Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 21:34 21 379 51

Санирането не е решение

  • панелка-
  • живот-
  • саниране
Санирането не е решение - 1
Снимка: М. Богданова ©

Едва ли има някой, който да не знае, че панелните блокове са към края на своя жизнен цикъл. От близо 1 милион необитаеми жилища 20 000 са именно панелки. Рецептата за удължаване на живота на сградите, включително и панелните, е правилна поддръжка и управление. „Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход”, каза юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов, цитиран от Bulgaria ON AIR. По негова оценка, програмата за саниране е „прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс”.

Проблем също така е липсващата документация на много сгради – нещо, което безспорно забавя обновяването им.

„Панелните сгради имат бъдеще, но до голяма степен годността им зависи от това как се поддържат” е мнението на арх. Димитър Димитров. Данъците, които собствениците на този тип имоти плащат вече 50 години, просто „потъват” в държавата. „Столична община разполага с 1,5 млрд. лв. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасното е, че няма национална стратегия", коментира арх. Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До гуша от материала

    61 3 Отговор
    В нашият вход едни к..ути отрязаха панел за да съединят две стаи на съседни апартаменти, не знам до колко това е "безопасно" ама от общината са им дали необходимото разрешение срещу 4500лв !

    Коментиран от #17

  • 2 тони

    73 47 Отговор
    Данъците, които плащат собствениците на (панелни) жилища не са за да им се поддържат сградите. Това си е тяхно задължение. Освен това аз като собственик на ново жилище плащам доста по-висок данък от панелките и не очаквам държавта да ми поддържа блока.

    Коментиран от #5

  • 3 Отврат и комунизъм за партийците

    65 12 Отговор
    Аз плащам данъци а друг ги харчи за ремонт на панелки които са частни.
    Що за идиотщина е това 2 милярда за своите фирмички.
    Да бяха ги дали на кандидат производители срещу 2% кихва щяхме да имаме повече работни места.
    Или за създаване на нови работни места ,? Или за нещо полезно.
    ДАЛИ СЕ ПРАКТИКУВА ПОДОБНО НЕЩО ПО СВЕТА И КЪДЕ????????..
    Да бяха ги дали на пенсионерите поне щеше да има оборот и ДДС то държавата щеше да ди го прибере, ами ?
  • 4 експерт

    111 19 Отговор
    НАПИСАНОТО НЕ Е ВЯРНО!!!

    ЕПЖС има живот НАД 100 години, а при подходяща поддръжка - до 150 ГОДИНИ!! На всичкото отгоре ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО Е СЕИЗМИЧНО ПО- ИЗДЪРЖЛИВО от всички останали строителни системи!!!

    Коментиран от #7, #20, #22, #45

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 28 Отговор
    СМЪРТ НА ПАНЕЛКИТЕ-СВОБОДА НА НАРОДА! ДА ЖИВЕЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА! ИЗКУПУВАМ НА ЕДРО ЖИЛИЩА, А СЪЩО И ЦЕЛИ ВХОДОВЕ, В ПАНЕЛНИ СГРАДИ СЪС СПРЯНО ПАРНО. ПЛАЩАМ ИЗГОДНО В ЕУРО, ДОЛАРИ ИЛИ КОМПЕНСАТОРНИ БОНОВЕ. ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ. ПРИ БЪРЗО СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, ПОЛУЧАВАТЕ ПОДАРЪК. ЗА ИНТЕРНЕТ ЮЗЕРИ,-ПРЕФЕРЕНЦИИ. ПОД НАЕМ/ПРОДАВАМ ОФИСИ, ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ, ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ, ГАРАЖИ В НОВОПРОЕКТИРАНИ БИЗНЕС-СГРАДИ. ТЪРСЯ ФИРМА ЗА МАЩАБНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ПАНЕЛКИ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 грамотен критик

    23 59 Отговор
    тия грозни панелки които ни ги натрапи комонизма ни излагат пред целия свят само шомкарите им се радват че има каде да си правят сбирките по надпиване с бояришник

    Коментиран от #31, #46, #50

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Язе

    18 2 Отговор
    Слаба статия.
  • 11 вацев

    5 0 Отговор
    youtube watch?v=I90h1vcdC1g финландия
  • 12 вацев

    14 4 Отговор
    Медиите също така промиват ? мозъците на българите, че в България има най-много собственици на жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2% от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%), Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... От 1984г. до 1992г., са построени 480 000 жилища от държавата, от тогава мина 3-пъти повече време.
  • 13 Дедо1

