Last news in Fakti

25 Септември, 2018 14:24 2 843 1

Съседите привличат все повече чужденци

  • турция-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • цени
Съседите привличат все повече чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

С 12.5% са спаднали продажбите на недвижими имоти през август в Турция в сравнение със същия месец на 2017 г. През последните месеци обаче се отчита ръст. Кризата в южната ни съседка драстично намали и броя на ипотечни заеми. За разглеждания период те са спаднали със 67%, сочат данните на Турския статистически институт (TÜIK). Продадени са 105 154 имота, от тях едва 12 743 са с банков заем.

От юни тази година продажбите отчитат ръст на месечна база след като в предходните четири месеца пазарът отчиташе спад. Увеличението се дължи на промоционална кампания, която инвеститорите стартираха в края на август и която ще продължи до 31 октомври 2018 г. Програмата включва не само 10% отстъпка от цената на имота, но също така по-ниски лихвени проценти по ипотечните заеми и изгоден план за тяхното погасяване.

През август чужденците са купили в Турция 3866 имота, което е с 129.6% повече в сравнение с август 2017 г. Най-много жилища и къщи са купили иракчаните – 944. Следват иранците с придобити 394 имота и гражданите на Саудитска арабия – 275. Кувейтците и руснаците са купили съответно 271 и 192 жилища и къщи. Истанбул остава най-предпочитаното място за покупка. Там чужденци са станали собственици на 1141 имота. В Анталия и Бурса от чужденци са купени 675 и 307 имота, а в Анкара едва 305.

Очаква се още повече чужденци да купуват имоти в южната ни съседка. Причината е, че през септември турските власти промениха закона за получаване на гражданство като намалиха в пъти инвестицията, която трябва да направят чужденците, желаещи да притежават турски паспорт. Те вече могат да си го „купят” срещу 250 000 USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салам Алеко

    7 4 Отговор
    Няма значение дали клатиш или те клатят, важното е да си в играта! Това разбрах !