9 Октомври, 2018 10:21 22 415 53

Не доплащайте ипотечния кредит с потребителски

  • кредит-
  • ипотека-
  • съвет-
  • жилище-
  • тошев

Съвет

Не доплащайте ипотечния кредит с потребителски - 1
Снимка: Shutterstock

Атрактивните лихви по ипотечните заеми през последните години карат и хора, за които притежаването на собствен дом е било мечта, да я реализират. Все повече клиенти прибягват до покупката на жилище чрез ипотечен заем. През 2017 г. този тип купувачи са вземали кредит между 50% и 80% от стойността на жилището. През тази година обаче специалисти наблюдават ръст на тенденцията на покупка на имот със 100% банково финансиране. Повечето банки отпускат до 85% от цената на жилището. Самофинансирането, което трябва да е в рамките на 10%-15%, обаче клиентите правят не със собствени средства, а с потребителски кредит.

„Към момента около 5% от всички кредитополучатели са ползвали такава схема. Това си го позволяват само клиенти с високи доходи, тъй като банките също имат изискване какво да бъде съотношението между месечен доход и вноската по заема. Важно е общата кредитна задлъжнялост да не надхвърля 50% от дохода”, каза за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Тихомир Тошев, управител на „Кредит Център”.

Опасността при тази схема на кредитиране е, че минимум 10 години кредитополучателят трябва да изплаща два заема – ипотечен и потребителски. Вноската е по-висока и при нарушаване на месечните доходи опасността заемът да се превърне в лош кредит е много по-висока, предупреждават специалисти.

Причината да се стигне до подобна схема на кредитиране е, че „хората имат добри доходи, но нямат спестявания, а искат да си купят жилище. Единственият начин е като добавиш самоучастието с потребителски кредит”, допълва Тошев.

„Задава се краят на този няколкогодишен период на практика на нулеви лихви. Факт е, че това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време. В САЩ лихвите вече вървят уверено нагоре. По американските облигации те вече са над 3%. В еврозоната нещата се случват с леко забавяне. Тук и кризата продължи малко по-дълго. ЕЦБ постепенно излиза от активната си роля на пазара, така че вероятно и в еврозоната през 2019 г., и със сигурност през следващите 2-3 години, ще започне тенденция за повишаване на лихвите, което няма как да не се пренесе у нас”, коментират финансисти.

Въпросите са как и кога това повишаване на лихвените проценти ще се отрази на ипотечните заеми. То ще стане бавно, а месечната вноска ще се оскъпи с около 25 лв., ако сте взели кредит от 100 000 лв. и плащате месечно 570 лв. В случай на ръст на лихвените проценти, например от 3.3% на 3.8% (бел. ред., което за финансистите е висок ръст), то месечната вноска ще се повиши на 576 лв.

Също така трябва да се има предвид, че ръстът на лихвите ще се отрази предимно на новоотпускащите се заеми, а не толкова на старите ипотечни кредити.

„Имайте поне 15% самоучастие, когато купувате имот. Не се нагърбвайте и с потребителски, и с ипотечен заем. Това, че не сте успели да спестите и да имате нужното самоучастие, означава, е по някакъв начин изразходвате всички доходи, които получава домакинството и нямате пари в резерв”, съветват специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    48 2 Отговор
    Абе и на старите кредити ще се отрази, защото са с плаваща лихва ;)

    Коментиран от #2, #15

  • 2 Пешо

    44 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Всички лихви са плаващи! Четете текста с дребен шрифт - при извънредни условия банката си запазва правото да промени лихвата. Не си мислете, че централните банки на държавите ще си променят лихвения процент в пъти, но някоя банчица в която вие сте теглили кредит ще седи и ще работи на загуба ей така, защото пише, че кредите ви е с фиксиран лихвен процент. Процента е толкова фиксиран, колкото и банка ДСК е държавна :D

    Коментиран от #44

  • 3 Фаруко

    14 2 Отговор
    Повечето от тези хора са в активна възраст, работещи в големи и/или международни компании без развит предприемачески дух, но възможност за кариера в дългосрочен план. Това по никакъв начин не оправдава такъв подход. Но всеки си прави планове според егото си. Това за мен не е начинът.
  • 4 Явор

    19 13 Отговор
    Преди две години така си купих тристаен в Гео Милев с ипотечен за 60000 евро и потребителски за 30000 лева. Това лято ги рефинансирах и двата с нов ипотечен и нямаше никакви проблеми, плащам една вноска от 770 лева.