    34 5 Отговор
    Яко поръчково панела е поздрав защото едно време имаше БДС--а сега с това ново положението е баба Тонка..............
  • 14 Гост

    14 4 Отговор
    На дърта старица фон дьо тен
  • 15 Cohones

    47 0 Отговор
    От близо 1 милион необитаеми жилища 20 000 са именно панелки. :-)))))))) целИ два процента... Довод къту джилезо!!
  • 16 Правешко ханче

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дросел":

    Данетисе случи да попаднеш в ситуацията на Сириеца който изкаше да набие едно наше момче Българче и накрая влезе в реанимация. Я си мери думите.
  • 17 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "До гуша от материала":

    Ако са на последен етаж е възможно но ако са по в първите дори стената да не е носеща е пълна глупост но като се има предвид какви арх. има в общините няма да се изненадам ако са им разрешили и носеща да бутнат хахаха
  • 18 сладура

    57 7 Отговор
    Поръчкови статии. Няма купувачи за новите барутници.
    Панелните блокове имат най-функционалното разпределение с минимални не полезни площи. Проблема е че живущите са от кол и въже , а и българинът не дава пет пари за общите части и сградите бавно се компрометират. Ако хората са свясни и си поддържат блока няма проблем за 200 и повече години. Бетона колкото старее по-здрав става, важно е да няма течове.

    Коментиран от #23

  • 19 Пламен

    10 0 Отговор
    ... не съм от Столична община. Аз съм от България. Нека си лобира господина, може и да постигне целта: "НПО, ама от нашите". Иска ми се да нямам нищо общо, ама НИЩО, със Столична община. Най ми тежи финансовата обремененост - моите данъци да отиват за почистването на метрото, годишната поддръжка на 7670-та жълта плочка от централен площад, или ремонт на булевард в юго-западна "Расте, но не старее". Не!
  • 20 Да ама не

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "експерт":

    https://www.iris.edu/hq/files/programs/education_and_outreach/retm/tm_100112_haiti/BuildingsInEQs_2.pdf
    Сеизмично най-здравите постройки са паянтовите постройки. Дървени бараки, керпичени къщи...
    С керпич например се строи по няколко начина и по няколко различни консистенции. Например дарвени греди опаянтени и хвърлен керпич в мрежа от танки клонки (обикновенно от токущо отрязан лешник). Може без мрежа тогава се реди като тухли. Може трамбовка (китайската стена). Може само оплетка от клонки и кал.....
    С две думи най безопастно е с керпич. Друг е въпроса колко високо може.
  • 21 некойси

    43 1 Отговор
    Санирането изигра своята роля и напълни касичките на ГЕРБ. Готови са за "държавни разходи" за следващите избори и техния мургав електорат вече потрива ръчички.
  • 22 Вирус

    24 10 Отговор

    До коментар #4 от "експерт":

    Само строени в Германия панели могат да изтраят до 100години дори и след земетресения и наводнения.
  • 23 Ала бала

    29 4 Отговор

    До коментар #18 от "сладура":

    При земетресение връзките между панелите поемат натоварването, а не бетона на самия панел. Именно тези връзки се скапват от течове + немарливо изпълнение още при строителството.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    7 0 Отговор
    "грамотен критик" - "шОмкар" хахахаха ... и кое ти е грамотното?
  • 26 гощо

    22 0 Отговор
    Хубавото на панелките е,че са с реална квадратура,дори по старите не са им включени терасите и общите части. Заради което може човек да живее в прилична квадратура,да не кажа на широко срещу малко пари.Малко сравнено с тухла в хубав квартал.
  • 27 Иван

    25 3 Отговор
    До Тони:Ти докато си изплатиш новото строителство него вече едва ли ще го има,като знаем как “качествено “ се стрй.После ще ревеш че плащаш данъци ама е паднало.

    Коментиран от #28

  • 28 Сссерем

    12 36 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Кисело е гроздето нали?Новото строителство е в пъти по добро качество от на панелките,ама като не можеш да си го позволиш ще си стоиш в панелката,през комунизма се е крало като за световно и от араматури и от другите строителни материали,техниците бяха масово алкохолици и запиваха от сутринта.

