Last news in Fakti

24 Септември, 2018 10:11 10 875 23

Плавно поскъпване на имотите в Хърватия

  • хърватия-
  • цени-
  • жилища
Плавно поскъпване на имотите в Хърватия - 1
Снимка: Shutterstock

С 4.7% са поскъпнали жилищата в Хърватия за първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Централното статистическо бюро на страната. Средната цена на квадратен метър жилищна площ при новото строителство е 1450 EUR.

В Загреб също има повишаване на цената със 6.4% в сравнение с година по-рано. Там сделки се сключват при средни нива от 1670 EUR.

За първите шест месеца на текущата година в Хърватия са били продадени 1310 жилища ново строителство. От тях 500 са били в Загреб, а останалите в други градове на страната.

Значително по-висок е ръстът при наемите. За последната година се регистрира повишаване от 30%. Най-силно поскъпване се наблюдава при имотите, разположени по крайбрежието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    56 7 Отговор
    Цените на жилищата в София са абсолютно неадекватни за българите, особено за млади семейства с деца, имайки предвид заплащането, качеството на въздуха, проблемната инфраструктура, липсата на места за паркиране, неуредената градска цена. Имайки предвид тези фактори за млади семейства с деца (имайки предвид демографската смърт, в която се намира България) трябва да са не повече от 400-600 евро на кв.м. На чужденците и на горния 1% ако искате им ги продавайте и на тройни цени.

    Коментиран от #2

  • 2 Столичанин

    18 33 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Няма нужда да си в София....и без това я унищожихте....по селата и малките градчета е за без пари....като за теб....

    Коментиран от #6, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бат мишо

    4 1 Отговор
    няя ви кажа с къф потрес ме гледат сички кът ги питам заглеждалили ли са се в цветовете на колите на най голямата куриерска и мъ глеат кът телета и собственика юри
    прос народ иййййййййхууууууууу како радке
  • 5 МТ ГОНТАЖ

    33 1 Отговор
    Хърватска е много приятна държава , с нищо не отстъпва на западна европа и е дооооста по напред от бг. Няма такива простотиии да си построи къща за 500 000 , а отпред всичко да му е в кал , локви , дупки , строителни и други боклуци , мизерия , а съседа му гори гуми всяка събота , гледа и прасета щот има традиции останали от баба му раииш ли

    Коментиран от #12

  • 6 Реалист

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Столичанин":

    Кой иска да е в София? Тук са работните места с по-високо заплащане, службите, здравеопазването... Ако можех да работя за същите пари в провинцията не бих стоял тук.
    София е била супер преди, сега е пренаселена, прашна, шумна.
  • 7 Гого

    26 1 Отговор
    София е едно скапано гето няма нищо общо с европейските столици по скоро се доближава до Бангладеш.
  • 8 морето сините вълни

    16 5 Отговор
    Само ненормален човек може да отиде да живее в мизерията наречена СОФИЯ,шумна мръсна,Бургас и особено Варна са на светлинни години пред софия..

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пиночет

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "морето сините вълни":

    И затова като дойдИтИ на София няма къдЙЕ да спирамИ, щот' и по-убаво при вас!
  • 11 TIR

    18 1 Отговор
    Всеки който е пътувал към Европа ще ви каже. Европа започва с Хърватска и Унгария. Тирана, София и подобни кенефи са в Балкания, страната на лепкавата грозота.
  • 12 moiraine

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "МТ ГОНТАЖ":

    Нормално - там живеят хора, а тук - орки.
  • 13 Алексей

    3 2 Отговор
    В София имотите са наистина скъпи за българите. Но във Варшава положението е в пъти по-зле за младите хора. Панелка от 60 те за квадрат струва над 3500 евро. Ново строителство започва от 5000 и достига 8000 евро за квадрат в нормални райони. Не говорим за някакви градски или луксозни имоти.
  • 14 име на гост

    11 4 Отговор
    Всеки ден София расте! За съжаление това няма да спре. Скъпо, тъпо, прашно и пренаселено. Проблема не е в тези които се довличат ежедневно, проблема е в манталитет им. На село се събуват още от улицата, постлали са вестници в стаите и не дават и една прашинка да падне на кУвИртЮрЪтЪ. Тука обаче като се натресат, все едно им е зададено да мърлят. Проблема пак ви казвам не е в селяните, защото селянинът е трудолюбив човек - проблема е в манталитета. А тия от Варна и Бургас да не се дуят толкова, щото ако нямаха морето щяха да си ближът х.....те за сол. Аман от анаболени палячовци с мания за величие. А на пришълците дето не ги кефи тук ще кажа само едно - Вие поне си имате села, за разлика от нас. Винаги може да си надуете шушляците там от където сте изпълзяли. Съсипахте инфраструктурата, смъкнахте заплатите и повишихте цените на всичко. Каква е ползата от вас тогава????

