1 026 3

Четвъртък ще стане ясно ще се споразумее ли царят за имотите

Четвъртък ще стане ясно ще се споразумее ли царят за имотите
Снимка: Shutterstock
Антония Стефанова

Държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за „царските имоти”. Срокът, който ни определиха от Европейския съд по правата на човека, изтича в четвъртък.

От Министерството на правосъдието обясниха, че към момента не е обсъждано сключване на приятелско споразумение по делото. Личните имоти на Симеон Сакскобургготски и фамилията му са отделени в отделна графа в единствения списък, прилаган към всички дела за имотите на семейството. От него става ясно, че тези имоти са били държавни само в периода на социализма според адвоката на Сакскобургготски Валя Гигова. „Не може всеки български гражданин, комуто са отнели собственост без правен акт, да може да си възстанови имота, а пък Царя да не може”, каза тя, цитирана от bTV.

Адвокатите определят и като нелепи твърденията на държавната защита, че не може да се установи идентичност на имотите, закупени от цар Фердинанд с двореца „Врана”, защото имало само документи за ниви и ливади.

„Става дума за ниви в местността Горни Лозен. Горни Лозен не е „Врана”, заяви адвокатът на държавата Мариана Попова. „А в актовете на нашите деди какво пише – жълтите павета ли? Напротив, пише също ниви и ливади”, попита Валя Гигова.

От другата седмица започва да тече едномесечният срок, в който Сакскобургготски ще трябва да се запознаят със становището на правителството и да поискат обезщетение от съда в Страсбург. Решението на съда може да дойде и след година.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 09:14  12.09.18
  Никакво "споразумение"!! Че кой е той, че една цяла държава да се "споразумява" с него ?! Имаме ли изобщо някакво достойнство?!!
 • гост
  Отговор
  2 09:18  12.09.18
  Кога го короноваха тоя крадлив дедо та "цар" бил? Баща му може да е бил, ама той..... И да со ходи и повече няма кво да пишете за него.
 • бббббб
  Отговор
  3 14:35  12.09.18
  Тоя дърт престъпник е за затвора

Напиши коментар:


Публикувай