    Коментиран от #30, #36

  • 29 Странно

    13 1 Отговор
    Може да не е точно по темата, но има ли запознат който да разясни защо се финансират безплатни санировки само на блокове? Хората живеещи в къщи какво ги правим ?
  • 30 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #28 от "Сссерем":

    Пич, представа си немаш какви глупости пишеш! Имам няколко апартамента, панелни и ново строителство ( в такова живея). Занимавам се с ремонти, и съм видял какво ли не, основно у така нареченото ново строителство. Апартамент 125 кв.м. с 2 бани, 1 мокро помещение и кухня на 1 щранг. Всички тръби вървят където си искат по пода и стените. Мога още много, ама наистина много да пиша по темата
  • 31 Воден дух

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "грамотен критик":

    Ало,"грамотния"ти на клавиатурата буквата У нямаш ли? Поне си напиши едно НЕ пред ника!
  • 32 Видял нещо тук и там

    26 0 Отговор
    В Берлин видях как се сканира.Панелката се изпразва от живущи и обзавеждане .Всичко се сменя- ел и вик инсталации,дограми,проверяват всички свръзки между панелите и още куп подробности. Хората си плащат голяма част от всичко това и докато трае ремонта ,ги настаняват в общински жилища. Това нашето е саниране,колкото аз съм немец.Сменили дограмата ,сложили една калпава изолация и готово "санирането".
  • 33 Видял нещо тук и там

    6 0 Отговор
    Грешка в началото- чети "санира"
  • 34 Донде еста панел 100г

    8 15 Отговор
    В Италия моста падна след 60 години...
    Тук панелките строени от ромите в казармата им идва времето.А тия дето твърдят че 100 години държели се са видели 100 годишен панел ....
  • 35 гост

    19 2 Отговор
    Първи въпрос е кой живее в панелките? Втори въпрос е защо като имаше програма за частично подпомагане тя не се използваше от желаещите? Трети въпрос е какви са ползите от пръснатите 2млрд. и защо се изплащаха 3-4 пъти по-високи цени отколкото цената за този вид ремонт на свободен пазар?
    Аз работя, спестявам и си купувам тухлено жилище в кооперация, за което съм дал 2 пъти повече отколкото панел. Идва държавата и казва, че панелките ще ги облепят с ЕПС с пари от моите данъци, за да им е по-комфортно на тези, които плащат малки или никакви данъци. Отред пред панелката може да има само Аудита и Мерцедеси, аз да карам старо Рено, но подпомагат тях, а не мен, без да питат кой има нужда и без да дават обяснение защо един пияница например ще живее по-комфортно от мен, а аз трябва да си платя за всичко. На Запад се прави, но там няма идеални части а общината е собственик на земята и тя назначава домоуправителите, грижи се за поддръжката на общите части и отговаря за състоянието на сградата. У нас държавата идва и ти ремонтира личната собственност, без дори да индексира данъците след извършените ремонтни дейности.
  • 36 Норман Уиздъмн

    16 6 Отговор

    До коментар #28 от "Сссерем":

    Голям неважа си в всяко едно отношение , а за новото строителство само почакай 20- 30 годинки пък тогава пиши и оплювай ,, соца" и строителство му !!.Просто виж какво става след всяко земетресение в Турция и Гърция е това ни чака и тука само е въпрос на време
  • 37 Къде е курск ?????

    8 13 Отговор
    Панелката не е дом това е общежитие комунистическо със една дума бърдак

    Коментиран от #38

  • 38 САМО ПИТАМ

    11 3 Отговор

    До коментар #37 от "Къде е курск ?????":

    що бе тухлените кооперации не са ли общежития?
  • 39 ХХХ

    15 1 Отговор
    Тази кампанийка ми прилича на поръчкови статии, вероятно от задъхващи се строителни предприемачи.
  • 40 Конфуций

    14 3 Отговор
    Не знам още колко години ще изкарат панелките, но е сигурно че във входа ще са предимно олигофрени които не могат да се разберат дори за чистачката, а чалга на 6 и смрад на селски манджи са гарантирани и напълно безплатни

