8 Септември, 2018 20:03 27 742 34

Изграждат гигантски комплекс за 30 млн.евро край Ахелой

  • ахелой-
  • комплекс

Инвестицията е една от най-големите след кризата

Една от най-големите инвестиции в туризма след кризата през 2008 година, се реализира край Ахелой, пишат колегите от Капитал. На мнозина може би е направило впечатление, че текат мащабни строителни дейности до плажа на Ахелой, но до този момент не бяха известни подробности за инвестицията.

Планът е новия комплекс да работи по формулата all inclusive, но същевременно да "удължава" обичайно късия сезон по крайбрежието, съчетавайки възможности за конферентен и СПА туризъм.

На вълната

Wave Resort, който ще се намира на 500 метра от къмпинг "Ахелой", ще отвори в началото на следващия летен сезон. Инвеститор в него е компанията "Ахелой проджект". До този август тя е с капитал от 14 млн. лв., а съдружниците са Венцислав Танчев и Емре Юнсев с равни дялове. От края на месеца капиталът е вдигнат със 7.45 млн. лв. и вече лек превес има турският съдружник.

Венцислав Танчев е собственик на туроператорска фирма, представител за България на германския туроператор Alltours и на други компании от Централна Европа. Притежава бутиков хотел във Варна. Юнсев има сходен туристически опит, но в Турция - той управлява туроператорска компания, също партньор на Alltours, както и два хотела в района на Анталия.

Строителството на Wave Resortе започна през 2018 г. на зелено върху изкупени преди повече от 15 години парцели. Справка в Имотния регистър показва, че в средата на юли са прехвърлени 47 декара от "Хотел инвестмънт" на проектното дружество "Ахелой проджект" при цена 3.75 млн. лв.

С 30-милионата обща инвестиция този проект е един от най-големите по морето след кризата, , "изпреварван" от инвестициите в курорта Албена (59 млн. лв. за 2017 г. и още 23 млн. лв., планирани за 2018 г.) и комплекса RUI Paradise между Слънчев бряг и Св. Влас, в който преди четири години бяха инвестирани 100 млн. лв., а от тази година започна разширение с още един хотел за около 45-50 млн. лв.

Новият комплекс край Ахелой ще бъде с разгърната застроена площ 41 хил. кв.м и ще разполага с 425 стаи и апартаменти. Очаква се в пиков сезон да посреща повече от 1000 туристи.

"Имахме разрешение за застрояване на комплекс с разгърната площ 70 хил. кв.м, но за разлика от много инвеститори не се възползвахме от това", коментира съсобственикът Венцислав Танчев, допълвайки, че решението на компанията е да инвестира повече в хотелска инфраструктура.

Така в новия комплекс се очаква да има 14 открити и закрити басейни с водна площ от 4500 кв.м, пет ресторанта, амфитеатър, конферентен център с 400 места, детски клуб. Планира се и изграждането на голям СПА и уелнес център с площ 2500 кв.м, който ще ползва лечебна кал от намиращото се в непосредствена близост Поморийско езеро.

В началото на тази година "Ахелой проджект" спечели и търга за наем на малкия плаж, намиращ се пред бъдещия комплекс - "Къмпинг Ахелой-част 3", който е с плажна площ над 10 хил. кв.м. Годишният наем ще бъде 12 хил. лв., се вижда от документите на конкурса.

Надежди за по-дълъг сезон

Пиковият сезон за новия комплекс, разбира се, ще бъде лятото. Тогава той ще работи по модела all inclusive (всичко, включено в цената) и по примера на Турция. "Партньорът в проекта е важен не само като инвеститор, но и като хотелиер с ценно ноу-хау в този бизнес. Турските хотелиери са най-добрите в аll inclusive туризма в Средиземноморието", смята Венцислав Танчев. В комплекса се предвижда да бъдат разположени различни зони, предназначени за семейства с деца или само за възрастни.

За летни почивки пък се очаква най-големият пазар за новия комплекс да бъде Германия, следван от Великобритания, държавите в Централна Европа и Русия. Тези държави са и традиционните пазари за българския морски туризъм и повечето играчи в сектора се фокусират именно върху тях.

През последните две години в тази част от Южното Черноморие се случиха няколко големи сделки, с което се усили конкуренцията най-вече в сегмента на четири- и петзвездните хотели.

През 2016 г. несебърският хотелиер Венелин Ташев купи хотел "Парадайз бийч" в района на Св. Влас, който преди това бе в портфолиото на "Балкантурист". Година по-късно в Слънчев бряг под ново управление и след ремонт врати отвориха и два нови хотела: Family Life Nevis Resort на мястото на бившия хотел "Олд Несебър хилс", управляван от дружеството "Холидей вилидж аква невис", свързано с представителя на KFC за България Заки Маджид, както и iHot@l на мястото на бившия хотел "Странджа", който бе купен от управителя на туроператора "Астрал холидейз" Христо Гълбачев. През пролетта на тази година приключи и сделка за хотел "Европа" в централната част на Слънчев бряг. Той бе купен срещу 8.9 млн. евро от "Българско туристическо дружество Глобал турс" на Сава Чоролеев, като от тази есен започва основен ремонт с идеята категоризацията му да се повиши от три на четири звезди. Преди това хотелът бе в активите на "Синергон холдинг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    61 16 Отговор
    И с какво ще го пълните с китайци ли?

