Last news in Fakti

14 Септември, 2018 14:21 4 449 0

Пазар, който заложи на печелившите имоти

  • индия-
  • жилища-
  • лукс-
  • пазар
Пазар, който заложи на печелившите имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Индийците и т.нар. NRIss – лица от индийски произход, живеещи в чужбина, са тези, които нямат проблем с покупката на луксозни жилища в азиатската държава. „Чужденците не могат да купуват имоти в страната без определени ограничения и условия, които са различни за отделните щатове. Затова надеждата за поддържане на пазара е съсредоточена върху индийците, които живеят в чужбина", казва генералният директор на India Sotheby's International Realty Амит Гоял.

Въпреки това ситуацията с покупката на имоти от страна на чужденци не е безнадеждна. Доказателство за това е фактът, че за последните 12 месеца се отчита ръст от 31% в този вид вложения. Инвестирани са 2.6 млрд. USD, което нарежда страната на 19 място по ръст на инвестициите в имоти от разгледани 97 държави, сочи проучване на консултантската компания Knight Frank. Разглеждайки данните за по-дълъг период, ръстът на чуждестранните вложения в недвижими имоти се е увеличил със 600% от 2012 г. до края на 2017 г.

Сегментът на луксозните имоти започна да се развива през 2011 г. и към момента е отлична инвестиция, особено на фона на евтината рупия. От 2011 г. досега поскъпването е с до 3% на годишна база. Това определено не е стимул за предприемачите, поради което и строителството на подобни имоти не е активно.

С идването на власт на правителството на Нарендра Моди през 2014 г. настъпи нова ера в развитието на пазара на недвижими имоти. Акцентът в жилищната политика е за достъпност на имоти от страна на средната класа, а също така стимулиране на предприемачи и купувачи.

В стремежа си да реформира сектора, да повиши прозрачността на пазара и да ускори процеса на инвестиции бяха приети редица закони, включително и Закон за недвижимите имоти, който улесни придобиването на недвижимости от чужденци и процедурата за строителство за предприемачите.

Всеки четвърти луксозен апартамент през текущата година е купен от индиец, който живее в чужбина. Търсят се най-вече имоти с добро вътрешно разпределение в сгради с отлична инфраструктура и местоположение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА