Last news in Fakti

13 Септември, 2018 09:21 8 241 12

Кое ще намали „тъмните прозорци”

  • жилища-
  • политика-
  • стратегия-
  • позиция-
  • данък
Кое ще намали „тъмните прозорци” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Идеята за жилищна стратегия на България е нещо, което отдавна трябваше да види бял свят. В държавите, където тя съществува, играе ролята на компас както за строителите, като им показва къде какво могат да построят в близките поне две десетилетия, така и за купувачите, като им дава информация дали пред техния блок ще изникне нова сграда или ще остане зелена площ, градинка и отлична панорама.

Дискусиите около раждането на българския вариант на „жилищна стратегия” тепърва започват. Един от основните акценти за момента (поне от страна на МРРБ) са т.нар. „тъмни прозорци”. Безспорно това е проблем, особено на фона на един възходящ пазар, на какъвто отново сме свидетели. Един от начините за решаването му, според експерти, би могло да бъде повишаването на данъците на жилищата. Тук обаче трябва да се отчете и мястото, където се намират тези празни над 1 милиона имота. Част от тях са в по-малките градове, където пазарът на покупко-продажба е в пъти по-малък, отколкото в големи градове като Варна, Бургас и Пловдив, например. Също така тук са включени и празните къщи по селата. Англичаните отдавна ги няма, а на хоризонта не се появяват нови инвеститори, които да проявяват интерес към този вид недвижим актив.

„Статистиката показва, че 30% от клиентите си купуват ново жилище, защото искат да живеят в по-хубав имот. Трябва да се направи кардинална данъчна промяна, за да се изкарат спящите жилища на пазара. Никоя партия не иска да пипа данъците, но данъците върху имотите в България са много ниски. Тези данъци не мотивират собствениците да продадат имота си”, казва Димитър Савов - член на УС на Национална Асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според него, дори и малко увеличение на тези налози ще доведе до съществена промяна на пазара.

Подобна политика приложи Лондон преди две години, когато пазарът беше изключително „горещ”. Там подгряването се дължеше на високия инвеститорски интерес от чужденци. Цените се вдигнаха драстично, дори и на етап „на зелено”. Тогава местните власти решиха да повишат данъците за имоти на стойност до 1 млн. паунда, както се въведе и данък за притежаване на второ жилище, независимо къде по света се намира то. Тези мерки значително охладиха имотния пазар.

Що се отнася до самата „жилищна стратегия”, то начинът, по който тя се изготвя е малко странен. „Изводите, които се бълваха в нея без аргументи, също са странни, защото породиха много въпроси. Ние като Асоциация сме готови да работим в тази посока. Има различни начини за решение, но досега има само констатации с идеи и то с някакви несигурни идеи. Не се координира с бизнес”, отбелязва Савов.

„Има различни практики и опити. Загатната козметична промяна в данъчното законодателство във въпросната национална жилищна стратегия, според нас, няма да даде нужния ефект, тъй като въпросът е генерален. Според нас има причина тези жилища да стоят празни – хората или не искат да живеят в тях или не искат нито да ги продадат, нито да ги отдадат под наем. Може да се анализира и въпросът защо не искат да го правят”, допълва Савов.

Двата основни приоритета, изведени в стратегията – финансова достъпност на жилищата и обновяване и модернизация на сградния фонд, отдавна са идентифицирани от строителния бранш като належаща необходимост. За съжаление, все още няма описани нито мерки, нито активни действия за постигане на обявените цели. „От изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност може да обобщим, че всяка инвестиция е стъпка в правилната посока, защото задвижва икономиката и обществения оборот. Влагането на безвъзмездни средства в малък брой сгради не може да бъде панацея за решаването на жилищните проблеми в България. Естественият процес на промяна на жилищната среда се вижда в потребността на хората да живеят в по-качествени имоти”, заключават от НАСП.