    Коментиран от #5, #7, #29

  • 5 Руси от Русе

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Явор":

    Тоест за период от 18-20 години колко имате да връщате с лихвите?! Тук идва моментът дали ще имате финансова инжекция, за да намалите общата сума, въпреки наказателните такси.

    Коментиран от #6

  • 6 Явор

    29 9 Отговор

    До коментар #5 от "Руси от Русе":

    Много има да даваме, но като забременя жената с второто дете бяхме под наем в двустаен в Гео Милев за 550 леваи хазяинът поиска да го вдигне на 600. Сега сме в тристаен и си е наш! Няма кой да ми вдига наема и като се върне жената на работа може да го изплатим по-бързо.

    Коментиран от #17

  • 7 Анонимен

    31 25 Отговор

    До коментар #4 от "Явор":

    Да ти е честит заема до пенсия. Направо се чудя на глупостта ви защо се забивате в София и плащате до живот когато има много по добри градове за живот.

    Коментиран от #9, #18

  • 8 Фаруко

    34 6 Отговор
    Който се надява на пенсия от по-младите поколения, да вземе да си пуска редовно тото.
  • 9 Явор

    33 18 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Ами в София сме щото ни плащат добри заплати. Аз взимам над два бона чисто, жена ми почти толкова. Къде предлагаш да се преместим, "умнико"

    Коментиран от #10, #11, #21

  • 10 Провинциалист

    24 12 Отговор

    До коментар #9 от "Явор":

    Живейте си в София и се радвайте на свеж въздух и чистота до старини :)

    Коментиран от #19

  • 11 И в момента

    8 18 Отговор

    До коментар #9 от "Явор":

    Работиш и за тази “ работа” ти плащат два бона?! Твоите работодатели са глупаци!
  • 12 rrr

    18 4 Отговор
    който си го може си го може, със заем или ум -все ще имат , другите нека се страхуват и мишкуват коментирайки
  • 13 перо

    13 5 Отговор
    Взимайте кредити до дупка. В момента има кредити за около $250 трилиона глобално. Все някога балона трябва да се пукне.
  • 14 банк

    27 8 Отговор
    Всеки които плаща ипотека мисли че имота е негов собствен.А в същост собственик е банката,докато не си поучи на 100% парите! Нека платеца прекъсне няколко вноски.......кво става после ?
  • 15 Крис

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Старите кредити вече са изплатили по-голяма част от лихвата.
  • 16 isac

    25 6 Отговор
    Светът, както казват Евреите, се крепи на гл.упаците.
  • 17 Toko

    24 13 Отговор

    До коментар #6 от "Явор":

    Това, че няма да ти се вдигне"наема "на тристайният апартамент не е много сигурно! Чекай малко де .... Той и старият хазяин те е почекал малко и тогава ти го е подал. Ти разбира се си избягал веднага. Мислиш ли , че си се отървал? Повервай ми уихвите ще растат тепърва. Ще застанат някъде около старите нива 6-6.5% . И това е само защото новата вълна от мераклии да станат Софиянци ще вземат да изнемогват, демек ще имат проблем с обслужването на кредитите. И тогава някой ще трябва да покрива дефицита!!! И новия ''хазяин'' ще ти го подаде отново...Още по горчив ... Да не говорим за робуването на работодателя ти. До пенсия ще викаш да сър, добре сър. И тогава каква ще е файдата от двете хиляди заплата?

    Коментиран от #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 чси

    8 6 Отговор
    Само да ми паднете,ще ви стопя!!!

