Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 16:53 3 859 2

Пазар, който „тъпче на едно място”

  • индонезия-
  • жилища-
  • цени-
  • доходност
Пазар, който „тъпче на едно място” - 1
Снимка: Shutterstock

За последните 12 месеца пазарът на недвижими имоти в четиринайсетте най-големи града на Индонезия почти не отчита промяна. С 1.1% са поевтинели жилищата през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Спрямо първите три месеца на текущата година поскъпването е незначително – 0.1%.

Продажбите в периода април-юни тази година отчитат лек спад – 0.1%. За сравнение, в периода 2013-2015 г. ръстът е бил над 10% на годишна база, сочат данните на Националната банка на Индонезия. По-оживен е пазарът на остров Бали. Поскъпването се дължи най-вече на чуждестранния инвеститорски интерес.

Джакарта може да се похвали с доходност от инвестиция в недвижим имот от 7.4%. Средната цена на квадратен метър е 2820 USD. За жилище от 120 кв.м. в центъра на града е необходима сума от 353 000 USD. Наемът на подобен имот е 2180 USD на месец.

До 5.3% нарасна индонезийската икономика през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Това се дължи най-вече на повишеното потребителско търсене, увеличение на експорта и ръст на преките инвестиции. За 2019 г. се очаква икономиката да достигне до 5.5% при среден ръст за периода 2010-2017 г. от 5.5% по данни на Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реститут

    1 1 Отговор
    Егати,а аз за такъв в центъра на София искам 500 Евро.
  • 2 Голошарко

    0 0 Отговор
    Цялата мара втасала та гледаме вече пазара в Индонезия.И какво влияние оказва пазара в Индонезия на този в България.