За над 60% от българите жилището е основна инвестиция и богатство. Ръстът на ключовите икономически показатели – намаляване на безработицата и повишаването на средната работна заплата, неизбежно води и до повишено търсене на имоти, а оттам – до активно жилищно строителство. По данни на НСИ през второто тримесечие на годината в София е започнало строителството на 1977 жилищни единици, в сравнение с 1127 за същия период на 2017. Имотите от първичния пазар се реализират бързо и най-важното новите собственици имат ясна концепция за това какво да ги правят – повечето ги купуват за собствено ползване, а друга част с цел отдаване под наем. Въпросът е какво ще се случи с необитаемите апартаменти старо строителство. Тук част от собствениците са в чужбина и поради една или друга причина не искат да ги продадат, а други „не им се занимава” с търсенето на наематели. Предизвикателство пред собствениците на стар жилищен фонд е и реновирането – част от тях нямат средствата, за да придадат на имота търговски вид с цел намирането по-лесно на купувач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостъ

    37 6 Отговор
    Празното жилище носи повече лихва от банката.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 236

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "гостъ":

    Ако не продадаеш не носи нищо. Продаде, ли?
  • 3 Антон

    55 7 Отговор
    Всъщност какво им пречат тълноъе прозорци - жилиша купени с пари, на които данъците са платени, или жилиша на хора отишли в чужбина но някой ден ще се върнат. Кой къде ще си влага свободните пари, дали в жилиша или ще ги изпива по жени си е негово лично право. Основния пробелм тук е че на нлвите ни партньори и приятели така наречените евротолерасти много им бърка в здравето големия процент от хора имащи собствено жилище, което моментално им дава една стабилност и силно намалява възможността да бъдат експлоатирани. Това им е проблема с жилищата ни!
  • 4 бай Пешо

    39 7 Отговор
    Данъците за жилищата не са никак малки в сравнение с нашите доходи. За последните 10 години данък жилище се е удвоил, защото е заедно с данък смет. Така, който не живее в жилището също плаща и данък смет задължително, а жилищния данък на тези хора е двоен. Какво искат повече от хората, троен ли да стане?
  • 5 Доктора

    13 6 Отговор
    Какво значи не искат да го продадат?Всеки би си продал излишния имот стига цената да го удоволетворява.
  • 6 Вилин

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "гостъ":

    "Инвестирай" си парите в жилище,а като ти потрябват пари продай го!
    Добре звучи ,особенно сега като се търси нали? Да не стане като ви потрябва кеш да чупите клона.
    На тоз тънак клон сте и "инвеститори" и спекуланти и строители и измамници и млади семейства с деца подмамени от "изгодни"кредити!
    Бая сте,да не ви чака после под клона банката с чувала:)))))
  • 7 Като гост

    20 5 Отговор
    Какво ги бъркат тъмните прозорци????........ Правя секс с любовницата на тъмно да не ме гледат съседите.
  • 8 Jack Bauer

    17 1 Отговор
    И сега лобираме за раздвижване на имотния пазар чрез вдигане на данък сгради и такса смет, така ли ?!?!?!
  • 9 Даниел

    23 1 Отговор
    Добре де, какво им пречат тъмните прозорци? Българинът си е такъв, още от времето на Аспарух - иска си неговото, било то парчето земя или собственото жилище. Имуществото е един вид застраховка, то е израз не песимизма и недоверието в държавата по принцип. Именно това доказва въпросната стратегия. Държавата не се стреми да решава проблемите като се фокусира върху причините, а се опитва да неутрализира последиците по най-глупавия и механистичен начин - с регулации.
    Това е един вид репресия срещу гражданите. Защо в Македония няма пустеещи къщи и ниви по селата? Вероятно понеже още не са членове на ЕС.
    Ако някой управляващ, който и да е той, посегне на изконните ценности на българина, ще си изпати. Това са няколко неща - имотите, ракийката, санината, колата и... едва тогава жената.
    Вместо да се фокусират върху истинските проблеми като демографската катастрофа, структурата на икономиката, здравеопазването и образованието, управляващите се чудят как да попълнят дупките в бюджета с нови и по-високи данъци - това е брутално... Така ще е, докато хоризонта на политиците е къс - 4 годишен, в рамките на мандата... чак не ми се коментира, че се ядосвам...

    Коментиран от #12

  • 10 ДДД

    15 2 Отговор
    По добре да помислят за демогравският растеж,дажсе раждат повече деца,и хората как да остант в БГ., Тогава юще има и свтещи прозорци,а не да ми демагогстват.
  • 11 1234

    15 2 Отговор
    Не се занимавайте с имотите на хората.Те са техни и вас не ви интересува кой какво ще прави с имота си.Но лакомията ви е доста голяма и окото ви все в чуждото,как да накарате хората да си продадат къщите.Да се задавите дано от такива печалби.
  • 12 656

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Даниел":

    Тъмните прозорци пречат на раждаемостта. По-достъпни имоти създава условия за деца, двете са вързани.