    Коментиран от #42

  • 41 мнение

    11 5 Отговор
    Реално апартамент в панелен блок на 50 години не бих си купил, защото тепърва предстоят проблемите
    Все едно да си купиш кола на 15 години на цената на нова.
    Живота на панела е може би около 70 години, на тухлата около 140 години, така че бих предпочел тухла.
    В центъра на София има доста сгради вече над 100 години, но едва ли ще има панел на толкова при положение , че дори в Моска започнаха да събарят масово панелни сгради на по 50-60 години.
  • 42 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #40 от "Конфуций":

    Добави също оригване и пърдене в асансьора, редовна смрад на кисело зеле или чесън във входа, постоянни разправии на паркинга за място, и още много, много безплатни екстри. С две думи най дивите селяни са в панелките.
  • 43 Зара

    8 0 Отговор
    Най-смешното,е че в сайта на банката за развитие ограбването е публично,всеки може да види как за панелки в градчета като Кнежа, Луковит,Левски и т.н. са давани по 5 милиона на блок,като цената на апартаментите е по 15 000лв. А в Бургас и Благоевград санираните блокове са по над 200...добри кметове...Просто си избраха лесен и законен начин да си вземат 2 милиарда...
  • 44 446

    3 0 Отговор
    Арх. Димитров щом се е изказал, всичко е ясно. Този беше предложил да се направи естакада за метрото по Ломско шосе, когато вече беше готов тунелът.
  • 45 Истината

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "експерт":

    По какво си експерт? По бъркане в носа ли?
  • 46 Детелина

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "грамотен критик":

    Стига с тези поръчкови статии на закъсали предприемачи.Едно време се строеше,както трябва и минаваха по хиляда комисии преди да приемат дадена сграда.Сега се строи без план,без проверки и с последно качество строителни материали,за да могат да печелят повече.Няма ново строителство,което просто без причина да не е дало дефекти.Какво ли ще стане при едно земетресение,не ми се мисли.Живяла съм в сграда и от преди 44 та година.Мирише на старо,мухъл и катакомби.Ако не се направят съответните ремонти и този сграден фонд ще отиде в небитието.Няма сграда,на която периодично да не се прави основен ремонт и да има живот повече от тридесетина години.Панелите са едно много удачно строителство и ако се преглеждат редовно връзките им,има да ги чакате да паднат,още мнооого дълго. При земетресения те са най-устойчиви.Тези "не селяните",които са си купили с доживотни и следживотни ипотеки,ново тухлено строителство да се молят,скоро да не се разлюлее земята под София например.Тогава,ако не се застраховат навреме(впрочем,застрахователите много избягват да застраховат ново строителство),и децата им има да плащат за голата поляна с куп тухли,да се молим да останат живи разбира се.Живота на новопостроените жилища,без природни бедствия,наистина няма да е повече от 30-40 години,но мисля,че и това е много.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Детелина":

    Публикувано във факти.бг: (впрочем,застрахователите много избягват да застраховат ново строителство)...............................сама ли го измисли това? Точно обратното е май а?
  • 48 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Детелина":

    А бе в банките що така не дават голям % за панелки? Я иди да ги ''консултираш'' моля ти се.
  • 49 крадене

    8 0 Отговор
    Санирането е наливане на едни общи милиарди в ръцете на едни близки партийни фирми. А ефектът от "красивото боядисване" ще трае най-много 2 години.
  • 50 ХХХ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "грамотен критик":

    Не знам колко си грамотен, но трябва да знаеш, че панелното строителство не е измислено от комунистите. Комуниста никога и нищо не е създал. С панели се строи в много развити страни, като да кажем в Япония, от където е и заета технологията. А за качеството няма какво да се говори. В Българския държавен стандарт всичко беше умножено по три, защото в това строителство не се търсеше печалба и от държавното никой не икономисваше, за разлика от сегашните безскрупулни предприемачи при които основното нещо е печалбата се пести от всичко възможно и се слага дори по малко от необходимите материали. Имам панелно жилище, а също и ново строителство и определено в новото проблемите са много повече.
  • 51 Брокер панелист

    2 0 Отговор
    Панелката е жилище комунистическо,
    Не трябва тя да се продава за сума ти пари,
    Но алчни брокери си правят комисионните,
    За срок на експлоатация ку..а ги боли!!!