    Коментиран от #3

  • 2 Хотелиера

    58 10 Отговор
    Един голям хотел с 5-6 басейна нищо по различно
  • 3 Хотелиера

    56 9 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Като ти бие едма цена 500 лв.за 7 нощувки с храната+ ще има кренвирши рязани по 5 начина за разнообразие и диня със сирене фета ще го пълни гаранция!!

    Коментиран от #4

  • 4 Буко Баламата

    67 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хотелиера":

    Може да го напълните единствено с британски пубери които да се наливат с питиета от пластмасови бидони и да повръщат където им падне.
  • 5 Анонимен

    36 5 Отговор
    На снимката виждам проект на хотел за около 1000 души, но с плажна ивица, побираща 100 чадъра. Егати и недомислицата.

    Коментиран от #16

  • 6 ГГГГГ

    43 3 Отговор
    В началото трябваше са пише "платена публикация" или "реклама".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1234

    26 9 Отговор
    И що пак турция в южна България? Ще се сетите кога отцепят поливината страна.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    18 8 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Е кво предлагаш-да няма комплекс,че да не се разцепи България ли?
  • 11 челен опит

    25 5 Отговор
    Турците "царете" на олл инклузива вече го отричат и дори има кампания от другия сезон да отпада поетапно, като форма за туризъм понеже нямало келепирец ! А нашите тепърва, ще го играят този мач, но пък може и да успеят да привлекат от нискобюджетните туристи, които Турция, ще "загуби" !
  • 12 Знаещ

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "Мутро-бетон":

    Каква е логиката да избягаш в Гърция заради хотел с огромни градини и много басейни. Както се вижда над 90 процента от площа ще е парк с басейни. Какво не ти харесва?

    Коментиран от #13

  • 13 Знаещ

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Знаещ":

    площта*
  • 14 Бат Сали

    16 2 Отговор
    Едни такива крупни бизнесмени маи ги издирват с червен бюлетин, и не смеят да кажат колко кинти са им намерили при тарашенето ,някои при тараша си тръгна маи богати.
  • 15 ол пандишпан

    9 2 Отговор
    Много гигантски - по турски модел.
  • 16 Ангелкова да си ходи

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Браво бе,добре смяташ 10 000 квадратни метра плаж за 100 чадъра,браво на теб.
  • 17 Jacques Yves Moineau

    16 2 Отговор
    Поредната пералня за пари. След някоя друга година ще има пак зрелищни арести, червени куфарчета, (Д)ДС....ама ще е късно. Парите ще са изпрани
  • 18 rosen

    16 4 Отговор
    ще се насладят на миризмата на свинско
  • 19 И С

    4 5 Отговор
    И къде се вижда да има зеленина,дървета-нищо,само едни голи басейни.
  • 20 Крадец

    13 2 Отговор
    Ей,къде са парите на българския народ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 mediator37

    23 2 Отговор
    За нас по-простите и по-бедните плажната ивица простираща се на юг от устието на река Ахелой и стигаща до солниците с калта, беше едно от последните места за еко-туризъм с кристална и солена морска вода. Вече и това кътче е заграбено от наши и турски мутри, които ще печелят милиони на гърба на природата ни. За нас вече достъп няма да има.

    Коментиран от #31

  • 23 Бай Брадър

    15 5 Отговор
    И какво като ще строят поредната кочина за руснаците . Още един комплекс ще пълни морето със руски пацули.
  • 24 бай Иван

    16 1 Отговор
    За каква лечебна кал говорите ? Нея вече я няма . Изгребаха я разните СПА центрове от цялата страна.Не се лъжете.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Morgoth

    8 0 Отговор
    Това на картинката трудно ще се вмести в 30 мил. евро.
  • 27 abv

    10 1 Отговор
    Както е тръгнало скоро няма да има свободни плажове, всичко ще е на мутрите от хотелите, ще плащат смешна концесия на държавата. В Гърция това го няма.
  • 28 Atanas

    7 1 Отговор
    Само че работниците които го строят ги осигуряват на мин. Работни заплати дори 40%въобще не ги осигуряват.и всичко това от Планекс оод колко много ще излъжат отново
  • 29 София възмутена

    1 1 Отговор
    Наглите престъпници от МРРБ за 47 000 000 изграждат едно малко скромно сметище само..
  • 30 МиГ 23

    5 1 Отговор
    Поредното унищожение на природата в България. Има достатъчно хотли, трябва да се направи преоценнка на строителството по Черноморието. И концесии до 10 години!

    Коментиран от #32

  • 31 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "mediator37":

    Защо лъжеш? Явно не си ходил скоро до българското Черноморие. На всички плажове където бях миналия месец имаше свободни ивици, където да се печеш безплатно.
  • 32 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "МиГ 23":

    Както по-горе са написали 90 процента от мястото е в зеленина и басейни. За какво застрояване говориш. Ще направят от трънаците един оазис, който ще носи приходи и на държавата. Какво лошо има? Като отидете в подобни комплекси в Турция цъкате с език колко е хубаво, а като тръгне да се прави в България се квичи. Защо?
  • 33 Гост

    0 1 Отговор
    Огромна инвестиция. За собственика на хотел Маринела това са джобни пари.
  • 34 Обезверена

    0 0 Отговор
    Ако ще си работят инвеститорите сами -ще е най добре.Туристите когато дойдат ,ще има ли останали излъгани работници да ги посрещнат?.Те си плащат добре,но какво се дава на персонала?.Докато се научат да са коректни работодатели ,всички вече ще работят извън България за съжаление.....