    Коментиран от #53

  • 21 Гост

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "Явор":

    Яворе,
    Да ти е живо и здраво детето, и по малко да слушаш какво ти говорят хората по форумите. :)

    Коментиран от #27

  • 22 Гост

    5 1 Отговор
    Това че 10 години се плащат паралелно 2 кредита може да го каже само човек който идея си няма от реалното време. Кръгло е, плашещо и има сензация, ще бъде отразено.

    Реалното е около 2.5-5 години спрямо вида и големината на потребителският кредит.
  • 23 Джиджи

    21 1 Отговор
    То не може на всички да са ни оставили мама и тате или баба и дедко апартаментчета, останалите все някак трябва да си ги купим.
  • 24 Виц на деня

    5 6 Отговор
    Взех 85% заем да за купя и сега си е мои.
  • 25 човека

    15 1 Отговор
    Като вземеш заем за ремонт.Заем за перялня печка тн. Заем за мебели. Един живот не стига. Всеки трезво мислещ човек знае,че тези круши ще изпадат.
  • 26 Мда

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Ой":

    Разбира се че така ще направим.А ти и разни други пчелички ще ни храните с наемите дето ще ни плащате.След като банката ви прибере всичко.
  • 27 Бацеее тия са лудиии

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    И да го учи на работа.Че ще трябва да изплаща.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Fakt

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Явор":

    С настоящите си доходи, не сте успели да спестите поне 20% и се хвърляте на потребителски и ипотечен. Предполагам, че е за добър квартал и са сметнали, че ще им е от полза в по- късен етап.
  • 30 Не се прецаквай

    18 10 Отговор
    Това е новия бизнес на банките - дават пари на строителите и на купувачите и чакат...Безмислено е да си купуваш жилище с пари от банка - защото то ако струва 100 000, ти го плащаш 200 000,( за 20 години,) а след 20 години то струва вече 50 000, а ти си набухал и още 50 000 за обзавеждане...особенно когато човек е млад - за какво ти е - ти в него няма да стоиш и 2 часа на ден, жилище се купува като си над 50г, тогва си се наиграл и не ти се щъка никъде, също вече с тези бързи връзки...и тези претенциозни жени...най-много след време друг да ти живее в него...ДА ИМАШ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ТОВА Е... ПРОБЛЕМ НА ЖЕНИТЕ И НА БОЛНИТЕ ХОРА...не на теб

    Коментиран от #31, #34

  • 31 ало разбирачи

    18 5 Отговор

    До коментар #30 от "Не се прецаквай":

    след 20 години жиището казваш ще струва 4 пъти по-малко казвва...само преди 12 мой приятел ми си купи в Мусагеница на 350 евро. Сега там има метро, инфраструктура и струва 1400. Та така
  • 32 Светът е на смелите

    9 7 Отговор
    Който го е шубе нека да се свира по квартири. Една приятелка през 2010 беше на квартира в Изток гаджето си, после се преместиха в Дианабад като се роди детето. Миналата година им стана скъпо и сега са в Слатина. Като им разправях да си купят ги беше страх да не се минат, можело да поевтинеят апартаментите.

    Коментиран от #35, #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 наблюдател

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Светът е на смелите":

    аз 2014 си купих на зелено в Младост за 670 евро. Сега е двойно. Да беха купили. Писачите по форумите ще си пишат....

    Коментиран от #39

  • 36 Миротворец

    7 0 Отговор
    Накратко :

    ПРЕДИМСТВА НА ЗАЕМЪТ ОТ БАНКОВА ИНСТИТУЦИЯ:

    -Има определени правила при, които след определен срок ставаш СОБСТВЕНИК на имота.
    - Наясно си, колко време ще плащаш вноски и параметрите на размера им.
    - Не ти се налага да живееш в мизерия за да пестиш за имот в следващите 30 год. .(т.е. ако вноската по заема ти е до 30 % над размера на наема на подобен имот си заслужава ... иначе ще плаша наем и пак няма да пестиш и винаги ще си на изходна точка).
    - При заема инфлацията работи за теб.
    -В момента лихвите са изгодни.
    -Заемът винаги можеш да го рефинансиращ или оптимизираш ако не те мързи да мислиш ...
    - Като заемополучател имаш права над имота и можеш да го продадеш при благоприятен пазар и да освободиш част от вложените пари.

