12 Септември, 2018 06:21 3 597 3

ТОП 10 на най-тънките сгради в света (СНИМКИ)

  • сграда-
  • небостъргач-
  • тънка-
  • архитектура-
  • дизайн

Оригиналният дизайн се превърна в модна тенденция в съвременното градоустройство. Нестандартните комплекси вече са по-скоро правило, отколкото изключение. Причината е, че в много градове се наблюдава остър дефицит на парцели за застрояване. Затова за някои строителството на ултратънки сгради е повод да ги откроят сред останалите сгради, а за други – начин да намерят място между постройките да сгушат и своята. Най-странното е, че и в супер тънките сгради може да бъдат създадени комфортни условия на живот.

Ето и ТОП 10 на най-тънките сгради в света:

1. Комплексът Gateway в Сингапур

Състои се от два 37-етажни небостъргача. Архитектите са проектирали сградите така, че максимално да се използва свободното пространство. Отпред изглеждат доста невзрачни, но поглеждайки ги отстрани, те придобиват причудлив двуизмерен вид.

Кулите се намират на Beach Road в самия център на Сингапур и символизират Източната и Западната порти.

Редица световноизвестни архитекти признават оригиналността на проекта, но за местното население те са просто две огромни „картонени кутии”.

2. Къща „Щастливите капки” в Япония

Автор на къщата е архитектурното бюро Atelier TEKUTO. Тази много тънка и дълга къща има странна трапецовидна форма и прилича на капка вода. Широка е 3.2 метра, а е висока 9.3 метра.

3. Къщата „Ютия” в Ню Йорк, САЩ

Едва ли има някой, който да е разглеждал снимки на Ню Йорк и да не е попаднал на тази сграда. Разположена на 5-то Авеню, Бродуей и 23-та улица, тя определено е сред забележителностите на града. Височината й е 82 метра, а широчината от северната фасада – едва 2 метра. Това е една от първите в света толкова тънки сгради. Проектирана е и построена от архитект Даниел Берхайм през 1902 г. Необичайната си форма постройката дължи на факта, че в началото на века земята е била толкова скъпа и притежавайки такъв „златен” парцел, той е трябвало да бъде усвоен максимално.

4. Къщата Skinny Haussmann Building в Париж, Франция

Френската столица може да се похвали с множество архитектурни шедьоври и сред тях е и Skinny Haussmann Building, която е най-известната в Париж.

5. Жилищната сграда Икона (Icon Building) в Ню-Йорк, САЩ

Тази нестандартна сграда е на 43 етажа и смело може да се каже, че придава нов облик на градската архитектура и разкрива нови възможности за повишаване качеството на живот на обитателите си. На всеки етаж има по три жилища, като от всяка стая се разкрива невероятна гледка.

6. Къщата в Кисаразу, Япония

Градът е известен с това, че постройките са разположени на много малко пространство. Това е истинско предизвикателство за инвеститорите и архитектите. Въпросната постройка впечатлява с полукръглите си балкони, които дават 180-градусова панорама. В сградата има не само жилища, но архитектите дори са успели да намерят място и за ресторант.

7. Pancake House в Осака, Япония

Тази супер тънка и нестандартна сграда е получила името „Палачинката”. В сградата не само, че живеят хора, но има и ресторант със странното име Try Angle.

8. „Тънката къща” в Лондон, Великобритания

Сградата се превръща в известна забележителност на британската столица. Идвайки от западната страна, човек мисли, че сградата е широка едва 2.1 метра и си мисли, че такава тънка постройка непременно ще падне. Но това е илюзия, тъй като сградата е с триъгълна форма и широчината й на места достига 10 метра.

9. „Къщата на вещиците” в Одеса, Украйна

Сградата е построена още по времето на царска Русия, но когато изграждането е било в разгара си, инвеститорите установяват, че средствата са им свършили и архитектът е взел нестандартното решение да промени проекта в движение. В резултат се е получила много тънка сграда. Въпреки това се вписва в архитектурата на стара Одеса.

10. Къща стена в Санкт Петербург, Русия

Това е една от най-тайнствените постройки на северната столица. Всеки, който вижда сградата за първи път, има чувството, че това е театрален декор, а не жилищна постройка. Построена е в далечната 1909 г. по проект на архитект М.Б. Кварт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стотев

    3 2 Отговор
    Защо няма коментарче ? Щеше да е интересно да се види наш материал какво ще попсува или изтърси на тази статия

    Коментиран от #2

  • 2 СссереМ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стотев":

    А ти къв материал си бре,серсемино?
  • 3 Да да

    4 0 Отговор
    Браво Факти започваме деня позитивно.