    Коментиран от #15

  • 15 52456

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "име на гост":

    Изключително добър и верен коментар! Поздравления!
    А до всички от провинцията: Явно е генетично зададено да се мрази столицата и всички, които живеят там, за мен лично е НАПЪЛНО НЕРАЗБИРАЕМО. Първо, защото мама и тате са ме учили, че всички българи са мои сънародници, без значение от град, село или махала са и второ, уважаеми сънародници, кога ще проумеете, че София е вече град на хора от провинцията? Кого мразите в случая, децата си ли, дошли в София, за да оцелеят? Давате ли си сметка, че ако не е София, същите деца, приятели и роднини ще са през морета и океани и я ги видите един път в годината, я не? Помислете, всички сме едно, трябва да се борим всички заедно срещу тези, които съсипаха и китните български села и градчетата, а вече и столицата. Дано разумът да надделее, ама .... надали.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ццц

    10 1 Отговор
    Софя си я съсипаха лошите управници на държавата.От провинциален град близо до София съм и сега ще ви кажа защо съм принуден да ходя до скапаната ни столица.Всичики държавни нституции които обслужват областните градове са в София/здравна каса ,кат ,данъчно,болници и много други/.По този начин ние селяните трябва за най-малкото нещо да отидем до там,да не говорим че работните места в тези институции са заети от "софиянци".Строят се предприятия и се откриват работни места пак в София.Всички по-големи фирми с работни места в провинцията са регистрирани в София и данъците отиват там.България е София и това е факт,а провинцията умишлено или небрежно принудително се обезлюдява.
    Так че Софиянци,сърдете се за пренаселеността на София на любимите си управници които съсипаха цялата държава да не говорим за провинцията.София вече е една голяма клоака която расте и ще става все по зле,това са ми го казвали мои приятели които живеят там от поколения,да ви е честито и се замислете дали е било неправилно "софийското жителство" и забраната да се строи в плодородното софийско поле .Ма сега парите са всичко,друга ценност няма.

    Коментиран от #19

  • 18 Провинциалист

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Столичанин":

    Дали ние сме я унищожили е спорно, ама презастрояването се извърши върху земя собственост на алчни столичани, които я предоставиха на строителите срещу обезщетение под формата на апартаменти. Т.е. ако не бяха алчните и гладни столичани, провинциалистите нямаше да има къде да живеят... ама пуста му столична лакомия за наеми и апартаменти.

    Коментиран от #23

  • 19 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ццц":

    100% съгласен
  • 20 Много си корав

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пламен":

    Ти какъв си? Българин? Американец? За голяма работа ли се смяташ? ВСЕКИ може сам да отиде зад граница в момента и с минимум акъл и усилия да живее по-добре отколкото в София. Хайде сега опитай същото със семейство, с родители. Като не ти е жал за собствения ти народ, за кой ти е жал?
  • 21 Ники

    3 5 Отговор
    Вижте какво ще ви кажа ... в Развитите държави без значение къде , цените на имотите дали в Столицата или в най развитите им икономически центрове .. са ... КОСМИЧЕСКИ ... Смисъл местните младежи с жени и деца могат да съберат пари за апартамент след между 500 - 1000 години .. Тука сме на около 50 години .. е да малко по тъпо ма разликата е внушителна ... НО това е пазарна икономика .. ТАКИВА СА ЦЕНИТЕ < ТЕ СЕ РЕГУЛИРАТ ОТ ПАЗАРА !!!! Айде сега почвайте с минусите .. само да ви кажа .. , че в чужбина дори по заможни хора нямат жилище ... защото е скъпо ... всичко е под наем , или нещо наследствено това еее !!! В Лондон хора с по 10 000 паунда на месец живеят на 1 час от центъра на лондон с бърз влак .,.. Приличен апартамент 70 кв в "центъра" струва 5-6 млн паунда а 140 кв БЕЗ ГАРАЖ но с паркомясто за 1 кола в стара сграда 8-9 млн паунда !!! В ЛОНДОН АНГЛИЧАНИ ЖИВЕЕЩИ В ЦЕНТЪРА ИМА 5 % ма пък да ви кажа в СВЕТА ИМА ПРАВИЛО АКО си много БОГАТ ТРЕА ДА ИМАШ АПАРТАМЕНТ В ЛОНДОН ИЛИ ПАРИЖ ... ( в зависимост от език колонии и тн ) Тва е .. Ако В СОФИЯ Е МНОГО НЕРЕАЛНО ЯКО ЩЕ ДОИДАТ ЧУЖДЕНЦИ МНОГО И ЩЕ СТАНЕ 10 пъти по скъпо ... Често ТОП НАЙ СКЪПИТЕ ПРОЕКТИ В СОФИЯ се изкупуват бързо преди да са довършени .. Панелките в София почват от 60 000 лв .. ГРАДА РАСТЕ .. СКЪПО БИЛО ... Запишете се да учите преди да говорите ...
  • 22 Ботев Пловдив

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "52456":

    София означава грозота, мутри, политици, корупция и некадърност на най-високо ниво. София няма историята и даденостите да бъде столица. София е изкуствено създаден компромис след неуспеха за Санстефанска България. София, като всяка столица на страна от Третия свят, е съсредоточила парите и хората в един физически и морален паразит който иска всичко за себе си, и въпреки това поразява с безнадеждната си грозота. Добре че летището е вдясно от Искърско шосе. Така никога не ми се налага да влизам в София.
  • 23 Столичанин 666

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Провинциалист":

    Пич,ако си заминете всички "столичани в повече",съм съгласен да се върнат и цените от бай Тошово време....ама понеже вие ни отмъщавате с присъствие-ние ви го връщаме с цени......