    МИНУСИ БАНКОВИЯ ЗАЕМ:
    - Обвързваш се за дълъг срок с определен имот.
    - Банките имат достатъчно законови правомощия да ти отнемат имота, в случай че спреш да плащаш.
    - Не може да договаряш допълнителните условия по договора на банката ( разчиташ на регулаторите).
    - Поемаш рисковете на имота (основни ремонти, повреждане, погиване и т.н.)

    Това с едно уточнение - не се взима заем от небанкова институция и много внимателно се прави разчет за това, колко можеш да плащаш.

    ПРЕДИМСТВА НА НАЕМА:

    - Мобилност - по всяко време в относително кратък срок можеш да смениш местоположение или имот без сериозни последствия за теб.
    - Има собственик, който поема (ако е коректен разбира се) основните ремонти на имота и

    Коментиран от #37

  • 37 Миротворец

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Миротворец":

    Предния коментар е орязан :)

    продължавам с мисълта:


    Собственик, който поема риска от погиване или повреждане на имота.

    НЕДОСТАТЪЦИ НА НАЕМА:

    - Никога и при никакви обстоятелства няма да станеш собственик;
    - Няма краен срок (пък бил той и 40 годишен) плащаш наем "до живот";
    - Инфлацията работи срещу теб и спестяванията ти;
    - Размерът на наема зависи от много случайни фактори (емоции, наследници) и никога не можеш да направиш дори и приблизителни прогнози за дългосрочния му размер.
    - По всяко време могат да те принудят да напуснеш имота и да се налага да търсиш спешно място за настаняване.
    - Търсенето на евтин вариант на наем означава компромис с имот или местоположение.
    - Нямаш никакви права върху имота.

    В крайна сметка всеки си преценява за себе си - дали иска на 25+ години да живее в имот, който е негов поемайки риска - банков кредит ... или да пести 30 + години и на 60+ години да е може би в свой имот без този риск :)
  • 38 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Светът е на смелите":

    Ти като си толкова загрижен за таз твоя приятелка защо не ѝ даде да си купи, та да не се ядосваш сега за нея? А и те теа хора са изпуснали момента от 2011 до 2014 цените са били ударили дъното. И от статията става ясно - проблема на младите хора с хубава професия е, че масово са им пробити джобовете и въобще не могат да си правят сметката или да спестяват и стават лесна плячка на банките...
  • 39 Comeon

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "наблюдател":

    Човек, това да кажеш, че си купил апартамент в Младост не е за хвалба :D , за каквито и пари да говориш... Участваш ли в протестите по презастояването или още не са изкопали дупка пред блока ви?

    Коментиран от #40

  • 40 наблюдател

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Comeon":

    строеж пред мен няма да има, тъй като отпред е тротоар, а после улица. Относно протестите - аз да не съм такъв лицемер като другите, довчера беше ОК да си купят в новия блок, а днес другите нямат право, защото твърде станали строежите?! По коя скала изерено? На баба ми и през 2003 год. и се стори Младост презастроена, тя затова си стои на село!
  • 41 dragula

    8 0 Отговор
    Сега може да се изплаща 100% кредит за имот само с наема. Не всички оферти на пазара са такива, но се намират. Това къде го има.
    В случая на Явор апартамента, за който плаща 770 лева вноска, ще го наеме за 1000 лева, защото го е купил 2014, а сега са се вдигнали и продажните и наемните цени. И вноската му явно е под 20% от семейния доход, което е съвсем разумно. Ако беше чакал да събере самоучастието си без да използва потребителски кредит, ще трябваше да купува на много по-високи цени.

