града (Варшава, Гданск, Гдиня, Краков, Лодз, Познан и Вроцлав) се е увеличила с 5.1% в края на първото тримесечие на 2018 г. на годишна база, а през второто с още 2.2%, сочат данните на Централната банка на Полша (NBP).

Най-висок годишен ръст се отчита в Гданск. Там цените на жилищата са поскъпнали със 17.5%. Следват Краков – 13.2% и Познан – 9.3%. В столицата поскъпването е най-малко – 4.2%. Въпреки това най-скъпо предлаганите жилища са във Варшава. Средната цена на квадратен метър е 21620 EUR. На второ и трето място са Краков и Гданск, съответно с цена от 1800 и 1780 EUR/кв.м. Най-достъпни са апартаментите във Вроцлав, където средната стойност на квадратен метър е 1490 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четящ

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въпреки това най-скъпо предлаганите жилища са във Варшава. Средната цена на квадратен метър е 21620 EUR.

    Извинявайте, ама имали един мислещ във вашият екип. Големи иди0ти сте.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 libengazi

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Четящ":

    Със сигурност им е трудно да мислят, могат само да преписват, а 1-2 нули повече или по-малко за тях е без значение хахах
  • 4 555

    6 2 Отговор
    Статията цели да ни покаже, че не само в Б-я има балон на цените на имотите. Така е. Паричната политика на ЕЦБ балонизира сектора не само в Б-я. Има една подробност, че в Б-я балона е много по-голям от където и да е. Като включим и нереалните квадрати /където никъде другаде ги няма/ реално не може да се каже колко е цената на кв/м. Понеже не жилищни части са прибавени към жилищните. Така имот с цена 2-3000 EUR/кв.м в Гърция, Испания, Полша може да се окаже реално доста по-евтин от същия в Б-я с цена 1-1500 EUR/кв.м. като към тях ти прибавят 30-40 кв.м.