    Коментиран от #43

  • 42 dragula

    3 2 Отговор
    Има хора, които ще изхарчат и 3000, и 5000 лева месечна заплата. Така че взимането на кредит понякога действа дисциплиниращо, в това число и дългосрочния му характер. А доста от хората могат да взимат 5000 лева на няколко места, така че не е нужно да козируват на шефовете си.
    А тези които смятат оскъпяването на даден имот, заради лихвите, изваждат ли наемите на такъв имот за този период или си живеят при мама и тате до 50-60 години.
  • 43 Явор

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "dragula":

    Не е точно така. Купих през 2016, а не 2014. Два етажа под нас в същия тристаен се нанесоха нови наематели и казаха че плащат 400евро. Моята вноска от 770 лева е напрактика пак толкова, но плащам и данъци, ремонти. Поне съм сигурен че ще го изплатя един ден,иначе ще плащам наем до гроб и няма да остане нищо за децата.

    Коментиран от #45

  • 44 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Загубите на банките идват не от ниските лихви , а от така наречените лоши кредити. Те пък от своя страна разбира се са на свои хора, а целта на плаващият лихвен процент е при криза да бъде удавен кредитополучателя и то този който не е свой човек, а не банката!
  • 45 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Явор":

    От къде си толкова сигурен че ще го изплатиш? След финансовата криза идва политическа криза със безработица, вдигане на лихвите, смяна правителства, оттегляне на инвеститори, нестабилност, падане на доходите и както си с два заема като не платиш три вноски, банката кредитор ще ти прибере апартамента ще го продаде на цена по-ниска от тази на която си купил , а разликата в цената остава за твоя сметка т.с. оставаш без апартамент и длъжник.

    Коментиран от #47

  • 46 ЛИКВИДНОСТ

    5 4 Отговор
    Уважаеми собственици на кибритени кутийки, при спокойна среда сте много велики, но при евентуален природен или човешки катаклизъм вие нямата никакъв шанс да си продадете имота дори и на -50%, щото няма кой да ви го купи...т.е. отивате прмено в Унгария с два куфара и една снимка на вашето имотче...
  • 47 Явор

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Бяха два заема, това лято рефинансирах и стана един. 770 лева на месец не са малко пари но не са и болка за умиране. Само аз изкарвам почти три пъти повече на месец, отделно жената се връща от нова година в банката.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Честито

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Явор":

    Преди гонино на интервю за работа мендиджър ме попита дали и какви заеми имам. Казах че нямам.След години на един излет с него в разговор за заеми и кредити тои ми каза -Знаеш ли защо като някои кандидатства го питаме дали има заем. Защото когато ти каже колко изплаща на месец. Аз знам,че мога да му дам отгоре на това само колкото да живее.И нито лев повече докато е във фирмата. Няма на къде да мръдне че загива ако няколко месеца търси работа.Пък и знам че ще ми бъде кучка. Когато станеш на моята позиция ще разбереш колко е яко да имаш кучки дето не могат да мръднат.

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Явор":

    При една криза за твоето работно място ще има още 50 души от къде си толкова сигурен, че работодателя ще се спре точно на теб. Конкурентите също имат заеми, но работата ще я вземе този който е най способен и иска най малка заплата, а ти с два заема няма как да си конкурентен на другите с един заем.
  • 50 Ибаси

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Честито":

    Питаха те дали имаш заем? За наем също ли те питаха? Сигурно и за сексуални предпочитания те питат, нали са те назначили за кучка.

    Коментиран от #52

  • 51 dragula

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Честито":

    Познавам човек, който си смени работата между предварителния договор и изповядването. И изобщо в момента човек може по-лесно да си намери работа, отколкото работодателят да си намери подходящ човек за работата. Когато пък дойде криза и се обърне ситуацията, банката въобще няма да бърза да ти продава имота, а ще е по-мотивирана и от теб да се намери решение. Същото не може да се каже за хазаина.
  • 52 :D :D :D

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ибаси":

    Виж сега ако всички животинки дето се използват за храна на хищниците имаха акъл. Цялата система щеше да се скапе. Ти си създаден така. Не разбираш че си храна. Аз много уважавам твоята порода.Все пак трябва да похапваме нали разбираш глупаво мое животинче. Гледаи си почивитните страни похпваи си тревичка тичаи си свободно. Само не куцаи аххахаха
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.